Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έξαλλος ο ΠΦΣ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών

29/7/2022 4:06:15 πμ
Απαντά με επιχειρήματα γιατί τα ΦΥΚ πρέπει να διανέμονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΠΦΣ δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την αναφορά για τα «φαρμακεία της αγοράς» στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών που διαμαρτύρεται για το κλείσιμο του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα. Στο εν λόγω κείμενο, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η Ομοσπονδία κατηγορεί τα φαρμακεία ότι ωφελούνται εις βάρος των συμφερόντων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για συνακόλουθες ελλείψεις ΦΥΚ και για οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των νεφροπαθών. 

Απαντώντας σε όλα αυτά, η διοίκηση του ΠΦΣ επισημαίνει ότι αν τα ΦΥΚ επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, το φαρμακείο της κοινότητας, «όλοι οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται το σύνολο των φαρμάκων τους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις» και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση, σε όλη τη χώρα, όλες τις ώρες τις ημέρας και όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Σε αντίθεση, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ «εξακολουθούν να παρατηρούνται ουρές, καθυστερήσεις και χρόνιες ταλαιπωρίες ασθενών και συνοδών», ενώ όπως σχολιάζει ο ΠΦΣ τυχόν επέκταση του δικτύου των κρατικών φαρμακείων είναι ανεδαφική και θα επιβαρύνει οικονομικά τον Οργανισμό. 
Δεν παραλείπει να αναφέρει επίσης πως η προσέγγιση ότι «τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση» σκοπίμως αγνοεί ότι τα φάρμακα αυτά εκ του νόμου έχουν μηδενική συμμετοχή.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι πρόταση του ΠΦΣ είναι να υπάρχει ένα διπλογραφικό σύστημα ακύρωσης και ιχνηλασιμότητας αυτών των φαρμάκων προκειμένου να εκμηδενιστεί η πιθανότητα παράλληλων εξαγωγών.

Απάντηση στον πρόεδρο Γ.Λεοντόπουλο και από τον ΕΟΠΥΥ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών Γ. Λεοντόπουλος έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, στην οποία αναφέρεται στις ελλείψεις φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην αδυναμία πλέον να ιδρύονται νέα φαρμακεία. Τονίζοντας πως «παραδόξως, για 1η φορά το σχέδιο Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ σιώπησε εκκωφαντικά για το θέμα αυτό κι έτσι η δυνατότητα ίδρυσης νέων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αδρανοποιείται», κάνει λόγο για «αθέτηση της υπόσχεσης ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς των φαρμακείων στον ΕΟΠΥΥ».

Σειρά παίρνει τώρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία χαρακτηρίζει «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς του Γ. Λεοντόπουλου και επισημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει και θα συνεχίσει να διαθέτει φαρμακεία και σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων (αποκεντρωμενα γραφεία) τόσο στην Καλαμάτα όσο και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και σε ηπειρωτικούς νομούς. 

Προσθέτει δε ότι εδώ και δύο χρόνια διανέμονται κάποια ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και δεν έχουν σημειωθεί ελλείψεις ή εξαγωγές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Θα χορηγούνται από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων


Σχετικά άρθρα

Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής
«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ
ΠΦΣ: «Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών έχει αποτέλεσμα»
Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
ΦΣΘ: Η 19η εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου 2023
Οδηγίες για τους αιμοδότες
Οι ανάγκες, τα κενά και οι ελλείψεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας