Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φάρμακα με ινδομεθακίνη διαφημίζονται ως φυτικά!

14/8/2018 10:43:10 πμ
Διακινούνται στο διαδίκτυο και υπόσχονται απαλλαγή από τους πόνους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διαδικτυακή αγορά έχει κυριολεκτικά κατακλυστεί από φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαφημίζονται ως ασφαλή για τους ασθενείς χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του «φυτικού». Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις και όπως αποκαλύπτουν οι κατά καιρούς έλεγχοι των αρχών, μόνο φυτά δεν περιέχουν.

'Αλλη μια τέτοια περίπτωση «φυτικού προϊόντος» έφερε στο φως ο ΕΟΦ ο οποίος όπως ανακοίνωσε, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Γερμανίας, το προϊόν Arthro – ACE Specific Formula (60 κάψουλες), που παράγεται από την εταιρεία Good Harvests (Asia) Trading Co, Ltd (δεν αναφέρεται διεύθυνση), μετά από ανάλυση βρέθηκε να περιέχει τη φαρμακευτική πρώτη ύλη Indometacin η οποία δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.


Αντίθετα, το σκεύασμα είχε ως επισήμανση ότι περιέχει φυσικά βότανα και όπως πολλά σκευάσματα του είδους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, υπόσχεται απαλλαγή από τους πόνους των αρθρώσεων.


Όμως η ανάλυση έδειξε μία μέση περιεκτικότητα 11,65mg Indometacin/capsule. Σύμφωνα με την επισήμανση συνιστάται ημερήσια δόση 6 καψουλών δηλαδή μία λήψη 70mg / ημέρα δραστικής 1ης ύλης Indometacin (ινδομεθακίνη). Αυτή η ημερήσια λήψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.


Σημειώνεται, ότι η ινδομεθακίνη (indometacin) είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, παράγωγο του ινδολίου, που έχει επίσης αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Όμως έχει και σοβαρές παρενέργειες ιδιαίτερα όταν χορηγείται σε μεγαλύτερες ηλικίες και με συνδυασμό άλλων πολύ κοινών φαρμάκων όπως τα καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντιόξινα, αυξάνοντας κατά πολύ την τοξικότητά τους.


Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι το προϊόν είναι πιθανόν να διακινείται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου και διευκρινίζει ότι δεν έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα ως φαρμακευτικό προϊόν.


Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Η αρμόδια αρχή επισημαίνει και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών