Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Φαρμακευτική εταιρεία με 1.000 γιατρούς «σύμβουλους»!

6/8/2013 7:52:22 πμ
Το ΣΔΟΕ ερευνά καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις και συνταγογραφήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Επιτέλους και οι ελληνικές Αρχές αποφάσισαν να θέσουν τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων και να κόψουν τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα σε φαρμακοβιομηχανίες και γιατρούς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΣΔΟΕ ξεκινά εξονυχιστικούς ελέγχους για τη σχέση μεγάλης διεθνούς φαρμακευτικής επιχείρησης με περίπου 1.000 γιατρούς! Το ΣΔΟΕ έχει στη διάθεσή του καταγγελίες ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις με γιατρούς, βαφτίζοντάς τους «συμβούλους»...
Οι συμβάσεις είναι μονοετούς διάρκειας και μέχρι σήμερα έχουν ανανεωθεί από τρεις έως πέντε φορές –σεί από τρεις έως πέντε φορές - noυνεπώς η πρακτική ξεκίνησε πριν ξεσπάσει η κρίση και συνεχίστηκε και αφότου υποτίθεται ότι είχε τελειώσει το πάρτι στην υγεία.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν στην κατοχή τους αντίγραφα τέτοιων συμβάσεων για μερικούς γιατρούς, οι οποίες έχουν όλες το ίδιο μηνιαίο ποσό: 1.537,50 ευρώ. Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η πρακτική αυτή αφορά γιατρούς τριών θεραπευτικών κατηγοριών: διαβήτης, υπέρταση και αναπνευστικό (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Πηγές του ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι αναμένεται να διερευνηθούν σε βάθος όλοι οι γιατροί που έχουν εισπράξει από τη φαρμακοβιομηχανία σημαντικά ποσά, η σκοπιμότητα της αμοιβής τους, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με φορολογικές δηλώσεις, καταβολή ΦΠΑ κ.ο.κ. Επίσης, για πρώτη φορά, με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα γίνει έλεγχος μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για να ελεγχθεί αν και κατά πόσον οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες» που εμφανίζεται ότι παρέχουν συνδέονται με τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία διαθέτει στην αγορά πιο ακριβά φάρμακα από τα παραδοσιακά, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και του διαβήτη. Συνεπώς, εφόσον τεκμηριωθεί ότι αυτοί οι 1.000 γιατροί «προτιμούσαν» να συνταγογραφούν τα φάρμακα της, αυτό σημαίνει ότι θα έχει προκληθεί αιμορραγία σε βάρος του ΕΟΠΥΥ δεκάδων εκατ. ευρώ.

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ

Πράγματι, οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι επιβεβαιώνουν ότι οι εν λόγω γιατροί γράφουν κατά κόρον τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νέος νόμος που αφορά τις ποινές και τα πρόστιμα εναντίον γιατρών και άλλων παρόχων, για τους οποίους διαπιστώνεται κατάχρηση πόρων του. Οι ελεγκτές ερευνούν αν και κατά πόσον οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες» που εμφανίζεται ότι παρέχουν οι γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων συνδέονται με τη συνταγογράφηση αντίστοιχων φαρμάκων της εταιρείας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια εταιρεία έχει εμπλακεί στις ΗΠΑ με σκάνδαλο παράνομης προώθησης των φαρμάκων της και δέχθηκε να καταβάλει πρόστιμα ύψους 1 δισ. δολαρίων για να «κλείσει» τις εκκρεμότητές της με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει:

  • Ποσό 422,5 εκατ. δολ. για τη χρήση ενός αντιεπιληπτικού φαρμάκου, καθώς και για χρήση άλλων 5 φαρμάκων σε μη εγκεκριμένες ενδείξεις. Δηλαδή, η εταιρεία προωθούσε τη χρήση των φαρμάκων της για τη θεραπεία παθήσεων για τις οποίες όμως δεν είχε λάβει έγκριση από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
  • Ποσό 185 εκατ. δολ. για προώθηση του αντιεπιληπτικού φαρμάκου στον νευροπαθητικό πόνο και στη διπολική διαταραχή.
  • Ποσό 237,5 εκατ. δολ. γιατί πλήρωνε παράνομα υγειονομικούς μέσω ομιλιών ή συμβουλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα ιδιοσκευάσματά της που αφορούν υπέρταση και διαβήτη.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία είχε την ίδια πρακτική παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές Αρχές έδειχναν ότι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ανάλογες έρευνες σε μεγάλη γερμανική φαρμακοβιομηχανία δεν έχουν καταλήξει. Το ίδιο ισχύει με τις έρευνες για τον χρηματισμό Ελλήνων ορθοπεδικών που βρέθηκαν σε λίστες της αγγλικής εταιρείας DePuy…


Πηγή: Εφημερίδα Επενδυτής / pharmateam.blogspot.com

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή