Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φ.Σ. Ημαθίας: Διακοπή της πίστωσης σε 10 ταμεία

4/5/2011
Συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου, Κ. Παράσχου σε τοπικό σταθμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από την εφημερίδα του Ν. Ημαθίας, Λαός (4/5/2011):

 

Με απόφαση του Συλλόγου τους, 139 φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα στην Ημαθία, έχουν διακόψει από τη Δευτέρα 2/5/2011 τη διάθεση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΔΕΗ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΥΔΕ, ΤΑΣ, ΝΑΤ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ, ενώ μία μικρή προθεσμία έδωσαν στον ΟΠΑΔ και στο ΤΥΔΚΥ για τα οποία θα ισχύσει η απόφαση αναστολής εάν δεν ξοφλήσουν τις οφειλές τους εντός 20 περίπου ημερών.

 

Για την απόφαση αυτή και τους λόγους που οδήγησαν τους φαρμακοποιούς σ' αυτή την κίνηση, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 «Επί Τύπου και τόπου», ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Ημαθίας κ. Κίμων Παράσχου:

 

«Εμείς αναστείλαμε την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων σε ορισμένα ταμεία με τα οποία πλέον δεν πάει άλλο. Πρώτα απ' όλα το δικό μας το Ταμείο συντάξεων αυτασφαλίσεως διότι εδώ και 7 μήνες δεν πληρώνει τους λογαριασμούς. Δεύτερο η ΔΕΗ, που επίσης δεν πληρώνει, τα Ταμεία των Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, του ΟΤΕ, του Οίκου Ναύτη. Κανένα από αυτά τα Ταμεία δεν πληρώνει και αυτό μας οδήγησε στην απόφαση αναστολής. Εξαιρέσαμε μόνο τον ΟΠΑΔ (Δημόσιο) και το ΤΥΔΚΥ (Δήμοι, Κοινότητες).

 

- Γιατί αυτή η εξαίρεση;

 

Διότι το μεν ΤΥΔΚΥ μέχρι 31-12-2010 εξόφλησε τους λογαριασμούς και είπαμε να του δώσουμε μια ευκαιρία να εναρμονιστεί πλέον με τη νέα νομοθεσία που προβλέπει πληρωμή λογαριασμών εντός 45 ημερών, τον δε ΟΠΑΔ διότι υποσχέθηκε ο Πρόεδρος ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα μας είχαν ξοφλήσει. Κάτι που δεν έγινε βέβαια, εμείς όμως τους δώσαμε μια ακόμη ευκαιρία 20 περίπου ημερών με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

 

- Για ποιο ύψος χρεών μιλάμε;

 

Σε τοπικό επίπεδο, για την Ημαθία, δε γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό, τα συνολικά όμως χρήματα που μας υποσχέθηκαν ότι θα είχαν πληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου είναι πανελλαδικά 160 εκατ. ευρώ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο (2010) και για τα φάρμακα υψηλού κόστους Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011. Εδώ μιλάμε για ένα βλακώδες σύστημα που πληρώνει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και αφήνει τα χρωστούμενα του περυσινού Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου. Πλέον, δεν είμαστε πραγματικά σε θέση να εξηγήσουμε, ψυχολογικά, τί συμβαίνει σ' αυτή τη χώρα…

 

- Ποιο Ταμείο σας χρωστάει τα περισσότερα χρήματα;

 

Το Ταμείο του Δημοσίου…

 

- Ωστόσο το εξαιρείτε από την απόφαση αναστολής.

 

Μας είπαν ότι θα μας εξοφλήσουν. Πιστεύω ότι είναι διαδικαστικό θέμα και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μας τα δώσουν με την ελπίδα βέβαια ότι θα πάει κανονικά η ροή των επομένων μηνών. Αναμένουμε… Γενικότερα όμως φοβάμαι ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτό.

 

- Πού εστιάζετε ουσιαστικά το πρόβλημά σας;

 

Κοιτάξτε, εμείς πληρώνουμε σχεδόν τοις μετρητοίς και παίρνουμε χαρτιά (συνταγές) τα οποία δεν εξοφλούνται. Πόσο μπορεί να αντέξει μια επιχείρηση όταν κερδίζει 19% (μικτό κέρδος) αυτή τη στιγμή, μείον το 40% της εφορίας. Τις επόμενες ημέρες θα ‘ρθουν εκκαθαριστικά από τις Δ.Ο.Υ. Ένας συνάδελφος π.χ. από την Ημαθία έχει να παίρνει 60.000 ευρώ από το Δημόσιο. Γι' αυτά τα 60.000 ευρώ αυτός έχει κερδίσει περίπου 11.000-12.000 ευρώ, εκ των οποίων το 40% είναι εφορία συν η προκαταβολή του επομένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 10.000 θα πρέπει να πληρώσει στο κράτος για χρήματα τα οποία δεν έχει εισπράξει… Είναι σωστό αυτό;

 

- Οπότε βρίσκεστε σε στάση αναμονής...

 

Εμείς δώσαμε, όπως σας είπα, μια προθεσμία, προς το παρόν σε ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ να προσπαθήσουν να μας εξοφλήσουν αυτά που πρέπει κι αν δεν το κάνουν μετά από 20 περίπου μέρες, θα ανασταλεί και σ' αυτά τα ταμεία η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων. Στα υπόλοιπα μικρά ταμεία εξακολουθεί να ισχύει η απόφασή μας, δηλαδή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους και πηγαίνουν την απόδειξη στο Ταμείο τους για να εισπράξουν το αντίτιμο.

 

- Με τα ακριβά φάρμακα τί γίνεται;

 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα που κοστίζουν, όπως αυτά των καρκινοπαθών που φτάνουν τα 1.000, 2.000 ευρώ ή και παραπάνω. Φανταστείτε ότι εμάς αυτά τα φάρμακα μας τα έδωσαν από τα Νοσοκομεία, όχι επειδή μας αγάπησαν, αλλά γιατί τα Νοσοκομεία δεν πληρώνουν τις φαρμακευτικές εταιρίες. Σ' εμάς μπορεί να έδωσαν ποσοστό κέρδους 14% σ' αυτά, όμως τα αγοράζουμε εμείς οι ίδιοι τα πληρώνουμε στις εταιρίες και περιμένουμε να τα εισπράξουμε μετά κι από ένα χρόνο ίσως. Δεν μπορείς όμως να μην δώσεις στον καρκινοπαθή το φάρμακο που πρέπει να πάρει… Αν μπορούσαν οι εταιρίες να κάνουν πίστωση ενός χρόνου και σε μας, θα δίναμε ευχαρίστως επί πιστώσει. Όταν όμως πληρώνουμε μετρητοίς, πόσο να περιμένουμε για να τα εισπράξουμε; Είναι ένας φαύλος κύκλος.

 

- 139 φαρμακεία υπάρχουν στην Ημαθία και με το νέο νόμο δόθηκαν στον Νομό μας 7 άδειες ακόμα. Ακούσαμε ότι έγιναν πάρα πολλές αιτήσεις. Αληθεύει;

 

Όχι, δεν είναι αλήθεια. Έγιναν 22 αιτήσεις σ' όλο το νομό για 7 άδειες. Η προθεσμία έληξε χθες (προχθές) για την υποβολή των δικαιολογητικών και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επιλογή βάσει προσόντων και κριτηρίων των δικαιούχων, από τη Δ/νση Υγιεινής του Νομού. Οι άδειες αφορούν 4 νέα φαρμακεία στη Νάουσα, ένα απέναντι από το Νοσοκομείο, ένα στο Μακροχώρι και ένα στην Κορυφή. Βέβαια ο καθένας έχει δικαίωμα να ανοίξει φαρμακείο σε κάποιο χωριό, όπου δεν υπάρχει κανένα, εάν πληροί τα πληθυσμιακά κριτήρια.

 

- Πάντως έχει αρκετή δουλειά η διοίκηση του Συλλόγου.

 

Από τότε που αναλάβαμε, κι επειδή στον κλάδο μας υπάρχει μια κόλαση, η δουλειά μας είναι δύσκολη. Τα Ταμεία συνεχώς αλλάζουν εγκυκλίους, αλλάζουν τα δεδομένα, δεν προσαρμόζονται εύκολα, γιατροί που συνταγογραφούν βρίσκονται κι αυτοί μπροστά σε εκπλήξεις, κάθε τέλος του μήνα γίνεται ένας χαμός με τις συνταγές και τις εκκρεμότητες, οι πληρωμές δεν προχωρούν, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Δεν ξέρω που θα καταλήξει όλο αυτό για τους Έλληνες αλλά ας προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο αισιόδοξοι…

 

- Μιλάμε για αισιοδοξία αλλά σε μια έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι όλο και αυξάνονται οι συνταγές για χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Είναι βάσιμα αυτά τα στοιχεία;

 

Ναι, βέβαια. Σήμερα όλοι οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι υπάλληλοι… όλοι οι Έλληνες σχεδόν είναι πιεσμένοι κι αυτή η πίεση κάπου καταλήγει. Εξάλλου τα ψυχιατρικά νοσήματα έχουν κάποια αιτία Παλαιότερα τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνταν για τέτοιες παθήσεις ήταν ελάχιστα. Κι όμως, σήμερα, το 30% του τζίρου των φαρμακείων ενδεχόμενα, να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σημεία των καιρών…

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο






Σχετικά άρθρα

Ε. Αγαπηδάκη: Από τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες ΠΦΥ
Στόχος να υπάρχει πρόσβαση σε δομές υγείας για όλους
Μετρημένοι στα δάκτυλα οι κλινικοί φαρμακοποιοί στα ελληνικά νοσοκομεία
Σύμφωνα με τη Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και μέλος ΔΣ της European Association of Hospital Pharmacists.
Υπογράφηκε η Χάρτα Προσήλωσης των Ασθενών στη Θεραπευτική Αγωγή
Σε ειδική εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία