Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φ.Σ.Α.: Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό

21/10/2010
«Ζητούμε να μας πείτε ευθαρσώς τι σκέπτεστε για τους φαρμακοποιούς»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ανοικτή επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Γ. Παπανδρέου:

 

“Αθήνα, 20/10/2010

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ διάφορες εκτιμήσεις σχετικά με το «..κλειστό» επάγγελμα του φαρμακοποιού και με την συμμετοχή του στο άρθρο του μνημονίου, για τα κλειστά επαγγέλματα. Δεν γνωρίζουμε ποιος συνέταξε το μνημόνιο, ούτε ποιανού φαεινή ιδέα ήταν να ενσωματωθεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού στα κλειστά επαγγέλματα.

 

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το επάγγελμα μας διέπεται από Ευρωπαϊκούς νόμους, ότι είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υπάρχουν αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων που δικαιώνουν την λειτουργία μας, καθώς και ότι σε όλο τον κόσμο το επάγγελμά μας διέπεται από κάποια κριτήρια κατά την ίδρυση των φαρμακείων, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η τοποθέτησή μας στο άρθρο αυτό του μνημονίου δεν έγινε από την Τρόικα αλλά από την Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να παρουσιάσει ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ελκυστικό μνημόνιο.

 

Η άγνοια των συντακτών του μνημονίου τους οδήγησε, άγνωστο για ποιο λόγο, να συμπεριλάβουν μεταξύ των κλειστών επαγγελμάτων και το επάγγελμα του φαρμακοποιού, παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις που αφορούν την φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα (και στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών οδηγιών και πρακτικών) σαν περιορισμούς που ορίζουν το φαρμακευτικό ως κλειστό επάγγελμα και θα πρέπει για λόγους εκσυγχρονισμού να αρθούν. Αγνοούν οι συντάκτες ότι οι ρυθμίσεις αυτές εξυπηρετούν ανάγκες που έχουν διαγνωστεί από άλλες κυβερνήσεις και δεν μπορεί να υπάρχουν χαριστικά στις ξένες νομοθεσίες ή στις οδηγίες της Ε.Ε.

 

Και τώρα τι θα κάνετε;

 

Η τήρηση του μνημονίου από την Κυβέρνηση είναι όπως ισχυρίζεστε μονόδρομος. Δεν μπορείτε όμως να κάψετε μαζί με ξερά και τα χλωρά. Γιατί οι φαρμακοποιοί, ως γνωστόν μέχρι σήμερα, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών, χωρίς να ζητούν κανένα αντάλλαγμα αλλά αντιθέτως υπομένοντας τις αντιξοότητες και προσπαθώντας μόνοι τους να λύσουν τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί ήδη από την οικονομική αιμορραγία των φαρμακείων τους. Με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και που εμείς στηρίξαμε, σε τρία ταμεία (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΟΓΑ) υπάρχει μείωση δαπάνης περίπου 90 εκ. ευρώ ανά μήνα.

 

Ο φαρμακοποιός:

  • Είναι ο πλέον έντιμα φορολογούμενος πολίτης, αφού το 80% των εργασιών του γίνεται μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων εκδίδοντας τιμολόγια.
  • Πληρώνει ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ειδικά από το Δημόσιο και φόρους για εισοδήματα που εισπράττει την επόμενη χρονιά.
  • Η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα διενεργείται αυτή τη στιγμή με λεφτά των φαρμακοποιών οι οποίοι πληρώνουν για τα φάρμακα των ασφαλισμένων τις φαρμακευτικές εταιρίες εκ μέρους και για λογαριασμό του κράτους και αναμένουν να αποζημιωθούν για αυτά μετά από πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλά από τα φαρμακεία σε υψηλότατο τραπεζικό δανεισμό ώστε να καλύψουν αυτό το κόστος.
  • Υπέστη πρόσφατα τεράστια οικονομική ζημία από τις επίπεδες μειώσεις των φαρμάκων αφού μειώθηκε αντίστοιχα το υπάρχον απόθεμα στα φαρμακεία.
  • Εκτελεί το κοινωνικό του έργο χωρίς υπερωριακές αμοιβές και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αντίθετα με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη όπου οι υπηρεσίες αυτές πληρώνονται είτε από τους ασφαλισμένους είτε από το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Στηρίξαμε και στηρίζουμε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, όχι μόνο διότι είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά διότι μέσω αυτής θα αποδειχθεί επιτέλους το αυτονόητο: ότι ο φαρμακοποιός, μη συμμετέχοντας στη συνταγογράφηση, δεν συμμετέχει στην αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι παρατηρήσεις μας, και οι επιφυλάξεις μας για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αφορούν τεχνικά ζητήματα , για τα οποία είμαστε σε επαφή με την ΓΓΚΑ και πιστεύουμε ότι θα υιοθετηθούν προς αποφυγή ταλαιπωρίας ασθενών και φαρμακοποιών.

Τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ επανέρχονται διαρκώς σε μια παραφιλολογία για το «άνοιγμα» του δήθεν κλειστού επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Επειδή η ενημέρωση της κοινής γνώμης δεν μπορεί να γίνεται με διαρροές και δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και επειδή πιστεύουμε ότι ειδικά σήμερα κάτι τέτοιο προκαλεί πολλές φορές στρεβλώσεις, αδικίες και παραπλανήσεις, επιπλέον δε αμηχανία και αναστάτωση στα μέλη μας, ζητούμε να μας πείτε ευθαρσώς τι σκέπτεστε για τους φαρμακοποιούς.

 

Θα μας διαφοροποιήσετε στον τομέα της υγείας από την Ευρωπαϊκή ένωση, καταργώντας και διαγράφοντας αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, εφαρμόζοντας διατάξεις του μνημονίου που κανένας από τους τρεις παράγοντες της τρόικας (Ε.Ε – Ε.Κ.Τ.- Δ.Ν.Τ) δεν σας ζήτησε να συμπεριλάβετε και που σημειωτέον έρχονται και σε ευθεία αντίθεση με τη νομολογία του ενός από αυτούς;

 

Θα αφανίσετε τους μισούς φαρμακοποιούς, μη υπολογίζοντας τη βιωσιμότητά τους, για να εισέλθουν στον χώρο μας συμφέροντα που δημιουργώντας καρτέλ θα αυξήσουν τις φαρμακευτικές δαπάνες και θα καταστρέψουν κάθε προσπάθεια περιορισμού τους, που με θυσίες και των φαρμακοποιών και των ασφαλισμένων επιτεύχθηκε;

 

Θα διαλύσετε την καλύτερη κατανομή φαρμακείων σε Ευρωπαϊκή χώρα, καταργώντας ευθέως κάποια κριτήρια ίδρυσης ή εφαρμόζοντας εμμέσως κάποια πολιτική που δεν γνωρίζουμε; Πως θα καλύψετε τις ανάγκες υγείας όταν δεν θα υπάρχει αποτελεσματική κατανομή φαρμακείων;

 

Θα μειώσετε ακόμη περισσότερο το πενιχρό σήμερα εισόδημα του φαρμακοποιού, μειώνοντας το ποσοστό κέρδους του, όταν αυτό αποδειγμένα είναι περίπου ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν στην Χώρα μας για τους φαρμακοποιούς δεν υπάρχουν υπερωριακές αμοιβές και πρόσθετες επιβαρύνσεις στα ασφαλιστικά ταμεία από υπηρεσίες υγείας όπως συμβαίνει στα άλλα κράτη Ευρωπαϊκής ένωσης; Σκεφθήκατε όταν δεν υπάρχουν πια οι φαρμακοποιοί, ποιόν θα «φεσώνετε» για τα φάρμακα των ασφαλιστικών ταμείων;

 

Προσέξτε γιατί αυτοί που θα έρθουν μπορεί να σας το υπόσχονται αλλά στην πράξη δεν θα έχουν την υπομονή των 9 μηνών που τώρα επιδεικνύουν οι φαρμακοποιοί.

 

Και τότε ποιος «θα πληρώσει το μάρμαρο»;

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)