Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία
Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο;
Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Ι. Τσέτη: Απαιτείται αυτοδυναμία παραγωγής πρώτων υλών και χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης
Οι δηλώσεις της CEO του ΟΦΕΤ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εντός του 2020 θα ανακοινώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου

29/10/2020 3:03:16 μμ
Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην καταπολέμηση της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


H Ελλάδα υστερεί σημαντικά στη μάχη κατά του καρκίνου, μη διαθέτοντας εθνική στρατηγική, σαφείς προτεραιότητες και στόχους, όπως επισήμαναν οι περισσότεροι εκ των 75 ομιλητών σε όλες τις ημέρες του Cancer Week, της Εβδομάδας για τον Καρκίνο που διοργανώθηκε από το Health Daily και την Boussias Communications. 

Ήδη από την πρώτη ημέρα τονίστηκαν κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέτωπο του καρκίνου, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη και ΗΠΑ τόνισαν ότι οι επιστημονικές εξελίξεις είναι σημαντικές και αλλάζουν την πρόγνωση και τη θεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου, όμως σημαντικό είναι να αρθούν τα εμπόδια για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδιάσει και θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εξασφαλίζοντας 2,2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη σχετική έρευνα, ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να πιέσει για αύξηση κονδυλίων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, όπως τόνισαν στο Cancer Week η Επίτροπος Υγείας, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε και ευρωβουλευτές.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι απούσα από όλα τα ευρωπαϊκά fora για τον καρκίνο, ενώ και εντός της χώρας απουσιάζει κάθε δημόσια συζήτηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τον καρκίνο. Τα κύρια σημεία που επισήμαναν οι ομιλητές στο Cancer Week και αποτελούν ένα μήνυμα προς την Πολιτεία για να αναλάβει τις σχετικές δράσεις είναι: 
  • Παρά την εξαγγελία φιλόδοξου προγράμματος πολιτικής για τον καρκίνο από το κυβερνόν κόμμα, πριν από τις εκλογές, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία μέχρι σήμερα.
  • Η χώρα μας συνεχίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών, που δεν διαθέτουν Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο ούτε Μητρώο Νεοπλασιών ή συνεργασία μεταξύ τραπεζών δεδομένων για τον καρκίνο.
  • Οι ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από το νόμο και τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεώνονται να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα. Παρά τις δεκάδες καταγγελίες, η Πολιτεία και οι αρχές σιωπούν.
  • Η δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας για χημειοθεραπείες, παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, ένα χρόνο πριν στη Θεσσαλονίκη. • Υπάρχει παντελής έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας και το σχετικό νομοθέτημα έχει μείνει στα συρτάρια δύο κυβερνήσεων, της προηγούμενης και της σημερινής. Όλα αυτά τη στιγμή που το σύστημα υγείας χρειάζεται επειγόντως 500 κλίνες ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Παρά τις εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ακόμα και σήμερα υπάρχει τραγική υποστελέχωση στα ογκολογικά νοσοκομεία.
  • Με την έξαρση της πανδημίας, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις θεραπείες. Οι ασθενείς αναγκάζονται να οδηγηθούν εκτός ΕΣΥ, στα ιδιωτικά κέντρα. • Στην Περιφέρεια, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στελέχωση των νοσοκομείων, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και αρκετές φορές αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες πόλεις προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους.
  • Δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η Οδηγία για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη που θα βοηθά τον ασθενή να ταξιδέψει για την υγεία του σε άλλη χώρα και να καλύπτονται τα έξοδα από το Ταμείο του.
  • Δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, με τη διεξαγωγή πληθυσμιακών ελέγχων.
  • Η Ελλάδα καταγράφει παγκοσμίως χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό κατά του HPV, γεγονός που στην περίοδο της πανδημίας επιδεινώθηκε.
Χορηγοί του Cancer Week ήταν οι: Remedica, Astrazeneca, IPSEN, IQVIA, MSD, Novartis, Bristol Myers Squibb, INTEGRIS PHARMA, Janssen και Siemens Healthineers.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κατά 50% η άνοδος και στα προϊόντα φροντίδας ασθενών
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30