Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Ευρωβουλή: Ταχύτερη πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα

7/2/2013
Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου με νέες προθεσμίες στην τιμολόγηση φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ταχύτερη πρόσβαση στα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές. Ο κανονισμός θα εισαγάγει νέες προθεσμίες τις οποίες θα πρέπει να τηρούν οι αρμόδιες αρχές καθώς και νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

 

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση και την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων μπορεί μερικές φορές να ξεπεράσει και τις 700 ημέρες. Είμαι πεπεισμένη ότι οι ορθές πρακτικές στην αγορά φαρμάκων θα ωφελήσουν τους ασθενείς και τα εθνικά συστήματα ασφάλισης υγείας», δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ Antonyia Parvanova (Φιλελεύθεροι, Βουλγαρία), η οποία θα ηγηθεί τώρα των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο.

 

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την εισαγωγή προθεσμίας 60 ημερών για τη λήψη αποφάσεων από τις χώρες της ΕΕ σχετικά με την τιμολόγηση και την κάλυψη του κόστους για τα γενόσημα φάρμακα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητά τους και να εξοικονομηθούν χρήματα για τους ασθενείς και τα συστήματα ασφάλισης υγείας. Οι αποφάσεις για την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνονται εντός της ισχύουσας προθεσμίας των 180 ημερών.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα γενόσημα φάρμακα είναι κατά μέσο όρο 40% φθηνότερα μετά από τα πρώτα δύο χρόνια κυκλοφορίας τους στην αγορά. Μία έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα μέσα προκειμένου να παρατείνουν την περίοδο κατά την οποία μπορούν να εμπορεύονται τα φάρμακά τους αποκλειστικά, χωρίς να έχουν τον ανταγωνισμό από τα γενόσημα.

 

Οι εθνικές αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να αποκαλύπτουν τα ονόματα και τις δηλώσεις συμφερόντων των εμπειρογνωμόνων και των μελών τους, προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια και η ακεραιότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, υποστηρίζει το ΕΚ. Θα πρέπει επίσης να υποχρεούνται να δημοσιεύουν, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, τον πλήρη κατάλογο των φαρμάκων που καλύπτονται από τα οικεία δημόσια συστήματα ασφάλισης υγείας καθώς και τις τιμές που έχουν καθοριστεί κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.

 

Το σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος υιοθετήθηκε με 559 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 72 αποχές.

 

Πηγή: kerdos.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη