Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακευτικές Ιστοσελίδες: APhA

10/10/2008
Παρουσίαση του δικτυακού τόπου της Αμερικανικής Ένωσης Φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών
American Pharmacists Association (APhA)


(http://www.pharmacist.com)


Λίγα λόγια για την Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών

Η Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών (American Pharmacists Association-APhA), με έδρα την πόλη της Ουάσιγκτον (Washington, D.C.), είναι η μεγαλύτερη και μακροβιότερη Ένωση επαγγελματιών του φαρμακευτικού χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.). Με έτος ίδρυσης το 1852, η APhA ασκεί το έργο της για πάνω από 150 χρόνια, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προώθηση της ασφαλούς χρήσης των φαρμάκων και στην ανάδειξη του ρόλου και του λειτουργήματος του φαρμακοποιού, στο πλαίσιο της αμερικανικής κοινωνίας. Σήμερα η APhA αριθμεί περισσότερα από 60.000 μέλη: φαρμακοποιούς (συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών φαρμακοποιών και συνταξιούχων φαρμακοποιών), βοηθούς φαρμακείου, ερευνητές στη φαρμακευτική έρευνα, φοιτητές και νέους αποφοίτους φαρμακευτικών σχολών αλλά ακόμη και πολίτες με γενικότερο ενδιαφέρον για το χώρο του φαρμάκου (χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Ένωσης). Τα μέλη αυτά κατανέμονται σε τρεις Ακαδημίες: την Ακαδημία Φαρμακευτικής Πρακτικής και Διαχείρισης (στην οποία ανήκουν οι επιστήμονες που ασκούν το επάγγελμα του φαρμακοποιού), την Ακαδημία Φαρμακευτικής Έρευνας και Επιστήμης (στην οποία ανήκουν οι απασχολούμενοι στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας) και την Ακαδημία Φοιτητών Φαρμακευτικής (η οποία περιλαμβάνει τους μελλοντικούς επιστήμονες του φαρμάκου).

Υιοθετώντας το σύνθημα «Βελτιώνοντας τη χρήση των φαρμάκων – Προάγοντας την περίθαλψη των ασθενών», η APhA ενδυναμώνει το ρόλο του φαρμακοποιού και καθοδηγεί το φαρμακευτικό επάγγελμα στις Η.Π.Α. μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων (επιμορφωτικά προγράμματα, εκδόσεις και υπηρεσίες) οι οποίες στοχεύουν:

• στη συνεχή επιμόρφωση των μελών της, ώστε να είναι ενήμεροι για κάθε πρόσφατη εξέλιξη (επαγγελματική ή επιστημονική) και να είναι σε θέση να παρέχουν ακριβείς, αξιόπιστες και επίκαιρες πληροφορίες στους ασθενείς

• στην επαγγελματική καθοδήγηση των νέων αποφοίτων των φαρμακευτικών σχολών, μέσα από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

• στην καθιέρωση στη συνείδηση των πολιτών της σπουδαιότητας του συμβουλευτικού ρόλου του φαρμακοποιού και της ευθύνης του στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μέσα από την προώθηση της σωστής χρήσης των φαρμάκων

• στην εξοικείωση των μελών της με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να διευκολύνεται η άσκηση του επαγγέλματός τους και να βελτιστοποιούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες

• στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης / γνωμοδότησης προς τις ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρχές φαρμάκων για θέματα που αφορούν το φαρμακευτικό επάγγελμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα

• στη δημιουργία δυνατότητας επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων φαρμακοποιών, ώστε να εξασφαλίζεται αμεσότερη ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και να αναβαθμίζεται η παροχή των φαρμακευτικών υπηρεσιών γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης και έκθεσης της APhA, πραγματοποιείται συνεδρίαση των εκπροσώπων της και λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Ένωσης σε επίπεδο επαγγελματικό, επιστημονικό και επιμορφωτικό.


Η Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών στο Διαδίκτυο:

Εισάγοντας τη διεύθυνση http://www.pharmacist.com στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας (π.χ. internet explorer), προωθείστε στην αρχική σελίδα (“Home”) του ιστότοπου της Αμερικανικής Ένωσης Φαρμακοποιών. Στη σελίδα αυτή μπορείτε να διακρίνετε 5 κύριες περιοχές:

• Το επάνω μέρος της ιστοσελίδας, στο οποίο βρίσκεται το κύριο μενού περιήγησης: “Education”, “Pharmacy Practice”, “MTM”, “Drug News”, “Government Affairs”, “Newsroom”, “Shop APhA” και πιο κάτω: “About APhA”, “Careers”, “e-Communities”, “Meetings”, “Publications”, “Join APhA”.

Επάνω δεξιά υπάρχει επίσης το πεδίο εξατομικευμένης εισόδου για τα μέλη της APhA (“Login”), καθώς και οι επιλογές βοήθειας (“help”), ανάγνωσης πολιτικής ιδιωτικού απορρήτου κατά την περιήγηση του χρήστη στον ιστότοπο (privacy policy), επικοινωνίας με την APhA (“contact us”) και πρόσβασης σε επιλεγμένους συνδέσμους (“links”).

• Το αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας, στο οποίο υπάρχει η μηχανή αναζήτησης (“search this site”) και καταχωρήσεις της APhA με ενημερωτικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο.

• Το δεξιό τμήμα της ιστοσελίδας, στο οποίο αναρτώνται πρόσφατες επιστημονικές ειδήσεις (“current news”), ενώ παρέχεται και πρόσβαση σε ένα ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος του ιστότοπου που αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (“in the spotlight”).

• Το κεντρικό τμήμα της ιστοσελίδας, στο οποίο υπάρχουν όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τη δραστηριότητα της APhA (“APhA News”), καθώς και επιλεγμένη αρθρογραφία από την επίσημη έκδοση της Ένωσης (“Pharmacy Today Feature Articles”). Επίσης, ακριβώς κάτω από την κύρια φωτογραφία υπάρχει μενού μέσω του οποίου παρέχεται αυτόματη πρόσβαση σε ειδική ιστοσελίδα για κάθε κατηγορία μέλους (“Practitioners”, “New Practitioners”, “Scientists”, “Student Pharmacists”, “Pharmacy Technicians”).

• Το κάτω μέρος της ιστοσελίδας, στο οποίο υπάρχουν λέξεις-κλειδιά που καθοδηγούν το χρήστη γρήγορα και εύκολα στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος του περιεχομένου του ιστότοπου.

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή του κυρίου μενού της APhA, το οποίο βρίσκεται στο επάνω μέρος της αρχικής ιστοσελίδας και περιλαμβάνει οργανωμένη σε ενότητες όλη τη θεματολογία του ιστότοπου.

“Education”: Εδώ παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες επιμόρφωσης που προσφέρονται από την APhA στους επαγγελματίες του φαρμακευτικού χώρου. Σε μια στήλη στο αριστερό τμήμα αυτής της ιστοσελίδας θα βρείτε μια σειρά από υπο-ενότητες, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα: α) τα σημαντικότερα προγραμματισμένα συνέδρια για το 2008, καθώς και το προσεχές ετήσιο συνέδριο της APhA (“Meetings”), β) προγράμματα εκπαιδευτικής πιστοποίησης (“Certificate Training Programs”),γ) λίστα με επιμορφωτικά σεμινάρια και προϋποθέσεις για την παρακολούθησή τους (“Online CE Center”) και δ) αρχεία σε μορφή .pdf με αναλυτικές πληροφορίες για μερικά από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα (“Clinical Resources”).

“Pharmacy Practice”: Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ανακοινώσεις και θέματα φαρμακοενημέρωσης (“News you can use now”), τα οποία σχετίζονται άμεσα με την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση φαρμακοποιού-ασθενή (“Patient Care Services”), τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας (π.χ. συμμετοχή του φαρμακοποιού σε προγράμματα εμβολιασμών) όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικό σχετικά με την ασφαλή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων (“Patient Safety”). Εξετάζονται επίσης θέματα προώθησης της δημόσιας υγείας και της υγιεινής, στα οποία ο φαρμακοποιός με την ενεργό συμμετοχή του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο (“Public Health”).

“MTM” (Medication Τherapy Μanagement): Η ενότητα αυτή εξετάζει προγράμματα Διαχείρισης Θεραπειών με Φάρμακα, προγράμματα δηλαδή στα οποία κάθε ασθενής εξατομικευμένα καθοδηγείται από το φαρμακοποιό και από άλλους επαγγελματίες υγείας στη σωστή και ασφαλή χρήση των κατάλληλων φαρμάκων για την πάθησή του, ενημερώνεται για τυχόν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις μιας θεραπείας με άλλα φάρμακα και μαθαίνει να τηρεί ένα προσωπικό πρόγραμμα λήψης φαρμάκων και ελέγχου της κατάστασης της υγείας του.

“Drug News”: Εδώ παρατίθενται ειδήσεις από την πρόσφατη δραστηριότητα της APhA (“Current News”) καθώς και ανάλογα άρθρα από την επίσημη έντυπη έκδοση της APhA (“Pharmacy Today”), παρουσιάζονται περιληπτικά μερικές από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες φαρμάκων (“New Drugs At a Glance”) και δίνεται η δυνατότητα στα εγγεγραμμένα μέλη της APhA να αναζητήσουν online πληροφορίες για φαρμακευτικά σκευάσματα (“APhA DrugInfoLine”).

“Government Affairs”: Η ενότητα αυτή παρακολουθεί όλες τις σχετικές με το χώρο του φαρμάκου εξελίξεις, στις οποίες σημαντικό ρόλο παίζουν οι κρατικοί θεσμοί (π.χ. αποφάσεις και ανακοινώσεις της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων - F.D.A., προτάσεις κυβερνητικών παραγόντων, φαρμακευτική νομοθεσία κτλ.). Δίνεται επίσης η δυνατότητα στα μέλη της APhA να επικοινωνήσουν προσωπικά με τους φορείς αυτούς (“Get Involved”) για να εκφράσουν τις απόψεις τους, τα παράπονά τους και να αναφερθούν σε περιστατικά σχετιζόμενα με την ασφάλεια φαρμάκων κ.ά.

“Newsroom”: Στη συγκεκριμένη ενότητα ανακοινώνονται οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τα επαγγέλματα του φαρμακευτικού χώρου στις Η.Π.Α. και παρουσιάζονται οι προγραμματισμένες δραστηριότητες/πρωτοβουλίες/εκδηλώσεις της APhA.

“Shop APhA”: Από την ενότητα αυτή τα μέλη της APhA μπορούν να αγοράσουν (μέσω ίντερνετ) αντικείμενα διακόσμησης, ρουχισμού και αξεσουάρ με το έμβλημα της Ένωσης (“Order APhA Merchandise”) ή μπορούν να προμηθευτούν τον κατάλογο με όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις της (“APhA 2008 Publications Catalog”). Στις επιλογές της αριστερής στήλης της ιστοσελίδας περιλαμβάνεται επίσης και η δυνατότητα απόκτησης ενός λογισμικού-βάσης φαρμακευτικών δεδομένων (“Lexi-Comp Products”).

“About APhA”: Στην ενότητα αυτή, μεταξύ άλλων, γίνεται παρουσίαση της ιστορίας της APhA (“History”), της οργάνωσής της στις 3 Ακαδημίες και στα τμήματα από τα οποία απαρτίζεται (“Academies and Sections”), του κύριου διοικητικού της οργάνου (“House of Delegates”), της διαδικασίας εκλογής αντιπροσώπων και απονομής βραβείων (“Elections & Awards”) και των προοπτικών επαγγελματικής απασχόλησης (“Employment”) στο πλαίσιο της Αμερικανικής Ένωσης Φαρμακοποιών.

“Careers”: Εδώ παρέχονται πληροφορίες για τη φύση του φαρμακευτικού επαγγέλματος και για τις προοπτικές σταδιοδρομίας στο φαρμακευτικό χώρο (“Profession At a Glance” και “Career Development Tools”), παρατίθενται ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (“Advanced Education”), ενώ παράλληλα δίνονται χρήσιμες οδηγίες σε φοιτητές αλλά και σε νέους αποφοίτους φαρμακευτικών σχολών που ξεκινούν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα (“Student Resources”).

“e-Communities”: Από την ενότητα αυτή παρέχεται πρόσβαση σε διαδικτυακές κοινότητες μελών της APhA, μέσω των οποίων οι επαγγελματίες του φαρμακευτικού χώρου μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους (η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη μόνο για τα μέλη).

“Meetings”: Εδώ παρουσιάζονται οι ετήσιες εκδηλώσεις της APhA.

“Publications”: Στην ενότητα αυτή γίνεται παρουσίαση της εκδοτικής δραστηριότητας της APhA, η οποία περιλαμβάνει τα εξής περιοδικά και εγχειρίδια: α) Pharmacy Today, β) Journal of the American Pharmacists Association, γ) APhA DrugInfoLine,
δ) Journal of Pharmaceutical Sciences, ε) Student Pharmacist και στ) Transitions.

“Join APhA”: Στην ενότητα αυτή, τέλος, παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εγγραφής ως μέλος στην APhA, ενώ αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα προνόμια που παρέχονται σε κάθε επαγγελματία του φαρμακευτικού χώρου από την εγγραφή αυτή.


Από τον Χάρη Κουτσούλα 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προσφέρει μηνιαίες αποδοχές με 14 ημέρες εργασίας κατά μέσο όρο
Για την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων προστιθέμενης αξίας


Σχετικά άρθρα

RESP-8: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φαρμακοποιούς ώστε να αξιολογούν τις αναπνευστικές λοιμώξεις
Αναπτύχθηκε από τον Λευτέρη Τεπερικίδη, φαρμακοποιό και μέλος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Φ.Σ. Αττικής: Ενημέρωση για συχνά λάθη στην εκτέλεση συνταγών
Σχετικά με τα ΦΥΚ και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην ΠΦΥ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΕΑΠ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΟΣΦΕ για την ιστορία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών
Ολοκληρώνεται η έρευνα στον Βόλο και ξεκίνησαν οι επαφές και με άλλους Θεσσαλικούς Συνεταιρισμούς