Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γελάμε... για το καλό της υγείας μας

21/11/2016 1:49:57 μμ
Το γέλιο αλλά και η αναμονή για γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα άτομα τα οποία γελούν εύκολα και έχουν την αίσθηση του χιούμορ, σε αντίθεση με αυτούς που θυμώνουν εύκολα, φαίνεται σύμφωνα με έρευνες να παρουσιάζουν λιγότερα καρδιακά επεισόδια.

Ακόμη και η αναμονή ενός ευχάριστου γεγονότος, το οποίο θα συνοδευτεί από πολύ γέλιο, δημιουργεί αλλαγές στο μεταβολισμό του οργανισμού, που είναι ευεργετικές για διάφορα όργανα του σώματος και για τα αιμοφόρα αγγεία: αυξάνει στο αίμα τις ενδορφίνες, μειώνει τις ορμόνες που έχουν σχέση με το στρες, αυξάνει ορμόνες που σχετίζονται με τη χαλάρωση και την ευχαρίστηση.


Οι ορμονικές αλλαγές, που δημιουργούνται ακόμη και από τη προσδοκία για το γέλιο, μελετήθηκαν σε 16 εθελοντές άντρες, σε έρευνα που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Irwin της Καλιφόρνιας.

Στο αίμα των εθελοντών μετρήθηκαν ορμόνες όταν οι άνδρες αυτοί περίμεναν από 3 μέρες πριν να δουν ένα ευχάριστο γεγονός που αναμενόταν ότι θα τους προκαλούσε πολύ γέλιο.


Οι μετρήσεις έδειξαν:

  • Πτώση κατά 39% των επιπέδων της κορτιζόνης στο αίμα, η οποία είναι ορμόνη που σχετίζεται με το στρες.
  • Πτώση κατά 70% της αδρεναλίνης, η οποία είναι η κατ' εξοχήν ορμόνη του στρες.
  • Αύξηση κατά 27% της ενδορφίνης, η οποία είναι ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό, ανάλογη της μορφίνης και η οποία κάνει το άτομο να νιώθει καλά.
  • Αύξηση κατά 87% της αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη έχει θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Η μείωση των ορμονών του στρες συμβάλλει και στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, συνθήκες οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης στο ενδοθήλιο που είναι ο εσωτερικός χιτώνας του αυλού των αρτηριών. Οι βλάβες που προκαλούνται από το στρες και την υψηλή πίεση στις αρτηρίες οδηγούν σε αγγειακά προβλήματα αθηρωμάτωσης. Στη συνέχεια δημιουργείται απόφραξη των ζωτικών αρτηριών για την καρδιά ή τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.


Είναι απαραίτητο να προσπαθούμε όλοι καθημερινά να έχουμε μια καλή δόση γέλιου αλλά και οι επιστήμονες της υγείας θα μπορούσαν να εξηγούν στους ασθενείς τους πόσο σημαντικό είναι να επιδιώκουν να κάνουν δραστηριότητες που να τους προσφέρουν άφθονο γέλιο.

Πληροφορίες από medlook.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Κυκλοφορεί από τη Medem






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους