Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ θα εντοπίζει το iPHONE
Στο πλαίσιο έρευνας που θα ξεκινήσει η Biogen με την Apple
Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση

Φαρμακεία: Αυξήθηκαν πάνω από 40% οι πωλήσεις εμβολίων

25/11/2020 5:54:18 μμ
Τις πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ένα μήνα νωρίτερα ξεκίνησε η φετινή συνταγογραφική περίοδος για τα εμβόλια, σύμφωνα με τα στοιχεία Real World Medical της IQVIA, όπου καταγράφονται δεδομένα συνταγογράφησης περισσότερων των 600 ιατρών από 13 ειδικότητες, και δημοσίευσε νωρίτερα το Health Daily.

Η υγειονομική κρίση που βιώνει η Ευρώπη, όπως και όλος ο πλανήτης, ίσως να αποτελεί και μια εξήγηση γιΆ αυτό το φαινόμενο. Καθώς αυτό συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του φθινοπώρου, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε συνδυασμό με τη διάθεση των εμβολίων αυστηρά μέσω συνταγογράφησης με κριτήρια προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων, καθώς και η πιθανή ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων σε κάποιες περιπτώσεις, ώθησαν τους πολίτες να επισκεφτούν έγκαιρα τους γιατρούς, ώστε να προμηθευτούν τη σχετική συνταγή.

Αντίστοιχα, στα Weekly data της IQVIA, όπου καταγράφονται οι εβδομαδιαίες πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας, είναι σαφής η αποτύπωση της έγκαιρης ευαισθητοποίησης του πληθυσμού ως προς τον εμβολιασμό, καθώς τις πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου αποτυπώνεται αύξηση πάνω από 40% των τεμαχιακών πωλήσεων των εμβολίων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βδομάδες του περσινού Οκτωβρίου.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα εμβόλια της γρίπης καθώς το φετινό Οκτώβρη, που κατά κανόνα είναι ο μήνας έναρξης της εμβολιαστικής περιόδου της εποχικής γρίπης, ενόψει του 2ου κύματος της πανδημίας, αγοράστηκαν σχεδόν 40% περισσότερα εμβόλια γρίπης σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβρη. Επιπλέον, για τις ηλικιακές ομάδες που θεωρούνται ευπαθείς, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, καταγράφεται μεγάλη αύξηση της συνταγογράφησης ακόμη και από το Σεπτέμβρη 2020.

Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζεται και σε συγκεκριμένες ειδικότητες των ιατρών που συνταγογραφούν τα αντιγριπικά εμβόλια, όπως στους παθολόγους και στους παιδίατρους, αλλά και στους πνευμονολόγους, στους καρδιολόγους και στους γυναικολόγους.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού και των ιατρών φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην κατηγορία των εμβολίων του πνευμονιόκοκκου καθώς είναι σημαντική η αύξηση συνταγογράφησης των εμβολίων της κατηγορίας αυτής το 2020 σε σύγκριση με το 2019 στις παιδικές ηλικίες αλλά κυρίως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών -πέραν των αναμενόμενων, όπως παθολόγοι και παιδίατροι- φαίνεται να αυξάνουν τη συνταγογράφηση των εμβολίων αυτών στις ευπαθείς ομάδες. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μειωμένες οι πωλήσεις των ΟΤC και των φαρμάκων
Οι αντενδείξεις των εμβολίων και οι ειδικές ομάδες πληθυσμού


Σχετικά άρθρα

Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση
Ευθύνες στα ΕΛΤΑ για τις καθυστερημένες παραδόσεις φαρμάκων
Επιρρίπτουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠYΥ
Φαρμακαποθηκάριοι: «Κι εμείς πρέπει να εμβολιαστούμε κατά της COVID-19»
Αίτημα προς τον υπ. Υγείας για την ένταξή τους στην πρώτη φάση εμβολιασμών
Φαρμακεία: Αύξηση των πωλήσεων 38% στα καλλυντικά τα Χριστούγεννα
Μειωμένες οι πωλήσεις των ΟΤC και των φαρμάκων