Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 40 Καλύτερα Πανεπιστήμια Παγκοσμίως στην Ποιοτική Εκπαίδευση
Μοιράζεται την πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για τη συνολική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά του, σύμφωνα με την κατάταξη THE Impact Rankings 2022
Νέο αντιδιαβητικό φάρμακο από την Eli Lilly
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και το σωματικό βάρος
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων

Γυναικολογικά φάρμακα συνδέθηκαν με μηνιγγιώματα

4/10/2021 8:24:42 μμ
Ένα από αυτά, η χλωρομαδινόνη, κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο EMA ξεκίνησε την ανασκόπηση των φαρμάκων που περιέχουν νομεγεστρόλη ή χλωρομαδινόνη (nomegestrol ή chlormadinone), μετά από αίτημα του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM).

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία γυναικολογικών διαταραχών, όπως της αμηνόρροιας, της αιμορραγίας της μήτρας και της ενδομητρίωσης αλλά και ως θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης ή ως αντισυλληπτικά. Η ανασκόπηση ζητήθηκε λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν από δύο επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία σε γυναίκες που έλαβαν αυτά τα φάρμακα με στόχο να διερευνηθεί ο κίνδυνος μηνιγγιώματος (καλοήθης όγκος στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται ήδη στις πληροφορίες συνταγογράφησης σε κάποια από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. με νομεγεστρόλη ή χλωρομαδινόνη. Ωστόσο τα δεδομένα από τις δύο μελέτες υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος μηνιγγιώματος αυξάνεται με τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας και μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά για αρκετά χρόνια. Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι αφού οι γυναίκες σταμάτησαν να παίρνουν νομεγεστρόλη ή χλωρομαδινόνη για ένα χρόνο ή περισσότερο, ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτών των όγκων ήταν μειωμένος και συγκρίσιμος με τον κίνδυνο σε άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αυτά τα φάρμακα.

Υπό το φως αυτών των νέων δεδομένων, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) θα εξετάσει τα διαθέσιμα στοιχεία και θα κάνει συστάσεις σχετικά με το εάν οι άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων που περιέχουν νομεγεστρόλη και χλωρομαδινόνη πρέπει να τροποποιηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί η χλωρομαδινόνη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Dr. Γρηγόριος Α. Καραμπάς MD, MSc, PhD, MIGS, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής
Οι ασθενείς απαιτούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις για την ΗΤΑ


Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 40 Καλύτερα Πανεπιστήμια Παγκοσμίως στην Ποιοτική Εκπαίδευση
Μοιράζεται την πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για τη συνολική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά του, σύμφωνα με την κατάταξη THE Impact Rankings 2022
Deloitte: Μία στις δύο εργαζόμενες σκοπεύουν να παραιτηθούν από την εργασία τους
Στην έρευνα συμμετείχαν 5.000 γυναίκες σε 10 χώρες
Τεράστιες οι ελλείψεις βρεφικών τροφών λόγω της Ουκρανίας
Ειδικά μέτρα διαχείρισης λαμβάνουν τα φαρμακεία, οι εταιρείες και ο FDA στις ΗΠΑ
FDA: Έγκριση σε τεστ in vitro για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ
Είναι το πρώτο του είδους του στις ΗΠΑ