Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

AstraZeneca: Δωρεά 9 εκατ. ιατρικών μασκών για την υποστήριξη των υγειονομικών
Επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών
Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας;
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
ΠΦΣ: Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής
Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη


Εξέταση αποκαλύπτει γιατί μπλοκάρει ο μεταβολισμός

11/6/2018 12:59:25 μμ
Εντοπίζει στοιχεία για τον οργανισμό που δεν φαίνονται σε άλλου είδους εξετάσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια εξέταση που αποκαλύπτει γιατί μπλοκάρει ο μεταβολισμός, μπορεί να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα βάρους των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.


Σύμφωνα με τον Σοφοκλή Χατζημωυσή, ειδικευμένο στη Γενική Οικογενειακή Ιατρική και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο Πρακτορείο Fm, η εξέταση μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον οργανισμό που δεν μπορούν να ληφθούν από αιματολογικές ή άλλου είδους εξετάσεις. Πρόκειται δε για ανάλυση της σύστασης του σώματος και των λειτουργιών του, η οποία πραγματοποιείται με τον τρόπο που γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα (με αυτοκόλλητα και καλώδια), ανακαλύπτοντας ακόμα και την πιο καλά κρυμμένη αιτία.


Όπως εξηγεί ο ειδικός: «Βλέπουμε πού βρίσκονται τα λιποκύτταρα, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με άλλη εξέταση εργαστηριακού τύπου. Αλλά μπορούμε να δούμε και τη λειτουργικότητα των κυττάρων, για παράδειγμα, αν έχουν εξωκυτταρικό κάλιο, που μπορεί να φέρνει κόπωση. Εντοπίζουμε πολλές καταστάσεις που με άλλο τρόπο δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε, και μάλιστα τις μετράμε πάρα πολύ γρήγορα».


Σύμφωνα με τον Δρ. Χατζημωυσή, με τις νέες μετρήσεις, που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα των 15-20 ημερών, οι ειδικοί μπορούν να παρεμβαίνουν αμέσως, αν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα που ακολουθείται και να την αλλάζουν. «Επειδή η λειτουργικότητα του οργανισμού αλλάζει πολύ συχνά, εμείς πλέον δεν παιδευόμαστε να βρούμε μετά από πολύ καιρό ποια δίαιτα αποδίδει, αλλά το βρίσκουμε αμέσως».


Για παράδειγμα, μπορούν πλέον να μετρήσουν την οξέωση, η οποία μπλοκάρει τα λιποκύτταρα δε επιτρέπουν το λίπος να απελευθερωθεί, παρά την αυστηρή δίαιτα. «Κι εκεί μπορούμε να παρέμβουμε διατροφικά. Να δώσουμε αλκαλική δίαιτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ τον οργανισμό και να ξεμπλοκάρει τη λιποδιάλυση που έχει σταματήσει», εξηγεί ο κ. Χατζημωυσής.


Ακόμα, με τους νέους αναλυτές, οι ειδικοί διακρίνουν αν λείπουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία ή βιταμίνες, κάτι που επίσης μπλοκάρει τη λιποδιάλυση και φέρνει και εύκολη κόπωση, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν αν υπάρχουν οιδήματα και τι λίπος είναι αυτό και πού αποθηκεύεται. «Μπορούμε δηλαδή να διακρίνουμε αν υπάρχουν μεγάλα τοξικά λιποκύταρα, που είναι πολύ κακό για τον οργανισμό ή αν είναι μικρότερα τα λιποκύτταρα, που είναι πιο αβλαβή», αναφέρει ο κ. Χατζημωυσής.


Σημειώνει δε ότι το μέγεθος των λιποκυττάρων θεωρείται πλέον πιο σημαντικό από το Δείκτη Μάζας Σώματος: «Όσο μεγαλύτερα είναι τα λιποκύτταρα επιβαρύνουν τον οργανισμό με τοξικότητα και δημιουργούν παθήσεις. Γι' αυτό και ξεφεύγουμε από τις παλιές μετρήσεις με το Δείκτη Μάζας Σώματος. Σαφώς και τον λαμβάνουμε υπόψη, αλλά τα λιποκύτταρα πλέον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί πρέπει να επιμείνουμε σε δίαιτα, που να βοηθήσει να μειωθούν αυτά τα λιποκύτταρα σε όγκο, ακόμα και αν έχουμε ένα δείκτη μάζας σώματος χαμηλότερο από αυτόν που θεωρείται "επικίνδυνος"», λέει ο κ. Χατζημωυσής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με βάση τις οδηγίες και τα παραδείγματα του Π.Ο.Υ.
Ο ΕΜΑ συνιστά τη συνέχιση των θεραπειών όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη


Σχετικά άρθρα

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας;
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
Ένα όμορφο μικρό παραμύθι για τον κορονοϊό που απευθύνεται στα παιδιά
Και λέει μεγάλες αλήθειες ενημερώνοντάς τα
ΠΙΣ: Σε χρόνο ρεκόρ οι εθελοντές του κατασκεύασαν προστατευτικές ασπίδες
Για την προστασία των γιατρών από τον κορονοϊό
ΕΟΠΥΥ: Ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των ασθενών έναντι του κορονοϊού
Αλλά και για τη διευκόλυνσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας