Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακοποιοί: Δεν υφίστανται πρόστιμα για όσους δεν αναγράφουν τιμές λιανικής

15/5/2020 2:59:56 μμ
Ο ΠΦΣ ενημερώνει όλους τους Συλλόγους για τη τρέχουσα νομοθεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλες τις διατάξεις που διέπουν τα φαρμακεία και αφορούν τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» έδωσε η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετά τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το υπ. Ανάπτυξης σε φαρμακοποιούς που δεν είχαν βάλει τιμές πάνω στα προϊόντα του φαρμακείου τους. Επιπλέον, ο Σύλλογος προκειμένου να μην αποδοθούν τα πρόστιμα ζήτησε συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να δοθεί και γραπτή διαβεβαίωση ότι ισχύουν οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι και δεν θα υπάρξει καμία τιμωρία των φαρμακοποιών καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πουθενά.

Το όλο θέμα που έχει προκύψει σχετίζεται με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ Α΄ 173) και της υπ' αριθμόν 91354/2017 αποφάσεως του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΦΕΚ Β΄ 2983/30.8.2017) που εκδόθηκε κατ' εφαρμογή του ανωτέρω Νόμου στα πωλούμενα αγαθά και είδη από το φαρμακείο.


Ο ΠΦΣ, σε συνέχεια του υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 722/13.02.2018 εγγράφου του προς τον τότε υπ. Υγείας, έχει την άποψη ότι τα φαρμακεία δεν υπόκεινται στις διατάξεις του Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ Α΄ 173) και της υπΆ αριθμόν 91354/2017 αποφάσεως του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΦΕΚ Β΄ 2983/30.8.2017), που εκδόθηκε κατ' εφαρμογή του ανωτέρω Νόμου, αναφορικά με τα τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για τα πωλούμενα αγαθά και είδη από το φαρμακείο. Και τούτο διότι το φαρμακείο δεν είναι κοινό εμπορικό κατάστημα όπου διεξάγονται συνήθεις εμπορικές πράξεις, «αλλά ιδιότυπος χώρος, στον οποίο συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα με την εμπορική, επιπλέον δε, παρέχονται οι στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες», σύμφωνα μάλιστα και με την πλέον πρόσφατη υπ' αριθμόν 203/2020 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.


Και παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (229/2014) έχει κάνει δεκτό ότι «τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση… Συνεπώς, η εξασφάλιση της βιωσιμότητος των φαρμακείων, και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας τους εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού…».

Περί υποχρέωσης αναγραφής στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

Ούτε όμως στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα υπάρχει «υποχρέωση» να αναγράφονται τιμές καθώς παλαιότερα άρθρα και υπουργικές αποφάσεις δεν επιβάλλουν την αναγραφή τιμής. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπΆ αριθμόν Γ5(α)οικ.38152/22.5.20017 (ΦΕΚ Β΄ 1761/ 22.5.2017) στην παρ. 3 του άρθρου 2 ορίζει ότι «Η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης δεν είναι υποχρεωτική για τους κατά τον νόμο δικαιούμενους την διάθεση των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ, ήτοι για τους Κατόχους 'Αδειας Κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ), για τους Κατόχους 'Αδειας Χονδρικής Πώλησης φαρμάκων (χονδρεμπόρους) ή για τα φαρμακεία, καθώς και για τους υπόλοιπους φορείς λιανικής διάθεσης των προϊόντων αυτών -ήτοι τους προβλεπόμενους από το άρθρο 68 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) πωλητέςοι οποίοι μπορούν ελεύθερα να καθορίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική ως προς τα προϊόντα αυτά».


Τέλος, με την παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 4558/2018 (ΦΕΚ Α΄ 140/01.8.2018), η οποία ορίζεται ότι «5. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 86 του ν.4472/2017 (Α΄ 74) καταργείται», καταργήθηκε η αναγραφή τηςενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης επί της συσκευασίας του ΜΗΣΥΦΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi