Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φάρμακο για τη στοχευμένη θεραπεία της φαινυλοκετονουρίας

17/12/2007
Ελπίδες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το Kuvan είναι το πρώτο φάρμακο που στοχεύει απευθείας στη μείωση της ποσότητας της φαινυλαλανίνης στο αίμα των ασθενών, αυξάνοντας τη δραστικότητα του ενζύμου που τη διασπά και εμποδίζοντας έτσι την «τοξική» της δράση.

Μοναδικό πρόβλημα προς το παρόν αποτελεί η ιδιαίτερα υψηλή τιμή του φαρμάκου, καθώς η χορήγησή του πρέπει να είναι συνεχής και το ετήσιο κόστος της θεραπείας μπορεί να αποβεί αρκετά μεγάλο.

Η BioMarin Pharmaceutical Inc. ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία του Kuvan (TM) (sapropterin dihydrochloride), του πρώτου φαρμάκου στοχευμένου στη θεραπεία της φαινυλοκετονουρίας (PKU), ενός μεταβολικού νοσήματος που πλήττει περίπου 1 στα 10.000 βρέφη.

Στα άτομα με φαινυλοκετονουρία το ένζυμο που μεταβολίζει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη δεν υπάρχει ή υπάρχει σε μικρές ποσότητες, οπότε η φαινυλαλανίνη συσσωρεύεται στο αίμα και μπορεί με τον καιρό να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και νοητικές βλάβες.

Έως τώρα η μόνη θεραπεία ήταν η έγκαιρη έναρξη μιας ειδικής διαιτητικής αγωγής που απέκλειε πρωτεϊνούχες τροφές πλούσιες σε φαινυλαλανίνη.

Το Kuvan είναι το πρώτο φάρμακο που στοχεύει απευθείας στη μείωση της ποσότητας της φαινυλαλανίνης στο αίμα των ασθενών, αυξάνοντας τη δραστικότητα του ενζύμου που τη διασπά και εμποδίζοντας έτσι την «τοξική» της δράση.

Το νέο φάρμακο, μαζί με ένα προσεγμένο διαιτολόγιο, θεωρείται ότι θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό στο 50% τουλάχιστον των ασθενών με φαινυλοκετονουρία, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους και εξασφαλίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, την υγεία τους.

Μοναδικό πρόβλημα προς το παρόν αποτελεί η ιδιαίτερα υψηλή τιμή του φαρμάκου, καθώς η χορήγησή του πρέπει να είναι συνεχής και το ετήσιο κόστος της θεραπείας μπορεί να αποβεί αρκετά μεγάλο. Η παρασκευάστρια εταιρεία, ωστόσο, ελπίζει στην επίλυση του προβλήματος αυτού μέσα από ρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων των χωρών στις οποίες το φάρμακο θα κυκλοφορήσει.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της