Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Οι 13 κενές θέσεις φαρμακείων στα Δωδεκάνησα
Έως 15 Ιουλίου το περιθώριο για την ίδρυση νέου φαρμακείου
ΠΦΣ: Όλες οι σφραγίδες επί των συνταγών να αντικατασταθούν με μία
Αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών
Το φαρμακείο των φετινών διακοπών είναι διαφορετικό
Τι πρέπει να προτείνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του


Φαρμακεία: Οι χώρες που διακρίνονται για τις καλύτερες πρακτικές

10/9/2019 1:24:47 μμ
Τέσσερις από αυτές ξεχωρίζουν για τις πρακτικές τους στο φαρμακευτικό επάγγελμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι καλύτερες πρακτικές στο φαρμακευτικό επάγγελμα στην Ευρώπη έχει ξεχωρίσει η PGEU στο AnnualReport της, περιλαμβάνοντας υπηρεσίες, όπως συμβουλευτική, εντοπισμό αδιάγνωστων ασθενών κτλ.

Δανία

Η Δανία φαίνεται να διαθέτει μια από τις καλύτερες υπηρεσίες φαρμακείου για τη συμμόρφωση στην αγωγή των ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Περιλαμβάνει δύο 20λεπτες προσωπικές συναντήσεις του ασθενή με τον φαρμακοποιό, κατά τις οποίες συζητούν για το πώς λειτουργεί και χρησιμοποιείται το φάρμακο και τις πιθανές παρενέργειές του, ενώ δίνονται συμβουλές για την καλύτερη χρήση του. Η πρώτη συνάντηση γίνεται σε απομονωμένο χώρο στο φαρμακείο, ενώ για τη δεύτερη συζήτηση υπάρχει η επιλογή να γίνει μέσω βιντεοκλήσης. Οι Δανοί ασθενείς κατανοούν πλήρως τη θεραπεία τους και αξιοποιούν στο έπακρο την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Βέλγιο

Αξιόλογη στήριξη στους χρόνια πάσχοντες πραγματοποιείται στο Βέλγιο με τους ασθενείς να επιλέγουν το «οικογενειακό φαρμακοποιό» τους, ο οποίος τους παρέχει το προσωπικό τους «σχεδιάγραμμα φαρμακευτικής αγωγής». Αυτό ανανεώνεται κάθε φορά που αλλάζει κάτι στη θεραπεία. Το σχεδιάγραμμα αποστέλλεται ηλεκτρονικά και στους θεράποντες γιατρούς, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής, βελτιώνοντας σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων. Οι φαρμακοποιοί πληρώνονται για αυτήν την υπηρεσία από το ασφαλιστικό σύστημα κι έτσι προσφέρεται δωρεάν στους ασθενείς.

Κάτω Χώρες (Ολλανδία)

Ένα μοναδικό πρόγραμμα έτρεξε στα κοινοτικά φαρμακεία της Ολλανδίας με στόχο να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα των φαρμακογονιδιωματικών εξετάσεων στην έκβαση της θεραπείας. Οι φαρμακοποιοί, μετά από ειδική εκπαίδευση, έπαιρναν δείγμα σάλιου από τους ασθενείς και στη συνέχεια αξιολογούσαν τα αποτελέσματα και τα κατέγραφαν στους ιατρικούς τους φακέλους. Αφού συζητούσαν με άλλους πάροχους υγείας τις επιλογές βελτίωσης της θεραπείας για τους ασθενείς με βάση αυτά τα αποτελέσματα, αναλάμβαναν να δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές στους πελάτες τους για τυχόν αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή.

Ιρλανδία

Για την υπηρεσία εντοπισμού αδιάγνωστων ασθενών με υπέρταση και κολπική μαρμαρυγή έχει ξεχωρίσει η Ιρλανδία, όπου το σχετικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για δύο μήνες σε 1100 ανθρώπους άνω των 50 ετών σε 68 κοινοτικά φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Οι Ιρλανδοί φαρμακοποιοί εντόπισαν υψηλή πίεση στο 27% των συμμετεχόντων και αρρυθμίες στο 5,5 των συμμετεχόντων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα οι φαρμακοποιοί έδιναν συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής ή παρέπεμπαν σε γιατρό ή/και για επανάληψη των εξετάσεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών
Η εβδομάδα 15/06 – 21/06 ήταν ανοδική


Σχετικά άρθρα

Οι 13 κενές θέσεις φαρμακείων στα Δωδεκάνησα
Έως 15 Ιουλίου το περιθώριο για την ίδρυση νέου φαρμακείου
Τι συζητήθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ
Τα κοινά "θέλω" και οι παρατάξεις των φαρμακοποιών που συμμετέχουν
Φαρμακεία: Με μεγάλες διακυμάνσεις οι πωλήσεις τους
Η εβδομάδα 15/06 – 21/06 ήταν ανοδική
Λουράντος: Δεν θα ανεχτούμε άλλες καθυστερήσεις στις πληρωμές μας
Με αφορμή το νέο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ με την ιστοσελίδα της ΚΜΕΣ