Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες

10/7/2017 12:59:13 μμ
Το πρόβλημα λύνει επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια ESRF της Γαλλίας και Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η έκθεση στον ήλιο, εκτός από εγκαύματα και γήρανση του δέρματος, προκαλεί συχνά δερματικές δυσχρωμίες (κηλίδες), οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπιστούν.


Οι δερματικές δυσχρωμίες, όπως είναι οι κηλίδες γήρανσης, κηλίδες ήλιου αλλά και ο αλμπινισμός, οφείλονται στο μηχανισμό παραγωγής της μελανίνης (της χρωστικής ουσίας του οργανισμού που δίνει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια το χρώμα τους), και συγκεκριμένα στην κακή λειτουργία 3 ενζύμων.


Οι δομές των τριών αυτών ενζύμων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνητές εκδοχές τους σε μεγάλες ποσότητες ώστε να τις μελετήσουν και χρησιμοποιούσαν ένζυμα φυτών ή μυκήτων για να δημιουργήσουν συστατικά που θα στοχεύουν τα ανθρώπινα ένζυμα.


Το πρόβλημα αυτό έλυσε επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια ESRF της Γαλλίας και Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, η οποία κατόρθωσε για πρώτη φορά να αποκωδικοποιήσει τη δομή ενός από τα τρία ανθρώπινα ένζυμα που παράγουν μελανίνη!


Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν να εξαγνίσουν και να κρυσταλλοποιήσουν την τυροσίνη και τη σχετιζόμενη με την τυροσίνη πρωτεΐνη 1 (TYRP1) και έτσι αποκωδικοποίησαν τη δομή της. Πρόκειται για την πρώτη δομή για το μελανογενετικό ένζυμο στα θηλαστικά και οι ειδικοί θεωρούν ότι με την ίδια διαδικασία θα καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν τη δομή της τυροσινάσης και της σχετιζόμενης με την τυροσινάση πρωτεΐνη 2. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η TYRP1 χρειάζεται ψευδάργυρο για να λειτουργήσει, εν αντιθέσει με την εδραιωμένη αντίληψη ότι το ένζυμο αυτό χρειάζεται χαλκό.


Η σημασία της μελέτης είναι ότι ανοίγει το δρόμο για σχεδιασμό νέων λευκαντικών ουσιών που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις κηλίδες της γήρανσης όσο και τις δυσχρωμίες λόγω έκθεσης στον ήλιο.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Angewandte Chemie.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν προϊόντα περιόδου & συμβουλευτική θα παρέχονται από φαρμακοποιούς το 2024
Προϊόντα CBD διατίθενται στα φαρμακεία από τη Fresiamed






Σχετικά άρθρα

«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής
Οι Έλληνες διεκδικούν… την αιώνια ομορφιά
Οι συνολικές αισθητικές χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις σημείωσαν νούμερα ρεκόρ
Ο δεκάλογος της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία
Γράφει η Δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος