Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γαστρεντερικές διαταραχές

28/6/2007
Απολαύστε το καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Εποχή ανεμελιάς και ξεκούρασης το καλοκαίρι. Κάποιοι κίνδυνοι, όμως, απειλούν να χαλάσουν την καλή μας διάθεση και, κατ’ επέκταση τις διακοπές μας. Ας ενημερωθούμε γι’ αυτούς, ώστε να προλάβουμε τα τυχόν απρόοπτα, αλλά και για να γνωρίζουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Γαστρεντερίτιδες, τροφικές δηλητηριάσεις και διάρροιες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους κατά τους θερινούς μήνες. Oι λόγοι είναι πολλοί, αλλά κυρίως ευθύνεται η κακή συντήρηση των τροφίμων λόγω ζέστης και η κατανάλωση ύποπτου νερού.

Οι γαστρεντερίτιδες οφείλονται σε λοιμώξεις, είτε από ιούς είτε από βακτήρια (όπως σαλμονέλλα, σιγκέλλα, καμπυλοβακτηρίδια). Δεν είναι σπάνιες, επίσης, οι λοιμώξεις από πρωτόζωα ή παράσιτα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται συνήθως από την κατανάλωση τροφής μολυσμένης από τοξίνες μικροβίων. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι μια μορφή οξείας διάρροιας, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που ταξιδεύουν σε μέρη όπου επικρατούν συνθήκες κακής υγιεινής, π.χ. στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε;

Η οξεία γαστρεντερίτιδα παρουσιάζει αιφνίδια έναρξη, με συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, εμετό, διάρροια, ενίοτε και πυρετό. Αν είναι ιογενής, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε 24-36 ώρες, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική αγωγή. Σε μικροβιακές λοιμώξεις, τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο (7-10 ημέρες). Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, είναι απαραίτητη η ιατρική συνδρομή, καθώς υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης και διαταραχής των ηλεκτρολυτών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ευάλωτες ομάδες, όπως βρέφη και ηλικιωμένα άτομα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται απλώς η λήψη πολλών υγρών και προσεκτική δίαιτα, με αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων, τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και καφέ. Η χρήση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων καλό είναι να γίνεται μετά από ιατρική συμβουλή. Ακόμα κι αν η γαστρεντερίτιδα είναι μικροβιακή, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις με πολύ βαριά συμπτωματολογία, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία, για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε μισή ώρα από τη βρώση της ακατάλληλης τροφής, μπορεί όμως και μετά από μερικές ώρες ή και ημέρες. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το παθογόνο που την προκάλεσε, συνήθως όμως είναι η ναυτία, οι κοιλιακοί πόνοι, εμετός, διάρροια, αίσθημα αδυναμίας, πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά χωρίς ιατρική υποστήριξη, με λήψη πολλών υγρών, ελαφριά δίαιτα και αντιπυρετικά αν χρειαστεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στις ευαίσθητες ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένοι, έγκυοι και άτομα με χρόνιες ασθένειες), οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Η διάρροια των ταξιδιωτών έχει οξεία μορφή. Το 80 με 90% των περιπτώσεων προκαλείται από βακτηρίδια και συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος, πυρετό, κόπωση. Συνήθως απαιτείται χορήγηση κάποιου αντιβιοτικού (σιπροφλοξασίνη ή νορφλοξασίνη), πάντα όμως μετά τη συμβουλή γιατρού. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν ταξιδέψετε σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου επικρατούν συνθήκες κακής υγιεινής. Θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τους κινδύνους και πιθανόν θα σας συμβουλεύσει να έχετε μαζί σας κάποιο αντιβιοτικό, ώστε να είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε εάν χρειαστεί.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα γαστρεντερικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Οι γαστρεντερίτιδες είναι λοιμώξεις και μεταδίδονται με την κοπρανοστοματική οδό. Για να προλάβουμε τη μετάδοσή τους, φροντίζουμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας, ειδικά πριν το φαγητό, να αποφεύγουμε άτομα σε οξεία φάση της λοίμωξης και να προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού και του νερού που καταναλώνουμε.

Όσον αφορά στις τροφικές δηλητηριάσεις, δυστυχώς η πρόληψη δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας ενέργειες, καθώς τα τρόφιμα ακολουθούν μεγάλη πορεία από την παρασκευή μέχρι την κατανάλωσή τους. Σαν καταναλωτές, κατά την αγορά πρέπει να προσέχουμε τις ημερομηνίες παρασκευής και λήξεως των τροφίμων, να παρατηρούμε τα κατεψυγμένα προϊόντα και να τα αποφεύγουμε αν έχουν σχηματίσει κρυστάλλους πάγου, όπως επίσης να αποφεύγουμε ο,τιδήποτε μας δημιουργεί υποψίες λόγω οσμής ή εμφάνισης. Να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, τα κρέατα, και ειδικά ο κιμάς, να είναι καλά ψημένα. Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, αν δεν καταναλώνονται άμεσα.

Με την ενημέρωση και λαμβάνοντας μερικά απλά μέτρα, μπορούμε να περιορίσουμε τη συχνότητα των γαστρεντερικών παθήσεων και να απολαύσουμε το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορεί από τη Zarbis Pharmaceuticals
Ήδη υπάρχουν κρούσματα γαστρεντερίτιδας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της