Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εξελίξεις έκπληξη για τη φαρμακοβιομηχανία!

29/11/2018 3:35:28 μμ
Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική εξετάζει το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μεγάλες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική προωθούνται από την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Τιμές φαρμάκων

Μια σημαντική αλλαγή, προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatronet.gr, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, αφορά το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων που είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτά που έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών.


Φαίνεται λοιπόν πως οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα δεν θα καθορίζονται σύμφωνα με τη μέση τιμή των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης για κάθε σκεύασμα, αλλά με τη μέση τιμή των 2 φθηνότερων τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης (των χωρών που έχουν για νόμισμα το ευρώ).


Για τα γενόσημα φάρμακα, που αφορούν περισσότερο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην παίρνουν το 50% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας του (off patent), αλλά το 65%. Μια πολύ θετική εξέλιξη για όσους παράγουν γενόσημα φάρμακα. Επίσης, συζητείται να ισχύσει δικλείδα ασφαλείας του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) στα 0,20 ευρώ. 

Εξαίρεση εμβολίων και παραγώγων αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το cnn.gr, το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει κάνει δεκτό ένα πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για εξαίρεση των εμβολίων και των παραγώγων αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα για τα εμβόλια, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επισημάνει ότι σε όλες τις δυτικές χώρες τα εμβόλια χρηματοδοτούνται από κονδύλια της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς εμπίπτουν στον τομέα της πρόληψης. Αυτό σημαίνει  μια ανάσα 180 με 200 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, επομένως και αντίστοιχη μείωση στο clawback που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

Κλειστοί προϋπολογισμοί

Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να συζητά και τη δημιουργία τριών κλειστών προϋπολογισμών για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης: μία κατηγορία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του ν. 3816, μία για την εντός προστασίας αγορά (on-patent) και μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί.

Όπως αναφέρεται στο cnn.gr, η τελική απόφαση για αυτό το θέμα δεν έχει ακόμα ληφθεί, ωστόσο ένας τέτοιος επιμερισμός θα έχει ως αποτέλεσμα τη δικαιότερη κατανομή του clawback μεταξύ των επιχειρήσεων, σε ευθεία αναλογία με την αύξηση της δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί.

Πληροφορίες από εδώ και εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο