Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Bristol Myers Squibb: Σταματά τις δραστηριότητές της στον τομέα των ΜΗΣΥΦΑ
Το σκεύασμα Depon θα διατίθεται πλέον από τη ΒΙΑΝ στην Ελλάδα
Η Συμβολή των Φαρμακοποιών στο μετασχηματισμό της Παγκόσμιας Υγείας
Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει δύο επίκαιρες διαδικτυακές εκδηλώσεις

Εξέταση αποκαλύπτει γιατί μπλοκάρει ο μεταβολισμός

11/6/2018 12:59:25 μμ
Εντοπίζει στοιχεία για τον οργανισμό που δεν φαίνονται σε άλλου είδους εξετάσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια εξέταση που αποκαλύπτει γιατί μπλοκάρει ο μεταβολισμός, μπορεί να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα βάρους των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.


Σύμφωνα με τον Σοφοκλή Χατζημωυσή, ειδικευμένο στη Γενική Οικογενειακή Ιατρική και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο Πρακτορείο Fm, η εξέταση μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον οργανισμό που δεν μπορούν να ληφθούν από αιματολογικές ή άλλου είδους εξετάσεις. Πρόκειται δε για ανάλυση της σύστασης του σώματος και των λειτουργιών του, η οποία πραγματοποιείται με τον τρόπο που γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα (με αυτοκόλλητα και καλώδια), ανακαλύπτοντας ακόμα και την πιο καλά κρυμμένη αιτία.


Όπως εξηγεί ο ειδικός: «Βλέπουμε πού βρίσκονται τα λιποκύτταρα, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με άλλη εξέταση εργαστηριακού τύπου. Αλλά μπορούμε να δούμε και τη λειτουργικότητα των κυττάρων, για παράδειγμα, αν έχουν εξωκυτταρικό κάλιο, που μπορεί να φέρνει κόπωση. Εντοπίζουμε πολλές καταστάσεις που με άλλο τρόπο δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε, και μάλιστα τις μετράμε πάρα πολύ γρήγορα».


Σύμφωνα με τον Δρ. Χατζημωυσή, με τις νέες μετρήσεις, που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα των 15-20 ημερών, οι ειδικοί μπορούν να παρεμβαίνουν αμέσως, αν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα που ακολουθείται και να την αλλάζουν. «Επειδή η λειτουργικότητα του οργανισμού αλλάζει πολύ συχνά, εμείς πλέον δεν παιδευόμαστε να βρούμε μετά από πολύ καιρό ποια δίαιτα αποδίδει, αλλά το βρίσκουμε αμέσως».


Για παράδειγμα, μπορούν πλέον να μετρήσουν την οξέωση, η οποία μπλοκάρει τα λιποκύτταρα δε επιτρέπουν το λίπος να απελευθερωθεί, παρά την αυστηρή δίαιτα. «Κι εκεί μπορούμε να παρέμβουμε διατροφικά. Να δώσουμε αλκαλική δίαιτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ τον οργανισμό και να ξεμπλοκάρει τη λιποδιάλυση που έχει σταματήσει», εξηγεί ο κ. Χατζημωυσής.


Ακόμα, με τους νέους αναλυτές, οι ειδικοί διακρίνουν αν λείπουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία ή βιταμίνες, κάτι που επίσης μπλοκάρει τη λιποδιάλυση και φέρνει και εύκολη κόπωση, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν αν υπάρχουν οιδήματα και τι λίπος είναι αυτό και πού αποθηκεύεται. «Μπορούμε δηλαδή να διακρίνουμε αν υπάρχουν μεγάλα τοξικά λιποκύταρα, που είναι πολύ κακό για τον οργανισμό ή αν είναι μικρότερα τα λιποκύτταρα, που είναι πιο αβλαβή», αναφέρει ο κ. Χατζημωυσής.


Σημειώνει δε ότι το μέγεθος των λιποκυττάρων θεωρείται πλέον πιο σημαντικό από το Δείκτη Μάζας Σώματος: «Όσο μεγαλύτερα είναι τα λιποκύτταρα επιβαρύνουν τον οργανισμό με τοξικότητα και δημιουργούν παθήσεις. Γι' αυτό και ξεφεύγουμε από τις παλιές μετρήσεις με το Δείκτη Μάζας Σώματος. Σαφώς και τον λαμβάνουμε υπόψη, αλλά τα λιποκύτταρα πλέον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί πρέπει να επιμείνουμε σε δίαιτα, που να βοηθήσει να μειωθούν αυτά τα λιποκύτταρα σε όγκο, ακόμα και αν έχουμε ένα δείκτη μάζας σώματος χαμηλότερο από αυτόν που θεωρείται "επικίνδυνος"», λέει ο κ. Χατζημωυσής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ευρωκλινική Αθηνών
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δέχτηκε αίτηση από την εταιρεία Taw Pharma


Σχετικά άρθρα

Εφέτος το Race for the Cure® 2020 θα γίνει με digital… τρέξιμο
Στέλνοντας μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού
Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η συναισθηματική νοημοσύνη σήμερα;
Η Business Coaching Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου γράφει για το f.daily
Αρχίζει η δωρεάν διανομή μασκών προστασίας σε ογκολογικούς ασθενείς
Από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία