Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Εξελίξεις στη στοχευμένη αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

22/1/2008
Έρευνα Ελβετών επιστημόνων ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέας γενιάς αναλγητικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στη διαδικασία μεταβίβασης του ερεθίσματος του πόνου από τα διάφορα μέρη του σώματος προς τον εγκέφαλο, ο νωτιαίος μυελός έχει κομβική ενδιάμεση θέση και παίζει το ρόλο του «φίλτρου», επιλέγοντας κατά κάποιον τρόπο αν το ερέθισμα χρειάζεται να μεταβιβαστεί στον εγκέφαλο ή αν δε χρειάζεται.

Επιστήμονες ελβετικού ερευνητικού κέντρου δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» μελέτη τους, σύμφωνα με την οποία η στοχευμένη ενεργοποίηση νευρικών κυττάρων στο νωτιαίο μυελό ασθενών με χρόνιο πόνο θα μπορούσε να έχει αναλγητική δράση.

Το αίσθημα του πόνου γίνεται αντιληπτό από τον εγκέφαλο, μετά την αναγνώριση του ερεθίσματος που τον προκαλεί από περιφερειακούς αισθητικούς υποδοχείς και την ακόλουθη μεταβίβαση του ερεθίσματος διαμέσου του νωτιαίου μυελού σ’ αυτόν. Στη διαδικασία μεταβίβασης του ερεθίσματος του πόνου από τα διάφορα μέρη του σώματος προς τον εγκέφαλο, ο νωτιαίος μυελός έχει κομβική ενδιάμεση θέση και παίζει το ρόλο του «φίλτρου», επιλέγοντας κατά κάποιον τρόπο αν το ερέθισμα χρειάζεται να μεταβιβαστεί στον εγκέφαλο (π.χ. αν υπάρχει ανάγκη «εκγρήγορσης» του οργανισμού για να αντιμετωπίσει έναν τραυματισμό ή μια παθολογική κατάσταση) ή αν δε χρειάζεται.

Έχει βρεθεί ότι σ’ αυτή τη διαδικασία «επιλογής» της αποστολής του ερεθίσματος από το νωτιαίο μυελό προς τον εγκέφαλο, κεντρικό ρόλο παίζει μια ουσία, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA, η οποία όταν εκκρίνεται από κύτταρα του νωτιαίου μυελού αναστέλλει τη μεταβίβαση του ερεθίσματος του πόνου σε άλλα κύτταρα της νευρικής οδού και επομένως αναστέλλει τη δημιουργία του αισθήματος του πόνου στον εγκέφαλο. Ο ανασταλτικός αυτός ρόλος της GABA είναι γνωστός εδώ και αρκετό καιρό και η αύξηση της δραστικότητάς της αποτέλεσε στόχο των επιστημόνων.

Υπνωτικά/αγχολυτικά φάρμακα, όπως το Valium®, που έχουν ως δραστική ουσία κάποια από τις βενζοδιαζεπίνες, μπορούν να αυξήσουν τη δραστικότητα της ουσίας καταπραΰνοντας εν μέρει το χρόνιο πόνο. Δεν έχουν όμως στοχευμένη δράση στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού (επιδρούν παράλληλα και στα κύτταρα του εγκεφάλου) και για το λόγο αυτό οδηγούν συχνά σε μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες (υπνηλία, εξασθένηση μνήμης, εθισμό).

Σύμφωνα με τις μελέτες των Ελβετών ερευνητών, η χορήγηση σε πειραματόζωα ουσιών που επάγουν τη δραστικότητα της GABA στοχευμένα μόνο στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού αποδείχτηκε επιτυχημένη, αφού φάνηκε να εξαλείφει τον πόνο χωρίς επιπλέον να προκαλεί φαινόμενα υπνηλίας και εθισμού.

Μετά τις έρευνες αυτές, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η περαιτέρω συνέχιση των ερευνών και η ακόλουθη εφαρμογή των ουσιών σε ανθρώπους θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αναλγητικών, τα οποία θα δρουν εστιασμένα στο νωτιαίο μυελό και θα αποτρέπουν τη μεταβίβαση του ερεθίσματος του πόνου στον εγκέφαλο, χωρίς παράλληλα η δράση των φαρμάκων αυτών να συνοδεύεται από τις έως τώρα ανεπιθύμητες ενέργειες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει