Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 40 Καλύτερα Πανεπιστήμια Παγκοσμίως στην Ποιοτική Εκπαίδευση
Μοιράζεται την πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για τη συνολική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά του, σύμφωνα με την κατάταξη THE Impact Rankings 2022
Νέο αντιδιαβητικό φάρμακο από την Eli Lilly
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και το σωματικό βάρος
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων

Για πρώτη φορά οι φαρμακοποιοί θα γνωρίζουν από πριν ποιες συνταγές θα περικόπτονται

14/4/2022 2:46:27 πμ
Από 1η Ιουνίου όλα τα πληροφοριακά συστήματα θα είναι ενημερωμένα, σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διαδικασία της εκτέλεσης και του τακτικού ελέγχου των συνταγών θα γίνει πλήρως αυτοματοποιημένη από την 1η Ιουνίου, επιτρέποντας στους φαρμακοποιούς αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να γνωρίζουν από πριν τι θα περικόπτεται. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς στο f.daily, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επιτυχία που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το νέο σύστημα διασύνδεσης των φαρμακείων και των ελεγκτικών μηχανισμών θα ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά από τις 15 Μαΐου –στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σταδίου– και έως την 1η Ιουνίου όλα τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί θα είναι πλήρως ενημερωμένα, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος.

«Μια επιλεκτική ομάδα περισσότερων από 30 φαρμακοποιών έχουν εργαστεί σκληρά σε ομάδες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Με βάση την εμπειρία μας από τις γνωματεύσεις των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ζητήσαμε να δούμε πιλοτικά που οφείλονται οι περικοπές και προχωρήσαμε στις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι πετύχαμε την κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών που είναι ο βασικότερος λόγος των περικοπών και έτσι ζητήσαμε τώρα να είναι όλο το σύστημα πλήρως αυτοματοποιημένο, ώστε οι φαρμακοποιοί να προ-γνωρίζουν τι θα περικόπτεται», εξήγησε ο Απ. Βαλτάς.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ΠΦΣ έχει παρουσιάσει στους προέδρους όλων των φαρμακευτικών συλλόγων το ρόλο που θα έχουν πλέον οι φαρμακοποιοί στον τακτικό έλεγχο και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες για την έγκαιρη πληρωμή μας.

Ετοιμάζονται και οι «κόφτες» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Όσον αφορά τους «κόφτες» στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ που πρέπει να «μεταφερθούν» στη συνταγογράφηση και όχι στην εκτέλεση των συνταγών, ο πρόεδρος είπε πως η ΗΔΙΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει την τοποθέτηση φίλτρων και προχωρά σταδιακά με βάση το ανώτερο δοσολογικό σχήμα σε χάπια, σιρόπια και εισπνεόμενα διαλύματα. Η διαδικασία αυτή θα είναι επίσης ολοκληρωμένη με το ξεκίνημα του νέου συστήματος τακτικού ελέγχου, όπως εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι ο φαρμακοποιός μέχρι τότε θα πρέπει να ελέγχει τη δοσολογία.

Αυτό σημαίνει πως σε φάρμακα ασθενών με χρόνιες παθήσεις, οι γιατροί θα πρέπει να γράφουν τρίμηνες συνταγές, όταν δίνουν μηνιαία θεραπεία με σκευάσματα των 28 χαπιών. 
Σε μη χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι η χορήγηση αντιβιοτικών, ο γιατρός θα πρέπει να γράφει 2 κουτιά, εφόσον δεν το ένα δεν καλύπτει το σύνολο της θεραπείας. Όλες αυτές οι ενέργειες δεν θα περιορίσουν απλά τις περικοπές αλλά ουσιαστικά θα τις εκμηδενίσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά, θα υπάρχει και η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς για «θεραπεύσιμες διορθωτικές ενέργειες» στο στάδιο των ενστάσεων, εφόσον υπάρχουν περικοπές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κίνδυνος
Έλαβαν «συγχαρητήρια» από τον Πρίγκιπα Κάρολο


Σχετικά άρθρα

IQVIA Weekly Data: Οι πωλήσεις των φαρμακείων λιανικής
Από 18 Απριλίου έως 1η Μαΐου
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων
15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
Αδιαπραγμάτευτη η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες