Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Γέννησε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που είχε καταψύξει την ωοθήκη της από παιδί

16/12/2016 10:09:15 πμ
Ελπίδες για γυναίκες που ξεκινούν θεραπείες που θα βλάψουν τη γονιμότητά τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια 24χρονη γυναίκα από το Ντουμπάι είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό, χρησιμοποιώντας την ωοθήκη της, που της είχε αφαιρεθεί και καταψυχθεί, όταν ήταν ακόμη παιδί.


Η Μοάζα Αλ Ματρούσι είχε γεννηθεί με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική πάθηση του αίματος, για την οποία, όταν ήταν παιδί εννέα ετών, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, προτού κάνει μεταμόσχευση μυελού από τον αδελφό της. Καθώς ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες της, οι γιατροί αφαίρεσαν τη δεξιά ωοθήκη της, πάλι με επέμβαση στη Βρετανία, και την κατέψυξαν σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμών Κελσίου, προτού την αποθηκεύσουν για χρόνια σε υγρό άζωτο.


Πέρυσι γιατροί στη Δανία μεταμόσχευσαν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού ξανά στη νέα πλέον γυναίκα, με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες η ορμονική λειτουργία της να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχει ωορρηξία και η γονιμότητά της να αποκατασταθεί.


Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να συλλάβει, έκανε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα τρία γονιμοποιημένα ωάρια να εμφυτευτούν φέτος στη μήτρα της. Τελικά η γυναίκα, στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Πόρτλαντ στο Λονδίνο, γέννησε ένα υγιές αγοράκι και όπως δήλωσε στο BBC, «πρόκειται για θαύμα! Περιμέναμε τόσο πολύ για ένα υγιές μωρό!».


Η γυναικολόγος της Σάρα Μάθιους δήλωσε: «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά».


Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε πολλά κορίτσια και νεαρές γυναίκες με καρκίνο ή αυτοάνοσες παθήσεις, που κινδυνεύουν να χάσουν τη γονιμότητά τους λόγω των θεραπειών τους. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.


Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες, των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονη Μοάζα ήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.


Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, ήταν επίσης από το Βέλγιο το 2004.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο