Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Γνωρίζετε τι είναι η μεταβολομική επιστήμη;

24/4/2017 11:04:26 πμ
Ποιος είναι ο ρόλος της στις χρόνιες και αυτοάνοσες νόσους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η μεταβολομική επιστήμη, ένας σχετικά πρόσφατος επιστημονικός τομέας της Ιατρικής, που εφαρμόζεται σε κλινικό επίπεδο από το 2000 και μετά, αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση χρόνιων και αυτοάνοσων παθήσεων.

 


Η Μεταβολομική είναι η επιστήμη που κάνει μετρήσεις στα μικρά μόρια των κυττάρων, ώστε να παρακολουθήσει ο ειδικός πώς λειτουργεί ο οργανισμός σε πραγματικό επίπεδο. «Ενώ δηλαδή τα γονίδια δίνουν προδιαγραφές, η Μεταβολομική μας δείχνει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο Δρ Δημήτρης Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ειδικός στην εφαρμογή της Μεταβολομικής Ιατρικής σε χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Με τη Μεταβολομική, οι ειδικοί «βλέπουν» τις διαταραχές σε μοριακό επίπεδο, χρόνια πριν εμφανίσει κάποιος ένα πρόβλημα υγείας, οπότε βοηθούν τον ασθενή ή τον υγιή στην πρόληψη! Για παράδειγμα, πολλοί καταναλώνουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες, αλλά κάποιοι μπορούν να τους μεταβολίσουν εύκολα, ενώ άλλοι με δυσκολία, κινδυνεύοντας να αποκτήσουν διαβήτη, καρκίνο, να γίνουν παχύσαρκοι κτλ. Σε αυτούς τους «υποψήφιους ασθενείς», οι ειδικοί της Μεταβολομικής δίνουν οδηγίες διατροφής για να προλάβουν τα προβλήματα υγείας.


Οι μετρήσεις γίνονται με εξετάσεις αίματος και ούρων και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά, εκτός από την πρόληψη, και στη διαχείριση/αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων αλλά και αυτοάνοσων.


Ο Δρ Τσουκαλάς και η ομάδα του, πρωτοπόροι στον τομέα αυτό στην Ελλάδα, με 10ετή εμπειρία και συνεργασία με κλινικές σε Αθήνα, Ζυρίχη, Μιλάνο και Βενετία και με το Τμήμα Μεταβολομικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (ETH), διεξάγουν τώρα μελέτη-καταγραφή των φυσιολογικών μεταβολιτών στον ελληνικό πληθυσμό σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Κρήτης, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους: «Θα είναι από τις σημαντικότερες στο είδος της διεθνώς, καθώς θα μας επιτρέψει να έχουμε πιο ακριβή στοιχεία για το πότε ένας οργανισμός αποκλίνει από το φυσιολογικό. Έτσι θα έχουμε την ευχέρεια να είμαστε πιο ακριβείς στις διαγνώσεις και στις προγνώσεις μας. Πάνω σε αυτή τη μελέτη θα προχωρήσουμε να κάνουμε και άλλες δημοσιεύσεις, για το ποιες είναι οι αποκλίσεις στα αυτοάνοσα, το διαβήτη, τον καρκίνο κλπ.», σχολιάζει ο ίδιος.


Σημειωτέον ότι τα πρώτα συμπεράσματα από τη μελέτη είναι ότι όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς τσιγάρο, με λίγη άσκηση και προσεγμένη διατροφή είναι και οι πιο υγιείς!

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον D. Ostwald, CEO του WifOR Institute της Γερμανίας






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο