Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Ροδόπης: «Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση»

19/11/2008
Συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Για το θέμα των χρεών του ΟΠΑΔ και των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών μίλησε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης».

Ο κ. Τσαπέκος κατήγγειλε ότι δεν πρόκειται να πάρουν λεφτά οι ασφαλισμένοι όταν θα κληθούν να πάνε στον ΟΠΑΔ με το δελτίο παροχής υπηρεσιών από τους γιατρούς, αλλά τόνισε ότι «θα μπουν σε μια ουρά, θα ταλαιπωρηθούν και δεν θα πάρουν λεφτά». Εντοπίζοντας το πρόβλημα, ο κ. Τσαπέκος ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας και όλη η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και να δώσει μία λύση και ένα τέλος σε όλα αυτά που συμβαίνουν.

Ο Φ.Σ. Ροδόπης είχε προαναγγείλει ότι η αναστολή επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2009 αλλά τελικά με οδηγία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αυτό θα γίνει από 1η Δεκέμβρη.

Ο κ. Τσαπέκος στάθηκε ιδιαίτερα στο σενάριο που θέλει τους φαρμακοποιούς και γιατρούς να κάνουν κακό στους ασφαλισμένους. «Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έχουμε να πληρωθούμε από το Μάη. Εμείς τα φάρμακα που χορηγούμε τα αγοράζουμε από κάπου. Η δαπάνη που θα πληρωθούμε κατά 85% είναι κεφάλαιο, το οποίο και εμείς χρωστάμε και θέλουμε να το πάρουμε πίσω για να αγοράσουμε φάρμακα. Όταν αγοράζουμε κάθε μήνα και δεν πληρωνόμαστε, έρχεται η ώρα και δεν έχουμε το απαραίτητο κεφάλαιο για να πληρώσουμε τον προμηθευτή μας. Το πρόβλημα σε μας είναι περισσότερο οξυμένο. Απαντάμε λοιπόν σε αυτούς που λένε ότι ο κακός φαρμακοποιός και γιατρός δεν θα περιθάλπει τον ασφαλισμένο και θα του ζητά τα λεφτά, ότι μέχρι τώρα δίνουμε φάρμακα για να κρατήσουμε τον ασθενή στην υγεία του αλλά υπάρχουν και όρια και αυτά έχουν να κάνουν με το αν θα έχουμε λεφτά για να πάρουμε τα φάρμακα. Δεν έχουμε το φάρμακο και για αυτό δεν το δίνουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο την ευθύνη έχει το Υπουργείο και όχι τα φαρμακεία, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα που δουλεύουν κατά ένα μεγάλο μέρος με τον ΟΠΑΔ έχουν γονατίσει και παίρνουν δάνεια.

Τη λύπη του εξέφρασε ο κ. Τσαπέκος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου τα φάρμακα. «Ο ασφαλισμένος αν έχει χρήματα θα τα πάρει κι αν δεν έχει δεν θα τα πάρει, οπότε δημιουργείται ένα δεύτερο μεγάλο θέμα, κλονίζεται η υγεία του. Άρα το θέμα δεν είναι γραφειοκρατικό, κάποιοι άνθρωποι που περνούν δύσκολα οικονομικά θα το κάνουν αυτό. Και αυτό το βλέπουμε καθημερινά στον πάγκο μας».

Ο κ. Τσαπέκος κάλεσε την κυβέρνηση «να βρει χρήματα να πάρει δανεικά και εάν δεν μπορούν να χαλάσουν τα ομόλογα, τα οποία είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, να βρουν τρόπο να πληρώσουν το φαρμακοποιό».

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο ΟΠΑΔ σε μερική καταβολή των δεδουλευμένων, ο κ. Τσαπέκος ανέφερε ότι η πρόταση του Συλλόγου Ροδόπης είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη και τακτική πληρωμή των φαρμακείων: «Γνωρίζετε πολύ καλύτερα ότι πάντα υπάρχουν διαπλοκές, πάντα υπάρχουν προεδρεία που συνεργάζονται ενδεχομένως με τις κυβερνήσεις, εμπλέκονται τα κομματικά και βουλώνουν κάποια στόματα. Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε καθαρά συνδικαλιστικά απαιτητικοί».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: «Αφήστε μας να κάνουμε περισσότερα»
Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως
IQVIA: Οριακές αυξήσεις πωλήσεων στα φαρμακεία
Την περίοδο 4-10 Σεπτεμβρίου
7.000 επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα Φαρμακοποιού
Διοργανώθηκε από τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης