Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε η μεταφορά απινιδωτή μέσω drone

15/6/2017 12:45:41 μμ
Τα drones κερδίζουν 16-17 πολύτιμα λεπτά για τη ζωή των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε η μεταφορά απινιδωτή σε ανθρώπους που η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπά, μέσω drone, δηλαδή Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ), που επιτρέπει σε περαστικούς να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή και να σώσουν τη ζωή των ασθενών.


Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που διεξήγαν τη δοκιμή, πιστεύουν ότι σε 1-2 χρόνια τα ιατρικά drones-διασώστες θα μπορούν να προσφέρουν τη σημαντική τους βοήθεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως είναι η καρδιακή ανακοπή, και έτσι θα ανταγωνίζονται τα ασθενοφόρα, εφόσον φθάνουν πολύ πιο γρήγορα στο σημείο του περιστατικού.

Οι Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν 18 μεταφορές ενός αυτόματου απινιδωτή βάρους 763 γραμμαρίων με ένα drone βάρους 6 κιλών, σε ακτίνα έως 10 χιλιομέτρων. Κατά μέσο όρο ο χρόνος μεταφοράς με το drone (που ανέπτυσσε ταχύτητα έως 75 χλμ./ώρα) ήταν λίγο μεγαλύτερος από πέντε λεπτά, έναντι μέσου όρου 22 λεπτών για τη μεταφορά απινιδωτή με το ασθενοφόρο.


Πόσο σημαντικό είναι να κερδίσει κάποιος 16-17 λεπτά σε περίπτωση ανακοπής; Εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η πιθανότητα επιβίωσης μετά από 10-12 λεπτά είναι σχεδόν μηδενική και μόνο ένας στους δέκα ασθενείς τελικά επιβιώνει.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Αντρέας Κλάεσεν, «κάθε λεπτό που περνά μετά από μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς κατά περίπου 10%».


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χάρη στα drones θα μπορούσε να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί η πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, ιδίως σε αγροτικές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές.


Το ζήτημα που τίθεται όμως είναι κατά πόσο οι παριστάμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τον απινιδωτή, όταν προσγειωθεί δίπλα τους το drone, αν και αναφέρεται ότι η συσκευή αυτή είναι ευκολότερη στη χρήση και από ένα φορητό πυροσβεστήρα.

 

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα με τη χρήση των ιατρικών drones είναι πόσο εύκολα θα αλλάξουν οι δημόσιοι κανονισμοί, ώστε να επιτρέπεται σε αυτά να αναλάβουν το ρόλο του 166!


Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση drones για ιατρικούς σκοπούς έχει μελετηθεί και στο παρελθόν και ότι άλλες χώρες προωθούν τη χρήση τους για τη μεταφορά δειγμάτων αίματος, οργάνων προς μεταμόσχευση κ.ά.


Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA.

Δείτε και το σχετικό βίντεο στο YouTube.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Νέο προϊόν με mega ποσότητα για μακρόχρονη χρήση - Με μακρογόλη 3350, χρήσιμο στην αντιμετώπιση της παιδικής δυσκοιλιότητας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους