Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ.Α.: «Σχετικά με την e-συνταγογράφηση»

6/10/2010
Οδηγίες και σημεία προσοχής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Έκτακτη ενημέρωση του Φ.Σ.Α. προς τα μέλη του Συλλόγου, σχετικά με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ:

 

"Αθήνα, 6/10/2010

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Στις 18/10/10 ξεκινάει το νέο σύστημα συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ, που κακώς λέγεται «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» διότι είναι ελλιπές.

Ο Φ.Σ.Α. ζήτησε επίσημα παράταση της εφαρμογής αυτού του συστήματος του ΟΑΕΕ, αφενός μεν για να ενημερωθούν τα μέλη του με την εγκύκλιο του Νοεμβρίου, αφετέρου δε για να συνδεθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των φαρμακείων με το δίκτυο του http://www.e-syntagografisi.gr/ διότι ακολουθούν και οι λοιποί Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει θετική απάντηση, αλλά αντίθετα το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης επιμένει στην άμεση εφαρμογή του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Συνοπτικά σας αναφέρουμε την όλη διαδικασία της συνταγογράφησης και το τι απαιτείται να κάνετε (περισσότερες πληροφορίες, προδιαγραφές εξοπλισμού και ΕΓΓΡΑΦΗ στο σύστημα, στη σελίδα http://www.e-syntagografisi.gr/)

 

1. Τα φαρμακεία θα πρέπει να προμηθευτούν από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή και σαρωτή (scanner), καθώς και να συνδεθούν με το διαδίκτυο με σύνδεση ADSL ή 3G. Οι γιατροί επίσης θα πρέπει και εκείνοι να προμηθευτούν τον ίδιο εξοπλισμό και να συνδεθούν με το διαδίκτυο. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, για τα φαρμακεία και τους γιατρούς, δεν γίνεται να τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή.

 

2. Η συνταγή έρχεται στο φαρμακείο από τον ασφαλισμένο σε σελίδα μεγέθους Α4, (όπως περίπου του ΕΔΟΕΑΠ) με συμπληρωμένα τα πλήρη στοιχεία του γιατρού και του ασθενούς. Η συνταγή αυτή φέρει στο πάνω μέρος αποκλειστική – μοναδική αρίθμηση σε γραμμικό κώδικα (barcode) και αριθμητικό κώδικα. Ο φαρμακοποιός θα παίρνει τη συνταγή και θα σαρώνει το barcode αυτό ή θα πληκτρολογεί τον αριθμό. Αυτόματα η συνταγή θα παρουσιάζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του φαρμακείου συμπληρωμένη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο φαρμακοποιός κατά την εκτέλεση της συνταγής θα σαρώνει και τους δυο κωδικούς των φαρμάκων, πρώτα του Ε.Ο.Φ. (στο πάνω μέρος του κουπονιού) και μετά της μοναδικής αρίθμησης (στο κάτω μέρος του κουπονιού). Θα σαρώνονται όλα τα κουπόνια όλων των φαρμάκων (το κάθε ένα ξεχωριστά) ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο φάρμακο και θα καταχωρείται η συνταγή.

 

3. Ο φαρμακοποιός θα τυπώνει τη συνταγή αυτή, θα παραδίδει τα φάρμακα και θα κολλά στο κάτω μέρος της συνταγής τα κουπόνια. Αν δεν έχει όλα τα κουτιά των φαρμάκων, θα καταχωρεί σαρώνοντας αυτά που έχει, οπότε η συνταγή εκτελείται μερικώς και μπορεί ο φαρμακοποιός να εκτελέσει και την υπόλοιπη όπως προβλέπει ο νόμος.

 

4. Η εκτύπωση γίνεται σε λευκό χαρτί Α4.

 

Η σελίδα (συνταγή) του γιατρού θα παίζει πλέον το ρόλο της εντολής προς το φαρμακοποιό και όχι της εκτέλεσης, συνεπώς μετά την ολοκληρωτική εκτέλεση της συνταγής, η σελίδα αυτή θα είναι άχρηστη.

 

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν απαιτείται πλέον θεώρηση των συνταγών, είτε πρόκειται για φάρμακα άνω των 150 ευρώ, είτε για φάρμακα που χορηγούνται με δίγραμμη συνταγή. Οι δίγραμμες και οι μονόγραμμες συνταγές θα εκτυπώνονται απευθείας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

Προσοχή: εάν δεν γίνει η σύνδεση του προγράμματος του φαρμακείου με το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν μπορεί να γίνει εκτέλεση της συνταγής".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced