Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Φάρμακο κατά της οστικής απώλειας εναντίον του καρκίνου του μαστού

20/2/2009
«Το ζολεδρονικό οξύ θα μπορούσε να εμποδίζει υποτροπές και μεταστάσεις της νόσου», τονίζει ομάδα ερευνητών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στην πρόληψη της οστικής απώλειας και των επιπλοκών αυτής (κατάγματα, υπερασβεστιαιμία) σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που επηρεάζει τα οστά, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιείται προληπτικά από γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, ώστε να προλαμβάνει υποτροπές και εξάπλωση της νόσου.

Το εν λόγω φάρμακο είναι το ζολεδρονικό οξύ, ένα διφωσφονικό άλας το οποίο εμποδίζει τη δράση των οστεοκλαστών, των κυττάρων δηλαδή που ευθύνονται για το «φάγωμα» των οστών και την απώλεια οστικής μάζας.

Ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στην πρόληψη της οστικής απώλειας και των επιπλοκών αυτής (κατάγματα, υπερασβεστιαιμία) σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που επηρεάζει τα οστά, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιείται προληπτικά από γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, ώστε να προλαμβάνει υποτροπές και εξάπλωση της νόσου. Το εν λόγω φάρμακο είναι το ζολεδρονικό οξύ, ένα διφωσφονικό άλας το οποίο εμποδίζει τη δράση των οστεοκλαστών, των κυττάρων δηλαδή που ευθύνονται για το «φάγωμα» των οστών και την απώλεια οστικής μάζας.

 

Σε μεγάλη διεθνή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο το ζολεδρονικό οξύ θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού, μέσω της παρεμπόδισης της δράσης των οστεοκλαστών. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι οι οστεοκλάστες πέραν της δράσης τους στα οστά, παίζουν έναν επιπλέον ρόλο: αυτόν της τροφοδότησης των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων του μαστού και της ενίσχυσης της παρουσίας τους. Επομένως η καταστροφή των οστεοκλαστών μέσω της δράσης του ζολεδρονικού οξέος θα συνεπαγόταν αδυναμία των καρκινικών κυττάρων να τροφοδοτηθούν και να αναπτυχθούν, κάτι που πιθανότατα θα σήμαινε παρεμπόδιση της επανεμφάνισης ή/και της επέκτασης της νόσου.

 

Η χορήγηση ζολεδρονικού οξέος σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα είχε ούτως ή άλλως ένα επιπλέον όφελος, καθώς θα αντιστάθμιζε (μέσω της παρεμπόδισης της οστικής απώλειας) την οστική μάζα που χάνεται εξαιτίας της τυπικής αγωγής ορμονοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα της χρήσης του ζολεδρονικού οξέος σε δείγμα 1.800 προεμμηνοπαυσικών γυναικών με καρκίνο του μαστού που επαγόταν από οιστρογόνα. Όλες οι γυναίκες λάμβαναν ήδη θεραπεία με φάρμακα παρεμπόδισης της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Σε 900 όμως από αυτές χορηγήθηκε επιπλέον ζολεδρονικό οξύ, για διάστημα τριών ετών (2 ενδοφλέβιες εγχύσεις ανά έτος). Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι οι γυναίκες που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία είχαν 36% μικρότερη πιθανότητα για μεταστάσεις και για επανεμφάνιση της νόσου.

 

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας έχουν χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερα σημαντικά» από πολλούς γιατρούς και αρκετοί από αυτούς ήδη συνιστούν την προσθήκη του ζολεδρονικού οξέος στο θεραπευτικό πρόγραμμα γυναικών με καρκίνο του μαστού, ως συνδυαστική θεραπεία παράλληλα με ορμονοθεραπεία/χημειοθεραπεία. Αρκετοί επιστήμονες πάντως τονίζουν πως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες και να εξαχθούν περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χρήσης του ζολεδρονικού οξέος σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, πριν ξεκινήσει να εφαρμόζεται ως συνδυαστική θεραπεία για τη νόσο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

"Είμαστε εξειδικευμένοι επιστήμονες υγείας με τη δυνατότητα να πείσουμε το κοινό να εξεταστεί", τονίζει ο Σύλλογος
Μέσω της καμπάνιας «The Healing Power of Touch»






Σχετικά άρθρα

ΕΠΕ: Υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση και μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη κατά της πνευμονίας
Ανακοινώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου
Π.Ο.Υ.: Κατάλογος παθογόνων που απαιτούν νέα εμβόλια
Για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια ιεράρχησης
Ελπιδοφόρο φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση από ομογενή επιστήμονα
Σχεδιάζονται κλινικές μελέτες στην Ελλάδα
Τα 6 διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια και σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνονται
Τι ισχύει για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς