Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γυναικολογικά φάρμακα συνδέθηκαν με μηνιγγιώματα

4/10/2021 8:24:42 μμ
Ένα από αυτά, η χλωρομαδινόνη, κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο EMA ξεκίνησε την ανασκόπηση των φαρμάκων που περιέχουν νομεγεστρόλη ή χλωρομαδινόνη (nomegestrol ή chlormadinone), μετά από αίτημα του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM).

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία γυναικολογικών διαταραχών, όπως της αμηνόρροιας, της αιμορραγίας της μήτρας και της ενδομητρίωσης αλλά και ως θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης ή ως αντισυλληπτικά. Η ανασκόπηση ζητήθηκε λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν από δύο επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία σε γυναίκες που έλαβαν αυτά τα φάρμακα με στόχο να διερευνηθεί ο κίνδυνος μηνιγγιώματος (καλοήθης όγκος στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται ήδη στις πληροφορίες συνταγογράφησης σε κάποια από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. με νομεγεστρόλη ή χλωρομαδινόνη. Ωστόσο τα δεδομένα από τις δύο μελέτες υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος μηνιγγιώματος αυξάνεται με τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας και μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά για αρκετά χρόνια. Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι αφού οι γυναίκες σταμάτησαν να παίρνουν νομεγεστρόλη ή χλωρομαδινόνη για ένα χρόνο ή περισσότερο, ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτών των όγκων ήταν μειωμένος και συγκρίσιμος με τον κίνδυνο σε άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αυτά τα φάρμακα.

Υπό το φως αυτών των νέων δεδομένων, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) θα εξετάσει τα διαθέσιμα στοιχεία και θα κάνει συστάσεις σχετικά με το εάν οι άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων που περιέχουν νομεγεστρόλη και χλωρομαδινόνη πρέπει να τροποποιηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί η χλωρομαδινόνη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ψήφισμά του ζητά πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών και την απόδοση ευθυνών
Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης μηνιγγιώματος






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους