Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW

Εξελίξεις έκπληξη για τη φαρμακοβιομηχανία!

29/11/2018 3:35:28 μμ
Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική εξετάζει το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μεγάλες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική προωθούνται από την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Τιμές φαρμάκων

Μια σημαντική αλλαγή, προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatronet.gr, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, αφορά το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων που είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτά που έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών.


Φαίνεται λοιπόν πως οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα δεν θα καθορίζονται σύμφωνα με τη μέση τιμή των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης για κάθε σκεύασμα, αλλά με τη μέση τιμή των 2 φθηνότερων τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης (των χωρών που έχουν για νόμισμα το ευρώ).


Για τα γενόσημα φάρμακα, που αφορούν περισσότερο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην παίρνουν το 50% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας του (off patent), αλλά το 65%. Μια πολύ θετική εξέλιξη για όσους παράγουν γενόσημα φάρμακα. Επίσης, συζητείται να ισχύσει δικλείδα ασφαλείας του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) στα 0,20 ευρώ. 

Εξαίρεση εμβολίων και παραγώγων αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το cnn.gr, το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει κάνει δεκτό ένα πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για εξαίρεση των εμβολίων και των παραγώγων αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα για τα εμβόλια, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επισημάνει ότι σε όλες τις δυτικές χώρες τα εμβόλια χρηματοδοτούνται από κονδύλια της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς εμπίπτουν στον τομέα της πρόληψης. Αυτό σημαίνει  μια ανάσα 180 με 200 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, επομένως και αντίστοιχη μείωση στο clawback που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

Κλειστοί προϋπολογισμοί

Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να συζητά και τη δημιουργία τριών κλειστών προϋπολογισμών για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης: μία κατηγορία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του ν. 3816, μία για την εντός προστασίας αγορά (on-patent) και μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί.

Όπως αναφέρεται στο cnn.gr, η τελική απόφαση για αυτό το θέμα δεν έχει ακόμα ληφθεί, ωστόσο ένας τέτοιος επιμερισμός θα έχει ως αποτέλεσμα τη δικαιότερη κατανομή του clawback μεταξύ των επιχειρήσεων, σε ευθεία αναλογία με την αύξηση της δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί.

Πληροφορίες από εδώ και εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από τον ιό


Σχετικά άρθρα

ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού
Έτοιμη η εφαρμογή COVID FREE GR
Για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων
Έως 01/09 θα πρέπει να έχουν κάνει την 1η δόση έναντι της Covid-19
Πώς θα οχυρωθούμε έναντι της COVID-19
Ο ΣΦΕΕ καταθέτει τις προτάσεις του