Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία καταργούν τις υφασμάτινες μάσκες

25/1/2021 2:37:28 μμ
Με το σκεπτικό ότι δεν προστατεύουν από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αντιμέτωπες με τα πιο μεταδοτικά στελέχη του SARS-COV-2 είναι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ήδη θρηνούν χιλιάδες θανάτους από την πανδημία, και αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας σχετικά με τις μάσκες με την ελπίδα ότι θα μειώσουν τη διασπορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχές της Γερμανίας υποχρεώνουν πλέον τα άτομα που πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς να φορούν μόνο είτε τις χειρουργικές μάσκες είτε τις Ν95 (FFP2).

Σύμφωνα μάλιστα με τη «The Washington Post», η Αυστρία θα λάβει αντίστοιχα μέτρα από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Ο Markus Söder, ο επικεφαλής της γερμανικής επαρχίας της Βαυαρίας, ο οποίος επέβαλε τις FFP2 μάσκες, εκτός από τα ΜΜΜ, και στους χώρους εργασίας και στο λιανεμπόριο, δήλωσε ότι η απόφαση είναι απλή: «Αν ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος, η μάσκα πρέπει να βελτιωθεί».

Στο ίδιο κλίμα, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία ζητά να αποφεύγονται οι απλές υφασμάτινες μάσκες, καθώς δεν προστατεύουν από τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού, όπως είναι η βρετανική και η νοτιοαφρικάνικη.
«Καθώς δεν διαθέτουμε καινούρια όπλα εναντίον αυτών των στελεχών, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε αυτά που έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Daniel Camus, μέλος της γαλλικής συμβουλευτικής επιτροπής για την υγεία συνιστώντας τη χρήση των χειρουργικών μασκών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία δεν συνιστά τις FFP2, με τον ισχυρισμό ότι αν δεν φορεθούν σωστά, αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε συμβουλέψει να χρησιμοποιούνται οι χειρουργικές μάσκες αποκλειστικά από το υγειονομικό προσωπικό, τους πάσχοντες από COVID-19 και τις ευπαθείς ομάδες και ότι ο γενικός πληθυσμός μπορεί να αρκεστεί στις υφασμάτινες.

Όπως όμως τονίζουν συνεχώς οι ειδικοί, πρόκειται για κάτι τόσο καινούριο και άγνωστο που είναι λογικό να αλλάζουν οι οδηγίες καθώς η πανδημία εξελίσσεται.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει γράφημα για την προστασία που προσφέρουν τα διάφορα είδη μασκών


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

"Ο ιός επανήλθε δριμύτερος" τονίζει πρόεδρος του ΙΣΘ






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της