Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φυλασσόμενη θα γίνει η συνταγή με αντιβιοτικά!

26/2/2018 12:29:27 μμ
Εξαγγελία του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μιλώντας για τη νέα πολλά υποσχόμενη συνεργασία της Ελλάδας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) αλλά και με επιστημονική εταιρεία (One Health) που ασχολείται με το θέμα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος εξήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αλόγιστη διάθεση των αντιβιοτικών.


Ένα από αυτά είναι ότι θα μετατραπεί η απλή ιατρική συνταγή, με την οποία χορηγούνταν μέχρι σήμερα τα αντιβιοτικά, σε φυλασσόμενη (η συνταγή που θα διατηρείται υποχρεωτικά από τον φαρμακοποιό για ένα διάστημα προκειμένου να μπορεί να ελέγχεται πού έδωσε το αντιβιοτικό). Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, βούλησή του είναι η αλλαγή αυτή να έρθει πάρα πολύ σύντομα.


«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα. Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν», τόνισε ο κ. Μπασκόζος.


Ανακοίνωσε δε ότι ενεργοποιούνται ήδη οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη μικροβιακή αντοχή και μια συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος, «διότι δυστυχώς η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και το πέρασμα αυτών των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, στο νερό, και σε αυτά που τρώμε, επηρεάζει» καταλήγει ο ίδιος.

Η συνεργασία Π.Ο.Υ. και Ελλάδας

Με αφορμή την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι υπάρχει η βούληση οι προμετωπίδες του Π.Ο.Υ. για μεταρρυθμίσεις με στόχο την καθολική κάλυψη στο δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας να αποτελέσουν και τις προμετωπίδες της ελληνικής πολιτικής στο χώρο της υγείας.


«Σε μία χώρα που έχει σύστημα υγείας, όμως είναι πολύ ιδιωτικοποιημένο, με μεγάλες πληρωμές από την τσέπη του κόσμου, και με έλλειψη ουσιαστικά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πάει να γίνει το πείραμα της μετάβασης από ένα νοσοκομειοκεντρικό-ιατροκεντρικό σύστημα σε ένα σύστημα με έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασκόζος.


Οι φιλοδοξίες του υπουργείου από την ίδρυση αυτού του γραφείου είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας και μάλιστα σε ένα επίπεδο περιοχής γύρω από τη χώρα, σε Βαλκάνια και βόρεια Μεσόγειο, ώστε να έχει και ένα ρόλο γραφείου που θα ακτινοβολεί ιδέες για πολιτικές υγείας στο ευρύτερο περιβάλλον.


Σημειώνεται ότι η τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ στελεχών του Π.Ο.Υ. και του κ. Μπασκόζου πρέπει να έρθει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και μετά στην ολομέλεια της Βουλής για να εγκριθεί. Καλό θα είναι όλες αυτές οι διαδικασίες να συνδυαστούν με την άφιξη του γενικού διευθυντή του Π.Ο.Υ. Tedros Adhanom Ghebreyesus και της διευθύντριας του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Zsuzsanna Jakab στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο