Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Για νέες ελλείψεις στην αγορά προειδοποιούν οι φαρμακευτικές

7/1/2013
Οι εταιρείες διαπιστώνουν λάθη σε 2.000 κωδικούς φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μεγαλύτερες ελλείψεις στην αγορά θα επιφέρει, όπως προειδοποιούν ανοιχτά πλέον πηγές από το χώρο των εταιρειών, το συνεχές «ράβε- ξήλωνε» στις τιμές των φαρμάκων. Παρά την τελευταία διορθωτική έκδοση του δελτίου τιμών, την πέμπτη κατά σειρά σε διάστημα μόλις δυόμιση μηνών, οι εταιρείες ακόμη διαπιστώνουν λάθη σε 2.000 κωδικούς φαρμάκων (σε σύνολο 12.000)και ζητούν την αποκατάσταση της τιμής τους. Προβλέπουν επίσης πως η τροφοδοσία της αγοράς θα αργήσει πολύ να ομαλοποιηθεί αν δεν διορθωθούν από το υπουργείο Υγείας τα λάθη που υπάρχουν στην τιμολόγηση.

 

Οι μειώσεις αφορούν στις τιμές 1.172 φαρμάκων και τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Αναμένεται να αποβούν προς όφελος ασφαλισμένων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, με δεδομένο ότι ο πήχης της φαρμακευτικής δαπάνης πέφτει πιο χαμηλά για το 2013 και δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,4 δισ., συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Από την άλλη όμως, οι πρόσφατες μειώσεις εκτιμάται ότι θα φέρουν τις εταιρείες στα όρια τους, με δεδομένο πως, εκτός από τα ληξιπρόθεσμα παλιά χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, παραμένουν εκκρεμείς και όλες οι πληρωμές του 2012 από τον ΕΟΠΥΥ (τα συνολικά μάλιστα χρέη προς τις επιχειρήσεις φαρμάκου αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 2 δισ. ευρώ). Μια περαιτέρω πτώση του τζίρου τους δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί πλέον, υποστηρίζουν κύκλοι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

 

Οι φαρμακευτικές βγαίνουν ήδη «λαβωμένες» από το 2012. Έχοντας υποστεί μείωση στις πωλήσεις 15,8% κατά το προηγούμενο ενδεκάμηνο, οι εταιρείες διαβλέπουν τώρα και νέα βουτιά στα κέρδη τους λόγω των χαμηλότερων τιμών που έλαβαν τα προϊόντα τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 10%.

 

Ήδη οι πέντε μεγαλύτερες επί ελληνικού εδάφους εταιρείες παρουσιάζουν αισθητή πτώση στα έσοδά τους: Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνει η εξειδικευμένη εταιρεία μετρήσεων του τομέα, η IMS, τα έσοδα της Novartis από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο είναι μειωμένα κατά 19,1%, της Pfizer κατά 25,2%, της Sanofi 15,4%, της AstraZeneca 12,6%, ενώ την πεντάδα κλείνει η εγχώρια Βιανέξ, τα έσοδα της οποίας μειώθηκαν συγκριτικά λιγότερο, μόλις 2,2%.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr ο διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, «η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε περίπου στο μισό σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεισέφεραν τα τελευταία χρόνια, όσο κανείς άλλος στην εξοικονόμηση στο χώρο της υγείας, κυρίως μέσω των συνεχών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Αυτό όμως που επείγει τώρα είναι, όπως έχει ανακοινώσει και η Κυβέρνηση, να προχωρήσουν τα βήματα εκείνα, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των εταιρειών, με βασικότερο την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια».

 

Τί μέλλει γενέσθαι παραμένει αυτή τη στιγμή θολό, καθώς δεν αξιολογήθηκαν ούτε αυτή τη φορά οι ενστάσεις των εταιρειών, περίπου 400 σε αριθμό. Διαπιστώνεται επιπλέον πως σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές φαρμάκων είναι πολύ χαμηλότερες ακόμη και από τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, γεγονός όπως προβλέπουν οι εταιρείες, θα οδηγήσει σε εκτόξευση των παράλληλων εξαγωγών, αλλά το σημαντικότερο σε μειωμένη διανομή κατά περίπτωση από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες. Προσθέτουν δε, ότι σε από τις διορθώσεις «ευνοήθηκαν» συγκεκριμένες εταιρείες έναντι άλλων, γεγονός που «γεννά αθέμιτο ανταγωνισμό».

 

Για τους παραπάνω λόγους οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν πλέον ξεχωριστές επιστολές στο υπουργείο Υγείας (οι προηγούμενες επιστολές διαμαρτυρίας είχαν σταλεί μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας).

 

Πηγή: capital.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη