Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Φάρμακο κατά της αρθρίτιδας δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του Alzheimer

10/1/2008
Εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης των ασθενών μέσα σε μόλις 10 λεπτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μετά από ένεση με etanercept στη σπονδυλική στήλη ενός 81χρονου ασθενή, παρατηρήθηκε μέσα σε δέκα μόλις λεπτά μια απότομη επαναφορά της μνήμης και αρκετών πνευματικών δεξιοτήτων του, που λόγω της ασθένειας είχαν εξαφανιστεί.

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, χρειάζονται ακόμη πολλές έρευνες και κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της ουσίας.

Έρευνες Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Neuroinflammation», έδειξαν μια εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης της υγείας ενός ασθενή με Alzheimer μετά τη χορήγηση του etanercept, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Συγκεκριμένα, μετά από ένεση με etanercept στη σπονδυλική στήλη ενός 81χρονου ασθενή, παρατηρήθηκε μέσα σε δέκα μόλις λεπτά μια απότομη επαναφορά της μνήμης και αρκετών πνευματικών δεξιοτήτων του, που λόγω της ασθένειας είχαν εξαφανιστεί.

Στην εφαρμογή της μεθόδου «δοκιμαστικής θεραπείας» με etanercept οδηγήθηκαν οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη ότι η χημική ουσία TNF-α, που προκαλεί τις φλεγμονές στους συνδέσμους των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, εμπλέκεται παράλληλα και στην εκδήλωση της νόσου Alzheimer. Η χορήγηση λοιπόν του αντιρευματικού φαρμάκου που «μπλοκάρει» την TNF-α στους συνδέσμους και περιορίζει τις φλεγμονές, θα μπορούσε ενδεχομένως να μπλοκάρει την TNF-α και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να παρεμποδίσει την εμφάνιση και την εξέλιξη των πρώιμων (τουλάχιστον) συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer.

Βέβαια, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της συγκεκριμένης περίπτωσης χορήγησης του etanercept (το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως «μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες θεραπείες του 2007» από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) και παρά το ότι παρόμοιες δοκιμές του φαρμάκου πραγματοποιήθηκαν ήδη με επιτυχία και σε 15 ακόμη ασθενείς, χρειάζονται ακόμη πολλές έρευνες και κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της ουσίας και για την ικανότητά της να παρεμποδίζει την εκδήλωση της νόσου Alzheimer.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει