Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ναι, στην προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων COVID-19

11/6/2021 4:47:59 μμ
Αντίθετη παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19 ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 09/06/2021, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο να επιμένει ότι δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους μέτρα και ότι έχει διαφορετικά σχέδια για να επιταχύνει την παγκόσμια διάθεση των εμβολίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το euractiv.com, οι συζητήσεις αφορούσαν το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνταχθεί με χώρες όπως είναι η Νότια Αφρική και η Ινδία, οι οποίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) απαιτούν την άρση των πατεντών.

Οι ευρωβουλευτές ήταν σε μεγάλο βαθμό μοιρασμένοι ανάμεσα σε όσους υποστήριζαν την άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα υπάρχουν χώρες χωρίς πρόσβαση στα εμβόλια και σε όσους πιστεύουν ότι το μέτρο δεν θα επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων και ότι θα βλάψει την καινοτομία.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε στους Ευρωβουλευτές: «Τα πνευματικά δικαιώματα είναι και η ιδέα πίσω από μια ανακάλυψη που διατηρεί το κίνητρο για καινοτομία στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η πατέντα δεν αποκαλύπτει τα πάντα, αλλά μόνο ένα μέρος της παραγωγικής διαδικασίας», είπε η ίδια και αναφέρθηκε στις εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι οι ανοικτές αλυσίδες εφοδιασμού, η ενθάρρυνση για μεγαλύτερη παραγωγή και υποχρεωτική αδειοδότηση, αν χρειαστεί.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
΅Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών