Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φ.Σ. Ρεθύμνου: «Δεχόμαστε σαν κλάδος μια άνευ προηγουμένου επίθεση»

30/7/2009
Καθυστερήσεις πληρωμών από το ΙΚΑ και κυβερνητικά μέτρα με επιπτώσεις στους φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου ενημερώνει τα μέλη του για τις τρέχουσες εξελίξεις (καθυστερήσεις πληρωμών από το ΙΚΑ, κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, συλλογικές συμβάσεις με ασφαλιστικούς φορείς):


«Ρέθυμνο 28/07/09

 

Συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης πόρων, για να κλείσουν μέσα στο 2010 οι τρύπες του Κρατικού Προϋπολογισμού και να μειωθούν τα ελλείμματα, δεχόμαστε σαν κλάδος μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Μετά την έκτακτη εισφορά, που καλούμαστε από την Κυβέρνηση όλοι να καταβάλουμε εντός του τρέχοντος μηνός, έχουμε και άλλα … Από τα διάφορα που ακούγονται, άλλα έχουν επιβεβαιωθεί και άλλα όχι.

Σήμερα παραλάβαμε εγκύκλιο του ΙΚΑ, βάσει της οποίας επιμηκύνεται ο χρόνος εξόφλησης του τιμολογίου κατά 10 ημέρες, δηλαδή αντί να εξοφλούμαστε στις 23 του επομένου, θα εξοφλούμαστε στις 4 του μεθεπομένου. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει άμεσα (το τιμολόγιο Ιουλίου, θα εισπραχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου).

 

Το ΥΠΟ πιέζει για περιορισμό δαπανών στα φάρμακα … Συζητούνται άμεσα τα παρακάτω μέτρα :

 

1. Περιορισμός του ποσοστού κέρδους στα φάρμακα, για την λιανική 5% και 2,8% για την χονδρική (εμείς μπορεί να το παλέψουμε, αλλά οι Συνεταιρισμοί δύσκολα).

2. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής αναφοράς για τα φάρμακα (ο μέσος όρος των 4 φτηνότερων χωρών στην Ε.Ε, χωρίς και τη συμμετοχή της Ελβετίας). Αυτό σημαίνει πτώση τιμών.

 

Είναι κατανοητό, πως θα πρέπει να επανακαθορίσουμε τον τρόπο εξόφλησης των επιταγών μας λόγω περιορισμού στην ρευστότητα, αλλά και θα ήταν απαραίτητο ο καλύτερος έλεγχος, στα αποθέματα φαρμάκων, λόγω αμφίβολης λιανικής τιμής.

 

Σχετικά με το συζητούμενο θέμα που αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το ΥΠΟ μετά από σχετική υποβληθείσα ερώτηση από τον ΠΦΣ για το θέμα αυτό, απαντά με έγγραφό του ότι η εφαρμογή της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά δεν σχετίζεται με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, τις οποίες και εξαιρεί.

 

Ο ΠΦΣ συζητά με τα Ασφ. Ταμεία: ΤΑΥΤΕΚΩ (Τράπεζες) και ΟΑΕΕ, σχέδιο Συλλογικών Συμβάσεων. Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα προχωρήσει στην υπογραφή. Τα σχέδια των συμβάσεων αυτών είναι στη διάθεση όποιου από εμάς τα ζητήσει, στα γραφεία του Συλλόγου».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις με αφορμή την εκδήλωση της Lavipharm για την κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού συνταγογραφούμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Λάρισας: Προκήρυξε στάση εργασίας στις 28/02
Για τον ένα χρόνο μετά το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & ΙΔΕΕΑΦ: Τα σεμινάρια για το εργαστήριο φαρμακείου ξανά τον Απρίλιο
Δηλώστε συμμετοχή σε μία από τις δύο νέες διαθέσιμες ημερομηνίες
Επενδύονται εκατομμύρια ευρώ στα δίκτυα φαρμακείων
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή