Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Για σοβαρές παρανομίες κατηγορούν οι φαρμακαποθήκες τους φαρμακοποιούς

26/1/2024 3:48:30 πμ
Οι κόντρες μεταξύ των δύο συλλόγων συνεχίζονται υπό το φόντο των ελλείψεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα θέτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων με αφορμή τη δημοσίευση ύπαρξης λίστας ελλειπτικών φαρμάκων που κατευθύνονται προς το εξωτερικό από φαρμακαποθήκη και την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.


Οι φαρμακαποθηκάριοι χαρακτηρίζουν ως «γνωστή» την τακτική παραπληροφόρησης και τρομολαγνείας που ακολουθούν οι φαρμακοποιοί και αναφέρουν πως: «Στα 135 φάρμακα που χαρακτηρίζει σε έλλειψη ο ΠΦΣ περιλαμβάνονται πάνω από εκατό, των οποίων η συνταγογράφηση στην ΗΔΙΚΑ αθροίζει μετά βίας μερικές δεκάδες κομμάτια σε μηνιαία βάση πανελλαδικά. Σε φάρμακα όπως τα Sevorane, Mimpara 90mg, Emselex, Fycompa 4mg, 6mg, 8mg, Targretin, Forxiga 5mg δεν υφίσταται καμία έλλειψη, απλά είναι αδύνατόν να ικανοποιηθούν τα εκατοντάδες τεμάχια που ζητούνται από διάφορους "καλοθελητές". Επιπλέον σε ό,τι αφορά τα 12 φάρμακα με περιορισμένη διάθεση η αγορά καλύπτεται κανονικά».  Απαντούν επίσης στους φαρμακοποιούς πως «είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία του ΠΦΣ θα επιθυμούσε διακαώς να διακινούνται μερικές χιλιάδες Avonex ή Pulmozyme, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και όχι φυσικά την κερδοφορία των παράνομων καναλιών εξαγωγής, τα οποία αγνοεί».

 

Οι φαρμακαποθηκάριοι χαρακτηρίζουν ως πραγματικό σκάνδαλο τις «λίστες που διακινούνται μεταξύ φαρμακείων, τις οποίες επίσης γνωρίζει η ηγεσία του ΠΦΣ και για τις οποίες για πολλοστή φορά "ποιεί την νήσσαν", βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και κλείνοντας το μάτι στην ανομία. Αλήθεια ας μας πει η ηγεσία του ΠΦΣ, πόσα Renagel ή πόσα Xolair διακινούνται από τα φαρμακεία της κοινότητας με ιατρική συνταγή. Επίσης ας μας πει, αν γνωρίζει, πόσα ζητούνται καθημερινά στις φαρμακαποθήκες και τους ΣΥΦΑ της χώρας για να διακινηθούν χωρίς συνταγή (γιατί άραγε; πού θα πουληθούν αυτά;)», σημειώνει.

 

Τέλος, ο Π.Σ. Φαρμακαποθηκαρίων καλεί τον ΠΦΣ να καταθέσει την περιβόητη μήνυση την οποία έχει υποσχεθεί, τους καλεί να συμμετέχουν στην πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλειπτικών και τα φαρμακεία και εκφράζει δύο απορίες που προκαλούν ερωτηματικά: «Αλήθεια υπάρχει κάποια επαγγελματική ομάδα που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα και αν ναι, ποια είναι αυτή η ομάδα; Πότε και από ποια Δημόσια Αρχή ελέγχθηκαν αυτές οι εξαγωγές;» και «Μήπως τελικά η πραγματική αγωνία της ηγεσίας του ΠΦΣ είναι για το αν η κερδοφορία που προκύπτει από τις εξαγωγές (και που ασφαλώς γνωρίζουν εξαιρετικά όπως φαίνεται), καταλήγει στο νόμιμο κανάλι των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών, ενώ αυτή επιθυμεί να την κατευθύνει στο παράνομο;».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου