Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακείο σε γειτονιά / Στέφανος Ψυχικός

18/1/2007
Το φαρμακείο είναι ένας ολόκληρος κόσμος όπου οι άνθρωποι έρχονται να βρουν υγεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο Στέφανος Ψυχικός με τη σύζυγό του Θέφη Καρποδίνη, χημικό

Το Γεροβουνό είναι μια από τις ακριανές συνοικίες του Καματερού. Ιερό Βουνό μάλλον σημαίνει, γιατί εκεί είναι ο λόφος από όπου ξεκινούσαν τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Σ’ αυτήν τη συνοικία βρίσκεται το φαρμακείο του Στέφανου Ψυχικού, το οποίο λειτουργεί με βοηθό φαρμακείου τη σύζυγό του Θέφη Καρποδίνη χημικό.

Στο Καματερό ζουν και εργάζονται άνθρωποι απλοί, καθημερινοί. Εκεί ο φαρμακοποιός είναι γείτονάς τους, φίλος τους, μέλος της οικογένειάς τους, που όχι μόνο ασκεί πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά ακούει και όλα τα προβλήματα και τις έγνοιες τους, αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά, προσφέρει υπηρεσίες υγείας, απαντά σε διάφορες απορίες των ασθενών και πολλά άλλα.

Είναι γι’ αυτό που το φαρμακείο στη γειτονιά, περισσότερο από κάθε άλλο, συγκεντρώνει τις βασικές προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του συμβουλευτικού και επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού.

«Το φαρμακείο είναι ένας ολόκληρος κόσμος όπου οι άνθρωποι έρχονται να βρουν υγεία» μας λέει, χαρακτηριστικά, ο Στέφανος Ψυχικός, σε μια συζήτηση όπου διαπιστώσαμε ότι έχει κάθε διάθεση να την προσφέρει.

Το κοινό

Σε ένα συνοικιακό φαρμακείο η πελατεία είναι μόνιμη και η επαφή καθημερινή. Στο Καματερό ποια είναι η σύνθεση του κοινού;

Στο Καματερό δεν έχουμε βιομηχάνους ούτε εφοπλιστές. Είναι εργατόκοσμος, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργάτες σε βιομηχανίες ή εταιρείες, ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής ή ακόμη και ιδιοκτήτες καταστημάτων. Είναι άνθρωποι απλοί, καθόλου σνομπ, γι’ αυτό κι εγώ νιώθω ότι βρίσκομαι στο στοιχείο μου. Σε γειτονιά έχω μεγαλώσει κι εγώ, στη Νέα Ιωνία, και δε θα μπορούσα να συνεννοηθώ με ανθρώπους που είναι απόμακροι μεταξύ τους.

Επομένως ήταν πιο εύκολο να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες-γείτονές σου και να εκπληρώσεις το ρόλο σου ως φαρμακοποιού-συμβούλου.

Ναι. Να σκεφτείτε ότι την εποχή που ήρθα στο Καματερό δεν υπήρχε φαρμακείο σε μια μεγάλη ακτίνα και την απόσταση αυτή έπρεπε οι κάτοικοι να την καλύψουν με τα πόδια. Γι’ αυτό και με δέχτηκαν σαν σωτήρα. Και επειδή ο χαρακτήρας μου είναι ανοιχτός, κατάφερα να αποκτήσω μια πολύ φιλική σχέση μαζί τους. Γι’ αυτούς πλέον είμαι ο Στέφανος, το μέλος της οικογένειάς τους. Συνεπώς, με συμβουλεύονται συχνά και για τα πάντα. Και όταν λέω για τα πάντα κυριολεκτώ, είτε πρόκειται για θέμα υγείας είτε αισθητικής είτε ακόμη και για τα «συναισθηματικά» και τα οικογενειακά τους.

Η ζήτηση

Ποια προϊόντα είναι σε περισσότερη ζήτηση στο φαρμακείο;

Δεν μπορώ να ορίσω ένα συγκεκριμένο ποσοστό, η ζήτηση αφορά μια ευρεία γκάμα από όλα τα είδη. Κινείται και το καλλυντικό και τα ορθοπεδικά είδη και τα συμπληρώματα διατροφής. Ιδιαίτερα, δε, τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα διατροφής, λόγω των συνθηκών ζωής, διατροφής και των έντονων εργασιακών απαιτήσεων, είναι σε αυξημένη ζήτηση. Συγχρόνως, επειδή ξέρουν πλέον ότι εγώ ασχολούμαι με τα ομοιοπαθητικά και τη φυτοθεραπεία, αρχίζουν να ενδιαφέρονται και για τις εναλλακτικές θεραπείες, με την έννοια του να τους προτείνω ένα προϊόν που να μην είναι χημικό. Και είναι μια επιδίωξη μου αυτό.

Πώς διακινείς τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, π.χ. τα καλλυντικά; Κάνεις επιθετική πώληση;

Στον τομέα των καλλυντικών και των παραφαρμακευτικών ειδών, θα έλεγα ότι κάνω επιθετική πώληση. Και επειδή ακριβώς δεν προσπαθώ να φορτώσω τους πελάτες μου με άχρηστα προϊόντα, συνήθως με ακούνε, αν μπορούν βέβαια να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Από την άλλη, έχω αποτρέψει από άχρηστες αγορές πολύ κόσμο, κάτι που επίσης έχει εκτιμηθεί.
Πραγματικά δε δουλεύω με το πώς θα κάνω μεγαλύτερο τζίρο από σήμερα ή από χθες, γιατί αυτό είναι πρόσκαιρο. Δε θέλω να τα “αρπάξω” από τον άλλον. Θέλω να έχω έναν πελάτη σταθερό στον οποίο θα συμπεριφέρομαι με σεβασμό. Δε θα κάνω τεμενάδες σε αυτόν που θα αγοράσει προϊόντα αξίας 300€, αλλά ούτε και θα κατεβάσω μούτρα σε αυτόν που θα ζητήσει ασπιρίνη.

Λειτουργείς συνεπώς με κριτήριο την ανάγκη του πελάτη σου. Τον αντιμετωπίζεις σαν ασθενή-πελάτη και όχι σαν ευρώ.

Ακριβώς. Ωστόσο, δε μου αρέσει να φεύγω από το χώρο του φαρμακείου, δε θα κάνω κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων. Δε θα πάρω στο σπίτι συνταγές να θεωρήσω. Δεν το έκανα όταν πρωτοάνοιξα το φαρμακείο και είχα τα χρέη μέχρι το λαιμό, θα το κάνω τώρα; Θέλω να είμαι ο Στέφανος, ο φαρμακοποιός τους, που όμως έχω μια θέση, δεν είμαι το παιδί για όλες τις δουλειές.

Το ζήτημα της ακρίβειας των φαρμάκων θίγεται εδώ; Πώς το αντιμετωπίζεις;

Πάντα. Δε νομίζω να υπάρχει κάπου που να μη θίγεται. Το αντιμετωπίζω με χαμόγελο.


Υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι. Τόσα χρόνια τους ξέρεις, δεν πρέπει να τους βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους; Τους προτείνω, λοιπόν, την πιο καλή σχέση ποιότητας-τιμής και, αν χρειαστεί, κάνω και μια πίστωση, γείτονές μου είναι, τους έχω εμπιστοσύνη.

Η άσκηση πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Εσένα σου ζητάνε στο φαρμακείο να κάνεις διάγνωση;

Βέβαια. Μου ζητάνε να κάνω διάγνωση ακόμη και σε παιδιά. Στους μεγάλους, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να δώσω ένα O.T.C φάρμακο. Σε παιδιά, όμως, δε δίνω ούτε ένα σιροπάκι. Κατευθείαν παραπέμπω για εξέταση στο γιατρό. Όπως επίσης δεν αναλαμβάνω καθόλου να κάνω εμβόλια σε παιδιά.

Ενέσεις σε ενήλικες κάνεις, π.χ. αντιτετανικούς, αντιγριπικά;

Κάνω, αλλά δε θα αναλάβω ποτέ κάτι που δεν ξέρω. Αν μπορώ να εξυπηρετήσω σε κάτι, θα το κάνω. Αν, για παράδειγμα, έρθει μια γυναίκα που κάνει εξωσωματική και χρειάζεται ένεση, έστω κι αν δεν είναι πελάτισσά μου, θα την κάνω. Αφιλοκερδώς, εννοείται, δε μιλάω για χρήματα.

Ποια είναι τα έκτακτα περιστατικά που αντιμετωπίζεις στο φαρμακείο;

Αντιμετώπισα ένα παρ’ ολίγον έμφραγμα τις προάλλες, μια κρίση επιληψίας σε έναν επιβάτη ενός λεωφορείου που σταμάτησε απ’ έξω. Πολλούς τραυματισμούς, γιατί κοντά μου υπάρχουν ξυλουργεία. Μου έχουν έρθει κατά καιρούς διάφορα αιματηρά περιστατικά, και μάλιστα άσχημα.

Ο γιατρός της γειτονιάς

Πώς είναι οι σχέσεις με τους γιατρούς της περιοχής; Υπάρχει συνεργασία;

Έχουμε πολύ καλή σχέση και συνεργασία. Είμαστε σχετικά λίγα τα φαρμακεία, λίγοι κι οι γιατροί, και πολλές φορές τους λύνουμε απορίες, σε ό,τι αφορά τα φάρμακα πάντα. Έχει τύχει, επίσης, να πάρω τηλέφωνο ένα γιατρό για να διευκρινίσω ή και για να κάνω μια παρατήρηση σε μια συνταγή, ποτέ φυσικά μπροστά στον ασθενή.

Το μέλλον

Το μέλλον του δικού σου φαρμακείου πώς το βλέπεις; Έχεις μηχανογραφηθεί, κρατάς αποθήκη;

Όχι ακόμα, γιατί δεν έχω προλάβει. Έχω σκοπό όμως να το κάνω. Έχω ήδη το πρόγραμμα που παρέχει ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., το οποίο είναι συμβατό με τη συγκεκριμένη ταμειακή μηχανή και σε συνδέει με την αποθήκη του Συνεταιρισμού.
Το κυριότερο όμως για μένα είναι να έχω ένα φαρμακείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου και της αγοράς. Πλέον το φαρμακείο είναι ένας ολόκληρος κόσμος, όπου ο άλλος έρχεται για να βρει υγεία. Γιατί και η ομορφιά υγεία είναι. Και δεν εννοώ την ομορφιά τύπου μοντέλων, αλλά την ευεξία, να αισθάνεσαι καλά και να μπορείς να λειτουργείς στην οικογένειά σου και τη δουλειά σου. Αυτό πιστεύω ότι έρχεται ο κόσμος να βρει στο φαρμακείο και αυτό θέλω να προσφέρω.

Οι κίνδυνοι

Πώς αντιλαμβάνεσαι τη δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων στο εξωτερικό;

Γίνεται μια προσπάθεια αφαίρεσης της επαγγελματικής ύλης του φαρμακείου από άλλα κανάλια διανομής, για παράδειγμα στην Ιταλία τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. μπήκαν στα σουπερμάρκετ.
Όλα αυτά είναι δυσοίωνα για το χώρο μας. Και δεν εννοώ τον Μπακάκο, αλλά τα συνοικιακά φαρμακεία, τα οποία βέβαια δε θα μπορούν να αντεπεξέρχονται στον ανταγωνισμό τιμών. Το να μας παίρνουν επαγγελματική ύλη συνεχώς σίγουρα θα οδηγήσει πολλά φαρμακεία σε κλείσιμο. Πιστεύω στη συνένωση. Στη συνένωση όμως, όχι να είμαι εγώ υπάλληλος μιας εταιρείας φαρμακείων, άσχετα αν αυτή η σχέση είναι υπαλληλική ή αν είναι κάτι παραπάνω, επειδή προσφέρω το χώρο μου και το όνομά μου. Έχουμε δύναμη ως κλάδος, αλλά δεν την εκμεταλλευόμαστε, γιατί ο συνδικαλισμός υποκινείται από πολιτικά συμφέροντα.

Εσύ πού πιστεύεις ότι θα πρέπει να εστιάσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους;

Πέρα από τη συσπείρωση, πρέπει να δουλεύουμε καθαρά επαγγελματικά, χωρίς μικρο-συνοικιακά συμφέροντα. Πρέπει να μετέχουμε στα όργανα, φτάνει όμως να παράγεται έργο. Από την άλλη, αυτή η σχέση που έχουμε με τον κόσμο, εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική.

Αν είσαι σωστός στη δουλειά σου και προσφέρεις υπηρεσίες υγείας, πάντα μέσα στο επαγγελματικό σου πλαίσιο, χωρίς να προσπαθείς να υποκαταστήσεις κανέναν, αλλά ούτε και να σε υποκαταστήσουν οι άλλοι, τότε μπορείς να κινηθείς σε πολλά επίπεδα.


Και ένας λόγος που ασχολήθηκα με την ομοιοπαθητική και τη φυτοθεραπεία ήταν και αυτός, να μπορέσω να διαφοροποιηθώ από το γνωστό κύκλωμα ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, κατάθεση συνταγών. Δύο είναι οι άξονες που πρέπει να εστιάσουμε, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, η προσωπική επαφή με τον κόσμο και η συσπείρωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
Ο Γ. Κιοσές έλαβε τις περισσότερες ψήφους για το Διοικητικό Συμβούλιο






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας