Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

CVS Pharmacy: Σταματά τις δραστηριότητές της στις κλινικές δοκιμές
Αν και η αγορά δείχνει ενδιαφέρον στον τομέα
Η ευεξία και το «ευ ζην» οι νέοι ρόλοι για το φαρμακείο του μέλλοντος
Οι 5 παράγοντες που ωθούν σε αυτήν την αλλαγή
Τα εμβόλια Covid-19 τον επόμενο χειμώνα θα είναι μονοσθενή
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκου

Γιατί εξαφανίστηκε μέρος των γενοσήμων από την Ευρώπη

9/5/2023 9:24:30 πμ
Τις απαντήσεις δίνει η Ένωση Medicines For Europe
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οικονομικά γενόσημα φάρμακα που ήταν διαθέσιμα στην Ευρώπη πριν από μια δεκαετία έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με καινούρια δεδομένα που φέρνει στο φως η ένωση Medicines For Europe. Αυτή η κατάσταση έχει εξελιχθεί με ταχείς ρυθμούς και αυξάνει τον κίνδυνο για περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων και μείωση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

"Τα στοιχεία έδειξαν ότι ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού γενόσημων φαρμάκων υφίσταται έντονες πιέσεις, με τις τιμές να μειώνονται φτάνοντας στο όριο της βιωσιμότητάς τους. Είναι εντυπωσιακό ότι η σύμπτυξη στην προσφορά δεν είναι μόνο σε επίπεδο δραστικών ουσιών αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το σύστημα είναι ‘‘χαλασμένο’’ και πρέπει να διορθωθεί", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της Ένωσης.

Βασικά σημεία-κλειδιά από την έρευνα της Medicines For Europe

  • Από όλα τα γενόσημα φάρμακα που υπήρχαν πριν από 10 χρόνια, έχει εξαφανιστεί από την ευρωπαϊκή αγορά το 26%, καθώς και το 33% των αντιβιοτικών και το 40% των φαρμάκων κατά του καρκίνου κατά μέσο όρο.
  • Περισσότερα από τα 2/3 (69%) των ευρωπαϊκών γενοσήμων προέρχονται τώρα από έναν ή δύο προμηθευτές. Εάν ο ένας παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, είναι πιθανό να προκύψει έλλειψη του φαρμάκου επηρεάζοντας τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.
  • Πριν από 20 χρόνια, η Ευρώπη παρήγαγε περίπου τα μισά συστατικά που χρειαζόταν για τα φάρμακά της, ενώ τώρα παράγει το 1/5.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων, που εκπροσωπεί η Ένωση, μερικές από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι: να θεσπιστούν κανονισμοί που να επιτρέπουν περισσότερους ενεργούς προμηθευτές στην αγορά, τα φάρμακα να κυκλοφορούν όχι μόνο με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής αλλά και με πολλά ακόμη, ώστε να καλύπτει περισσότερους παίκτες και να υπάρχει ένας μηχανισμός προσαρμογής των τιμών που να συνδέεται με τον πληθωρισμό.
Η Medicines For Europe ζητά μεταξύ άλλων να υποστηρίζεται η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, ιδίως με αποτελεσματικούς και ανταγωνιστικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής Φαρμάκων της Ένωσης Philippe Drechsle τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει μια φαρμακευτική νομοθεσία που να εξετάζει τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πρόσθετης απαίτησης στη διαθεσιμότητα φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη. "Το ρυθμιστικό σύστημα είναι υπερβολικά κοστοβόρο και οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις θα πρέπει να αποφέρουν οφέλη και για τον πλανήτη και για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα", προσθέτει ο ίδιος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν και η αγορά δείχνει ενδιαφέρον στον τομέα
Οι φαρμακοποιοί ζητούν προστασία για 70 επιπλέον σκευάσματα, ενώ οι φαρμακαποθηκάριοι άρση των απαγορεύσεων


Σχετικά άρθρα

Νέα κόντρα με φόντο τις ελλείψεις φαρμάκων
Οι φαρμακοποιοί ζητούν προστασία για 70 επιπλέον σκευάσματα, ενώ οι φαρμακαποθηκάριοι άρση των απαγορεύσεων
Συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις BioNTech & Pfizer
Για την αλλαγή της τρέχουσας σύμβασης σχετικά με τα εμβόλια Covid-19
Οι 3 φαρμακοποιοί που εκλέχτηκαν βουλευτές
Τα σχέδια, τα οράματα και το «ευχαριστώ» τους