Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θεσσαλία: Υψηλός ο κίνδυνος από τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα

13/9/2023 7:38:39 μμ
Ήδη υπάρχουν κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αντιμέτωποι με μια σειρά από μεταδιδόμενες νόσους βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν, καθώς λάσπες και νεκρά ζώα έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη υγειονομική βόμβα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως μέχρι το πρωί της 13ης/09 είχαν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες. 

Η επιχείρηση για την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας κινείται σε 3 άξονες: Ο πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στην περιοχή. Ο δεύτερος άξονας είναι η εντομολογική επιτήρηση, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για το λόγο αυτό τοποθετούνται ειδικές παγίδες, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα. Τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού και για το σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.

Για τους κινδύνους που προκαλούν τα νεκρά ζώα η Ε. Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Ωστόσο τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση. 

Από την πλευρά του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε ενημερωτική αφίσα στην οποία αποτυπώνονται όλα τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν οι κάτοικοι για την αποφυγή του κινδύνου μολύνσεων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετέχει ενεργά στον εμβολιασμό






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"