Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

«Φέσι» 118 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία

10/8/2010
Εκτροχιάστηκαν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων - Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται εκ νέου οι φαρμακευτικοί σύλλογοι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Την ώρα που η κυβέρνηση -και δη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος- αξιώνει από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, απειλώντας με κλείσιμο όσες δεν συμμορφωθούν, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν στα βάραθρα της οικονομικής απαξίωσης και εν τέλει σε κλείσιμο χιλιάδες φαρμακεία στα οποία χρωστούν εκατομμύρια ευρώ...

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που αποκαλύπτει στη Real money ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, οι οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα 4.000 φαρμακεία της Αττικής αγγίζουν το ποσό των 118 εκατ. ευρώ.

 

Μάλιστα, η καθυστέρηση αποπληρωμής σε πολλές περιπτώσεις ασφαλιστικών ταμείων αγγίζει τους επτά με οκτώ μήνες ενώ υπάρχει οργανισμός που έχει να καταβάλει οποιαδήποτε οφειλή του από το 2008.

 

Την ίδια ώρα, τόσο οι φαρμακοβιομηχανίες και οι φαρμακαποθήκες όσο και η εφορία ζητούν επιτακτικά από τους φαρμακοποιούς να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ δεν έχουν εισπραχθεί τα χρήματα από την πώληση των φάρμακων σε ασφαλισμένους.

 

Το τραγελαφικό, πάντως, είναι ότι τις ίδιες απαιτήσεις έχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ζητούν επιτακτικά τα χρήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα φαρμακεία, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να πληρώσουν τις δίκες τους υποχρεώσεις! Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος μπορεί να κλείσουν φαρμακεία επειδή δεν καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ ταυτόχρονα θα χρωστούν τα ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ...

 

Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. στέλνει τελεσίγραφο στην ηγεσία τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της “R” ξεκαθαρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση δε μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί μεγάλο μερίδιο των οφειλομένων, τον Σεπτέμβριο θα γίνουν κινητοποιήσεις. “Αυτή τη στιγμή σεβόμαστε τους ασφαλισμένους διότι είναι καλοκαίρι, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλο ένα μέτωπο”.

 

Σύμφωνα με τον Κ. Λουράντο, σε τηλεφωνική επικοινωνία η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα του απάντησαν στο αίτημα του για καταβολή των οφειλών ότι “θα προσπαθήσουν”... “Δεν μου φτάνει η προσπάθεια. Αποτελέσματα θέλουμε. Εμείς σε αντίθεση με την κυβέρνηση, είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Έχουμε καταβάλει για να εξασφαλίσουμε ασφαλιστική ενημερότητα, τον ΦΠΑ για τα δυο πρώτα τρίμηνα του 2010 για φάρμακα που έχουν αγοραστεί και το κράτος δεν μας έχει καταβάλει ακόμη τον ΦΠΑ. Παράλληλα, καλούμαστε να καταβάλουμε φόρο εισοδήματος για εισοδήματα του 2009, μέρος των οποίων δεν έχουμε ακόμα εισπράξει. Μας ζήτησαν να μειώσουμε το κέρδος μας από τα ακριβά φάρμακα. Το κάναμε. Ας κάνει και η κυβέρνηση αυτό που πρέπει”, τονίζει ο Κ. Λουράντος.

 

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω οφειλές του Δημοσίου αφορούν μόνο τα 4.000 φαρμακεία της Αττικής ενώ συνολικά ο αριθμός τους αγγίζει τα 11.500 σε όλη την Ελλάδα.

 

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι οι προμηθευτές τους (φαρμακευτικές εταιρείες και αποθήκες) ζητούν την αποπληρωμή των φαρμάκων από 1 έως 30 ημέρες για να τους χορηγήσουν νέα, ενώ άλλες απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς ώστε να αποστείλουν τα φάρμακα. Στον αντίποδα, τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν υπερβολικά (για πρώτη φορά η καθυστέρηση αγγίζει τα σημερινό δεδομένα) να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς προς τα φαρμακεία.

 

Σημειώνεται ότι το 52% των φαρμακοποιών σήμερα έχει αποταθεί στην Τράπεζα Πειραιώς εκχωρώντας τα τιμολόγια των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να πληρώνονται από αυτήν, καταβάλλοντος τον ανάλογο τόκο. Πολλοί φαρμακοποιοί, δηλαδή, ειδικά για το Δημόσιο (ΟΠΑΔ) έχουν εκχωρήσει τα τιμολόγια τους -από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα- στην τράπεζα, έχουν πάρει τα χρήματα και πληρώνουν συνέχεια τόκους, μέχρις ότου το Δημόσιο πληρώσει τις τράπεζες.

 

Οι οφειλές των ταμείων προς τα φαρμακεία φτάνουν τα 117.833.033,38 ευρώ, με το Δημόσιο να κατακτά για άλλη μια φορά την πρώτη θέση οφείλοντας 100 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους έως τον Μάιο, και ακολουθούν το ταμείο των εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΟΤΕ) με 5,3 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών με 2,9 εκατ. ευρώ, το ταμείο των γιατρών (ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ) με 1,9 εκατ. ευρώ, το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ (ΤΑΥΤΕΚΩ-ΔΕΗ) με 1,4 εκατ. ευρώ, ο Τομέας Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων με 1,29 εκατ. ευρώ, το ταμείο των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΕΤΕ) με 1,2 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλοι εννέα οργανισμοί, των οποίων οι οφειλές φτάνουν τα 3,75 εκατ. ευρώ».

 

Πηγή: Real News (8/8/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)