Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Φαρμακείο: Οδηγίες για την καταπολέμηση της κακοσμίας των ποδιών

10/5/2019 4:51:07 μμ
Γράφει ο Ε. Αρβανιτάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Η υγρασία που επικρατεί μέσα στα υποδήματα και συνακόλουθα ο ιδρώτας των ποδιών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Τα πόδια είναι το σημείο του σώματος με τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες κάποιος να παρατηρήσει εφίδρωση άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου, ανεξαρτήτως ζέστης, σωματικής άσκησης ή και άγχους.

Ακόμα και η ορθοστασία ή το έντονο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ιδρώτα. Επίσης, οι εγκυμονούσες και οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα λόγω αύξησης ορμονών.

Οι οδηγίες προσωπικής υγιεινής που πρέπει να δώσει ο φαρμακοποιός για την πρόληψη της κακοσμίας των ποδιών:


1. Να αποφεύγουν το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνουν για 24 ώρες να στεγνώσει σε φωτεινό σημείο.


2. Καλό θα είναι να προτιμούν παπούτσια από δέρμα, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, ενώ καλό θα είναι να τα ψεκάζουν καθημερινά με αποσμητικό σπρέι υποδημάτων Scholl fresh step για να αποφύγουν την κακοσμία, ενώ παράλληλα καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό.


3. Πάντα να φορούν τα παπούτσια με καθαρά πόδια, τα οποία τα έχουν πλύνει με νερό και σαπούνι και έχουν στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορούν να χρησιμοποιούν ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.


4. Να πετάξουν τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνουν πολύ καλά με σαπούνι και νερό.


5. Να καθιερώσουν ένα τρόπο περιποίησης των ποδιών με τα ειδικά προϊόντα περιποίησης. Μπορούν να ψεκάσουν τα πόδια τους με αποσμητικό σπρέι ποδιών Scholl fresh step πριν βάλουν τα παπούτσια ή τις κάλτσες. Εναλλακτικά χρησιμοποιούν αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων, όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι.


Αν παρ' όλα αυτά η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια τους είναι κόκκινα και έχουν κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια τους είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν και γίνονται γαμψά καλό θα είναι να επισκεφθούν τον ειδικό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους