Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γαϊδουράγκαθο: οι δράσεις του βοτάνου στην υγεία σας

8/3/2018 3:21:45 μμ
Και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το γαϊδουράγκαθο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στις ημέρες μας, όμως οι ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στην υγεία το κατατάσσουν σε εξαιρετικό βότανο. Αυτό το ήξεραν καλά πριν αρκετούς αιώνες όπου το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν την υγεία των νεφρών, της χοληδόχου κύστεως και στον καθαρισμό του ήπατος. Φυτρώνει σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, ενώ αναπτύσσετε περισσότερο σε μεσογειακά και εύκρατα κλίματα.

Η σιλυμαρίνη, είναι ένα φλαβονοειδές με σημαντικές ιδιότητες για τον οργανισμό όπως αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και ιντι-ιική δράση και υπάρχει σε αφθονία στο γαιδουράγκαθο. Η φλαβονοειδής ουσία σιλυμαρίνη, αποτελείται από 3 στοιχεία, τη σιλιβινίνη, τη σιλικριστίνη και τη σιλιδιανίνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα 3 συστατικά περιέχονται στους σπόρους του βοτάνου και έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες και δρουν προστατευτικά στο συκώτι. Όμως η δράση δε σταματά εδώ, καθώς, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από ηπατίτιδα και κίρρωση.

Η βοτανοθεραπεία στην εποχή μας, χρησιμοποιεί το γαϊδουράγκαθο ως γιατρικό στην προστασία του ήπατος από κατανάλωση αλκοόλ, χημειοθεραπείες και λοιμώξεις.


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research», υποστηρίζει πως το γαϊδουράγκαθο βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτή την ιδιότητα την οφείλει στην ουσία σιλυμαρίνη, που σταθεροποιεί τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν, επίσης, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης.


Επίσης οι εκπληκτικές ιδιότητες στην αποτοξίνωση του ήπατος συμβάλλουν στη διάσπαση του λίπους. Αυτό το κατατάσσει ως ένα από τα βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους.


Τα περισσότερα μέρη του φυτού τρώγονται, αρκεί να είστε προσεχτικοί στο καθαρισμό και να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Μαγειρέψτε τα φύλλα (αφού τα καθαρίσετε) ή φάτε τα ωμά όσο είναι φρέσκα. Η ρίζα και τα κοτσάνια του φυτού τρώγονται επίσης ωμά ή μαγειρεμένα και έχουν ευχάριστη γεύση με σημαντικά θρεπτικά οφέλη. Φτιάξτε έγχυμα με τους σπόρους και πιείτε έως 2 φορές την ημέρα. Αναμείξτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, με 2 κ.γ. και αφήστε περίπου 10 λεπτά να απελευθερώσει τις δραστικές ουσίες. Σουρώστε και πιείτε!


Σε γενικές γραμμές θεωρείται ένα ασφαλές βότανο που δεν προκαλεί παρενέργειες. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιστατικά με ήπιους στομαχόπονους ή αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωσή του. Σε παιδιά και εγκύους, συνίσταται να παραμείνουν στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνουν χρήση του βοτάνου, ώστε να αποκλείσουν οποιαδήποτε παρενέργεια.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους