Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Αναστοχασμός: Η νέα λέξη – κλειδί για τη βελτίωση της καθημερινής πρακτικής στο φαρμακείο
Βελτιώνει τις σχέσεις με τους συναδέλφους και τους πελάτες, διευκολύνει την επαγγελματική ζωή
Η προστασία του δέρματος από το κρύο
Συμβουλές για τη διατήρηση ενός υγιούς και καλά ενυδατωμένου δέρματος
ΠΣΒΑΚ: Αναζητά στέλεχος για τη θέση του Γενικού Διευθυντή
Τα καθήκοντα του νέου Γενικού Διευθυντή και τα προαπαιτούμενα για τους ενδιαφερομένους

Φαρμακοποιοί: Μάθετε το διεθνή κωδικό 'Μάσκα-19'

7/4/2020 12:07:29 μμ
Και σώστε μια ανθρώπινη ζωή από την ενδοοικογενειακή βία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια διεθνής πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη απήχηση ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.


Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία ελήφθη μετά την αύξηση παγκοσμίως των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του κορονοϊού.


Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας αλλά και στη Γαλλία όπου οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα, αναφέρουν αύξηση των καταγγελιών άνω του 30%.
Ήδη η πρώτη καταγγελία έγινε σε περιοχή της Νάντης στη Γαλλία όπου το περασμένο Σάββατο μία έγκυος 5 μηνών επισκέφτηκε ένα φαρμακείο και ενημέρωσε με το τρόπο αυτό ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ο φαρμακοποιός ενημέρωσε την αστυνομία η οποία συνέλαβε το θύτη στο σπίτι του.


Σε Χιλή, Κολομβία, Ουρουγουάη, Αργεντινή έχουν ήδη τοποθετηθεί για το φαινόμενο, ανακοινώνοντας ότι θα ενισχύσουν τις τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως στην Αυστραλία οι αναζητήσεις στη Google το τελευταίο διάστημα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά 75%.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:sos15900@isotita.gr.


Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα οι αναζητήσεις του όρου «ενδοοικογενειακή βία νόμος» σύμφωνα με την υπηρεσία google trends, παρουσιάζει υπερβολική αύξηση τις τελευταίες 30 ημέρες, γεγονός που ίσως αναδεικνύει ότι συμπολίτες μας είτε βιώνουν κάποια μορφής βία στο σπίτι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση
Έντονες διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών για τον αποκλεισμό τους από τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19


Σχετικά άρθρα

Αναστοχασμός: Η νέα λέξη – κλειδί για τη βελτίωση της καθημερινής πρακτικής στο φαρμακείο
Βελτιώνει τις σχέσεις με τους συναδέλφους και τους πελάτες, διευκολύνει την επαγγελματική ζωή
4,8 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους φαρμακοποιούς
Έρχονται από το κούρεμα του PSI και θα αξιοποιηθούν υπέρ των φαρμακείων
Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση
Ευθύνες στα ΕΛΤΑ για τις καθυστερημένες παραδόσεις φαρμάκων
Επιρρίπτουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠYΥ