Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


FDA: ισχυρότερες προειδοποιήσεις για το Raptiva

20/10/2008
Αναφορές για σοβαρά περιστατικά λοιμώξεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) ζήτησε την επικαιροποίηση των πληροφοριακών στοιχείων του φαρμάκου Raptiva (efalizumab), με την αναγραφή ισχυρότερων προειδοποιήσεων σε εμφανές σημείο στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης του («Boxed Warning») για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του.

Το Raptiva είναι ενέσιμο φάρμακο εβδομαδιαίας χορήγησης, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς. Ο τρόπος δράσης του στηρίζεται στην προσωρινή καταστολή της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της ψωρίασης. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να καταστήσει ευάλωτο τον οργανισμό σε μια σειρά λοιμώξεων.

Οι νέες προειδοποιήσεις θα αφορούν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων (όπως η Προϊούσα Πολυεστιακή Λευκοεγκεφαλοπάθεια - PML) σε ορισμένους ασθενείς που χρησιμοποιούν το σκεύασμα. Η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου παρατηρήθηκε (βάσει αναφορών για τέτοιου είδους περιστατικά) να συνδέεται σε κάποιες περιπτώσεις και με βακτηριακή σήψη, ιογενή μηνιγγίτιδα, σοβαρές μυκητιάσεις και άλλες ευκαιριακές μολύνσεις.

Παράλληλα, σε πειραματόζωα (ποντίκια) διαπιστώθηκε ότι η επαναλαμβανόμενη χορήγηση του Raptiva σε άτομα νεαρής ηλικίας μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και μη-αντιστρεπτή (μόνιμη) καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Για το λόγο αυτό άλλωστε το φάρμακο δε χορηγείται σε παιδιά και εφήβους, σε άτομα δηλαδή κάτω των 18 ετών.

Η F.D.A. συνιστά τη συνταγογράφηση του φαρμάκου μετά από αναλυτική εξέταση του ιατρικού ιστορικού των ασθενών και μετά από αξιολόγηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου από τη χρήση του, ατομικά για κάθε ασθενή. Συνιστά επίσης τη στενή ιατρική παρακολούθηση των ασθενών στους οποίους χορηγείται το Raptiva, για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν συμπτωμάτων λοιμώξεων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχίες και για το ανεπαρκές προσωπικό στην υγεία από την PGEU και τη CPME
Ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι έχει δώσει την έγκρισή του


Σχετικά άρθρα

Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών στην Ευρώπη
Ανησυχίες και για το ανεπαρκές προσωπικό στην υγεία από την PGEU και τη CPME
Η ολοκληρωμένη προσφορά της EUROBANK για τους φαρμακοποιούς
Ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι έχει δώσει την έγκρισή του
«Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & συμπληρωμάτων διατροφής»
Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi
Ανακοινώθηκαν οι κενές θέσεις φαρμακείων στην Π.Ε. Τρικάλων
Αιτήσεις υποβάλλονται 1-15 Ιουλίου