Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φάρμακο για τον καρκίνο αποδεικνύεται μη αποτελεσματικό

28/1/2019 12:01:55 μμ
Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινούν θεραπεία οι νέοι ασθενείς, συνιστά ο ΕΜΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέοι ασθενείς δεν θα πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με olaratumab (εμπ. Lartruvo) ανακοινώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ύστερα από μελέτη που δείχνει ότι το φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν προσφέρει κλινικό όφελος.


Πρόκειται για τη εν εξελίξει ακόμα μελέτη ANNOUNCE, που αφορά τη συνδυαστική θεραπεία olaratumab και δοξορουβικίνης σε ασθενείς με καρκίνο μαλακών μορίων (μυών, αιμοφόρων αγγείων και λιπώδη ιστού).


Αν και δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου, η μελέτη δείχνει ότι το olaratumab σε συνδυασμό με δοξορουβικίνη δεν είναι πιο αποτελεσματικό στο να παρατείνει τη ζωή των ασθενών από ό,τι η μονοθεραπεία με δοξορουβικίνη. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος οι ασθενείς να ξεκινήσουν θεραπεία με το φάρμακο αυτό, ενώ όσοι λαμβάνουν αγωγή, καλούνται να συνεννοηθούν με το γιατρό τους για το εάν εμφανίζουν όφελος από αυτό.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, εκτιμάται ότι περίπου 1.000 ασθενείς λαμβάνουν αγωγή με olaratumab αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έγκριση για άδεια κυκλοφορίας είχε δοθεί το 2016 υπό όρους, καθώς υπάρχει έλλειψη κατάλληλων φαρμάκων για τη θεραπεία του προχωρημένου σαρκώματος μαλακών μορίων, με την προϋπόθεση όμως ότι η εταιρεία θα παρέχει επιπλέον δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του φαρμάκου.

Οι άδειες κυκλοφορίας υπό όρους είναι μία από τις διαδικασίες πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για φάρμακα που δεν έχουν μεν πλήρη κλινικά δεδομένα, αλλά στοχεύουν σε παθήσεις που προκαλούν σοβαρή αναπηρία ή είναι απειλητικές για τη ζωή ή είναι σπάνιες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών