Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εξοργισμένος ο ΣΦΕΕ για τα κυβερνητικά μέτρα σχετικά με το clawback

16/6/2022 4:50:29 πμ
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών στα μελλοντικά καινοτόμα ή ακόμη και σε παρόντα φάρμακα τίθεται «εν αμφιβόλω», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Όπως αναφέρει «μετά από την πρόσφατη εισαγωγή νέων υποχρεωτικών εκπτώσεων για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αναλώνεται αυτές τις ημέρες φαιά ουσία για το διαχωρισμό του ανεπαρκέστατου συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε δυο τμήματα, στα προϊόντα του Ν. 3816 και στα προϊόντα ιδιωτικού φαρμακείου. Η διάσπαση του "ανεπαρκούς" μόνο στο «ανεπαρκέστερον» μπορεί να οδηγήσει και πουθενά αλλού». Τονίζει δε ότι εφόσον ο προϋπολογισμός παραμένει στα παρόντα επίπεδα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις φαρμακευτικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, είναι αντίθετος με το διαχωρισμό. 

Δεν παραλείπει δε να αναφέρει πως «δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική διάθεση χρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δεν εισάγεται κανένα απολύτως μέτρο για τον καλύτερο έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων και κυρίως για το μείγμα χρήσης φαρμάκων από τους θεράποντες ιατρούς και ασθενείς (δηλαδή ποια και πόσα φάρμακα χρησιμοποιούνται, σε ποιες παθήσεις, με ποια συχνότητα και πόσο αυτό καθοδηγείται από το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος)».  

Τέλος ο ΣΦΕΕ κρίνει πως η «πολυδιαφημισθείσα» μείωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) ως δέσμευση της πολιτείας στο πλαίσιο του πλάνου ανασυγκρότησης, υλοποιείται ως συγκάλυψη μέσω μετατροπής ποσών clawback σε rebate ή μέσω προπληρωμής του στο πλαίσιο εξοντωτικών διαπραγματεύσεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση από τον Αδ. Γεωργιάδη στο συνέδριο του Εconomist
Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου WifOR






Σχετικά άρθρα

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν χιλιάδες παράνομα συμπληρώματα διατροφής
Στην υπόθεση εμπλέκονται φαρμακείο και εταιρεία στην Αττική
150.000 συνταγές ΦΥΚ κατΆ οίκον τον τελευταίο χρόνο
Παράλληλα 14 χιλιάδες εκτελέστηκαν στα ιδιωτικά φαρμακεία
AESGP: Η αυτοφροντίδα πρέπει να τεθεί σε στρατηγική προτεραιότητα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας συνάντησης της ένωσης
Έρχεται ΑΙ σύστημα που θα αποτρέπει την υπερσυνταγογράφηση & τις απάτες
Ανακοίνωση από τον Αδ. Γεωργιάδη στο συνέδριο του Εconomist