Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ezat Azem: «Ανάγκη για έναν επαρκή και δίκαιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό»

9/10/2023 8:18:42 μμ
Οι προτάσεις της Roche Hellas για τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο του 22ου Healthworld Conference
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην τοποθέτησή του στο πάνελ με τίτλο «Increase in Health Funding: Commitments with a growth profile», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, υπογράμμισε αρχικά την αξία και τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, σημειώνοντας ότι σήμερα, ασθένειες όπως ο καρκίνος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ή ακόμη και να θεραπευθούν, χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.


Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, η φαρμακευτική βιομηχανία αναγκάζεται επί του παρόντος να καλύπτει περισσότερο από το μισό της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη μορφή clawback και υποχρεωτικών εκπτώσεων. Αυτά τα μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών εισήχθησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των δημόσιων δαπανών της Ελλάδας. Τώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, έχουμε εξέλθει από την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία, τέτοια μέτρα δεν έχουν πλέον νόημα και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ασθενών.


Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το νοσοκομειακό κανάλι, το οποίο είναι ιδιαιτέρως καινοτόμο, αλλά παραμένει και το πλέον υποχρημοτοδοτούμενο απΆ όλα τα κανάλια.  Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη του Κώστα Αθανασάκη, σύμφωνα με την οποία: «σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρώπης, η δημόσια δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα ανέρχεται περίπου στο 30,6%, ενώ στην Ελλάδα, αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 23,5%, σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο του δείγματος».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή