Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Γιάννης Μαλλιαρός: «Το 2024 ξεκινά το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στην ιστορία του ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.»

18/3/2024 10:05:10 μμ
Συνέντευξη στη Βάσω Καλυβιώτη για το περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος» #197
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 2023 αποτέλεσε μια θετική χρονιά, σε συνέχεια των προηγουμένων, για τον όμιλο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., του οποίου ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2%. Περισσότερα από 60 επιπλέον φαρμακεία, νέα μέλη και πελάτες, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο, ο οποίος πέρα από τις τρέχουσες προκλήσεις, κατορθώνει να έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, εξασφαλίζοντας έτσι ανθεκτικότητα. Οι θετικές προοπτικές όμως επεκτείνονται πέρα από τα κέρδη και αφορούν την πραγματική ανάπτυξη που έχει προγραμματιστεί για το 2024. Όπως εξηγεί ο ταμίας του Δ.Σ. του ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., Γιάννης Μαλλιαρός (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου του ομίλου), το 2024 προβλέπεται εκπληκτικό, καθώς ξεκινά το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στην ιστορία του ομίλου. Ένα πλάνο με διττή φύση, καθώς το ένα τμήμα θα αφορά την ψηφιακή μετάβαση σε νέες τεχνολογίες και το δεύτερο την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης με σχεδιασμό και αυτοματισμούς αιχμής εναρμονισμένους με τις οδηγίες περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που διαβλέπετε για το 2024; Θα είναι χρονιά επενδύσεων για εσάς;

Το 2024, αν και εμφανίζει αρκετές αβεβαιότητες, εντούτοις εκτιμούμε ότι θα είναι μια θετική χρονιά, καθώς αναμένεται άνοδος της φαρμακευτικής αγοράς, τόσο στο επίπεδο των φαρμακείων της κοινότητας όσο και στο χονδρεμπόριο. Η άνοδος αυτή θα είναι μικρή και σίγουρα αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των χρονίως πασχόντων. Πέραν αυτών οι ελλείψεις θα συνεχίσουν να απασχολούν το χονδρεμπόριο και τα φαρμακεία. Εκτιμούμε ότι θα επιμείνουν και ίσως ενταθούν περαιτέρω, καθώς οι λόγοι που τις δημιουργούν (συγκεντροποίηση της παραγωγής, ανελαστικότητες στο σύστημα διανομής, σύστημα τιμοδότησης, παράλληλες εξαγωγές κλπ.) θα συνεχίσουν να υπάρχουν, με πολλά από τα αίτια να είναι εκτός εθνικού ελέγχου. Ειδικά όμως για εμάς στον ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. το 2024 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά. Είναι η χρονιά στην οποία φιλοδοξούμε να εκκινήσουμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στην ιστορία του ομίλου.


Ένα πλάνο με διττή φύση, καθώς το ένα τμήμα θα αφορά την ψηφιακή μετάβαση σε νέες τεχνολογίες και το δεύτερο την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης με σχεδιασμό και αυτοματισμούς αιχμής. Και οι δύο αυτές επενδύσεις θα οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακας που θα επιτρέψουν στον όμιλο να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους συνεταίρους αφενός αλλά και στα συνεργαζόμενα φαρμακεία αφετέρου. Είναι επίσης αξιομνημόνευτο το ότι η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογικών λύσεων μαζί με τις ικανότητες των ανθρώπων μας θα εξασφαλίσουν στον όμιλο την πρώτη θέση που κατέχουμε σήμερα στο χονδρεμπόριο για τα επόμενα –πολλά– χρόνια.

Οι νέες ενοποιημένες εφαρμογές, που θα υλοποιηθούν μέσα σε μια διετία, θα μας δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να εξορθολογήσουμε τις λειτουργίες μας αλλά και να βελτιστοποιήσουμε στο σύνολό της τη διαχείριση αποθεμάτων, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη των ποσοτήτων που χρειάζεται το σύνολο των αποθηκών μας και τα φαρμακεία μας. Είναι κάτι που στον ελληνικό χονδρεμπορικό χώρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Ποια είναι τα στρατηγικά σας σχέδια;

Προτεραιότητα για εμάς είναι πάντα οι φαρμακοποιοί συνέταιροι και για αυτό όλα μας τα σχέδια αποσκοπούν όχι μόνο στον εφοδιασμό τους με φάρμακα αλλά και στην υποστήριξη της αποστολής τους ως αναντικατάστατοι παρόχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η συνεχής αναζήτηση καινοτομιών που μας κάνουν αποτελεσματικότερους στο επίπεδο του εφοδιασμού, η εξασφάλιση μεγάλης γκάμας και κυρίως επάρκειας προϊόντων που μας παρέχει το προβάδισμα έναντι συναγωνιστών και ανταγωνιστών, καθώς και η διεύρυνση των μεριδίων του ομίλου αποτελούν σημαντικούς στόχους υλοποίησης των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων. Παράλληλα η ανάπτυξη και διεύρυνση του δικτύου φαρμακείων Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. συμπληρώνει τις στρατηγικές μας επιδιώξεις. Το δίκτυο προσφέρει επιπλέον διασφαλίσεις στον φαρμακοποιό μέσω μοναδικών, στοχευμένων προωθητικών ενεργειών, στατιστικών δεδομένων για το σημείο και την περιοχή, εκπαιδεύσεων για την ομάδα του φαρμακείου και τον φαρμακοποιό.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη που έχουν οι φαρμακοποιοί συνεταιριστές;

Η επάρκεια προϊόντων, η αξιοπιστία και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων για τους φαρμακοποιούς αποτελούν σημαντικά οφέλη για τους συνεταίρους και τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς που μας εμπιστεύονται. Οι ωφέλειες δεν περιορίζονται μόνο στα μέλη μας. Εξαιτίας του μεγέθους μας, πέριξ του 12% της εθνικής αγοράς, ο όμιλος δίνει τον τόνο στο σύνολο του κλάδου και επηρεάζει προς όφελος των φαρμακοποιών συναγωνιζόμενους και ανταγωνιστές.

Πώς μπορούν οι φαρμακοποιοί να συμβάλουν στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών και στην υγεία της κοινότητας;

Τα φαρμακεία στη χώρα μας συνιστούν το πυκνότερο δίκτυο φαρμακείων στην Ευρώπη. Ως συνέπεια οι φαρμακοποιοί είναι οι πλέον προσβάσιμοι από όλους τους επαγγελματίες υγείας και επιπλέον χωρίς την ανάγκη προγραμματισμένου ραντεβού. Ως εκ τούτου οι ευκαιρίες για θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε δομή ή επιστήμονα στο χώρο της υγείας. Έχοντας εντάξει στα πλάνα μας τη δια βίου επιμόρφωση των φαρμακοποιών μας, τον εφοδιάζουμε με τη γνώση και τους τρόπους που θα τον καταστήσουν αποτελεσματικότερο. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που το απασχολούν σχετικά με την υγεία του όσο και στη διαχείριση των αναγκών των ασθενών του.

Ως ο μεγαλύτερος Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει στο χονδρεμπόριο του φαρμάκου;

Καταρχάς έχουμε τα περισσότερα μέλη-συνεταίρους φαρμακοποιούς, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε όλες τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μεγεθών των φαρμακείων στις προσφερόμενες υπηρεσίες και παροχές μας. Κατά δεύτερον είμαστε η μόνη φαρμακαποθήκη στη χώρα που δεν εξάγει ούτε ένα κουτί φαρμάκου, καθώς είναι πάγια και διαχρονική θέση του Συμβουλίου μας ότι κάθε κουτί φαρμάκου που φθάνει στα χέρια μας πρέπει να εφοδιάζει μόνο τους συνεταίρους και τα συνεργαζόμενα φαρμακεία που διαθέτουν τα σκευάσματα στους Έλληνες πολίτες. Κατά τρίτον προσφέρουμε σε όσα μέλη μας το επιθυμούν τις υπηρεσίες του δικτύου φαρμακείων Green Pharmacy, που όχι μόνο βελτιώνουν την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα αλλά, στοχεύοντας στο ανθρωποκεντρικό φαρμακείο, απαντούν και στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ποιες στρατηγικές μπορούν να αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να διαχειριστούν και να μετριάσουν τις επιπτώσεις των ελλείψεων φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία;

Ο διαμοιρασμός ανεπαρκών ποσοτήτων είναι πάντα μια δύσκολη άσκηση, με λίγες λύσεις. Για εμάς όλοι οι συνέταιροι είναι ίσοι στη δυνατότητα πρόσβασης στα φάρμακα που αποκαλούνται «κρίσιμοι κωδικοί». Μοιραία υπάρχει ποσόστωση στη διάθεσή τους, ανάλογη της αποκλειστικότητας που έχουμε στην προμήθεια των φαρμάκων ανά φαρμακείο και του διακινούμενου όγκου. Το γεγονός ότι και οι φαρμακευτικές εταιρείες γνωρίζουν πως ο όμιλος δεν συμμετέχει με κανένα άμεσο ή έμμεσο τρόπο στις εξαγωγές, δύναται σε κάποιες περιπτώσεις να μας χαρίσει ένα προβάδισμα στον εφοδιασμό μας από αυτές, εξασφαλίζοντας έτσι, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερες ποσότητες.

Ποιες είναι σήμερα οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών;

Νομίζω ότι η σημαντικότερη των προκλήσεων και ταυτόχρονα θεμέλιο στις στρατηγικές επιλογές είναι η συνειδητοποίηση του ότι τόσο το περιβάλλον της υγείας όσο και η λειτουργία των φαρμακείων της κοινότητας βρίσκονται παγκόσμια σε ένα μεταβατικό στάδιο. Το βάρος των συστημάτων υγείας μεταφέρεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα με αποτέλεσμα τα φαρμακεία να αποτελούν αναντικατάστατο πόρο τους. Οι συνεταιρισμοί αντίθετα από τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες πρέπει να στοχεύουν πάντα στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των φαρμακείων στην αποστολή τους και όχι μόνο στον εφοδιασμό φαρμάκων, και αυτό μας υποχρεώνει στη συνεχή αναζήτηση νέων υπηρεσιών που όμως αυξάνουν τη λειτουργική μας πολυπλοκότητα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση, χωρίς να είναι αρκετή από μόνη της, η αέναη επιδίωξη των οικονομιών κλίμακας. Χρειάζεται συνεχής προσαρμογή στις νέες ανάγκες των φαρμακείων και των πολιτών.

Διαχρονικά το ελληνικό φαρμακείο αποτελεί σύμμαχο του ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. Πώς του ανταποδίδετε αυτήν την εμπιστοσύνη;

Το φαρμακείο δεν είναι μόνο σύμμαχός μας, αλλά αδιαίρετο τμήμα του οικοδομήματος του ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. Ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. ιδρύθηκε για να υπηρετεί τους συνεταίρους και τα φαρμακεία και δεν παρέκκλινε ποτέ από αυτήν την υποχρέωσή του. Ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη διαθέτοντας στους συνεταίρους και στα συνεργαζόμενα φαρμακεία όλα όσα μνημονεύτηκαν παραπάνω, μαζί με την υπόσχεση της διαρκούς αναζήτησης καλύτερων όρων και υπηρεσιών για να ανταποκριθούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στις ανάγκες τους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2024 θα είναι μια επιτυχημένη χρονιά που θα ισχυροποιήσει τον ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και τα φαρμακεία που τον εμπιστεύονται.


Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος #197 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών