Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ετήσια άδεια μισθωτών

31/7/2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ημέρες άδειας μισθωτών

 

Όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε φαρμακεία με σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου δικαιούνται να λάβουν ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής τους στο φαρμακείο. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη ανάλογα με το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος (ποσοστό). Η αναλογία της χορηγούμενης άδειας υπολογίζεται με βάση την ετήσια άδεια 20 εργάσιμων ημερών (4 εβδομάδες).

 

Με τις νέες ρυθμίσεις καταργείται ο βασικός χρόνος εργασίας-αναμονής (12 μήνες), τον οποίο έπρεπε να συμπληρώσει ο μισθωτός στον ίδιο εργοδότη για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης άδειας.

 

Με τις ρυθμίσεις αυτές, κάθε εργαζόμενος δικαιούται τουλάχιστον 4 εβδομάδες άδειας κατ’ έτος, η οποία μπορεί να χορηγηθεί κατ’ αναλογία του χρόνου απασχόλησης. Ως ημέρες άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στις ημέρες άδειας οι Κυριακές και οι αργίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μη εργάσιμη ημέρα του μισθωτού (π.χ. Σάββατο), οι οποίες εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα στο οποίο ο μισθωτός κάνει χρήση της άδειάς του.

 

Κατάτμηση άδειας

 

Κατά κανόνα η άδεια ανάπαυσης των μισθωτών χορηγείται ολόκληρη μία φορά το χρόνο.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας σε περίπτωση ιδιαιτέρως σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή ύστερα από αίτηση του μισθωτού λόγω δικαιολογημένης αιτίας και πάντοτε μετά από έγκριση της αρμόδιας Τοπικής Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, το πρώτο μέρος της άδειας πρέπει να περιλαμβάνει έξι (6) τουλάχιστον ημέρες.

 

Αποδοχές άδειας

 

Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

 

Επίδομα άδειας

 

Κάθε εργαζόμενος, εκτός από τις αποδοχές άδειας, δικαιούται και επίδομα άδειας. Το επίδομα άδειας υπολογίζεται όπως και οι αποδοχές άδειας. Ως εκ τούτου, οι μισθωτοί οι οποίοι λαμβάνουν τμήμα ή ολόκληρη την άδεια δικαιούνται και ανάλογες αποδοχές επιδόματος άδειας τόσο για το πρώτο και δεύτερο ημερολογιακό έτος, όσο και για τα επόμενα έτη.

 

Προσαύξηση της ετήσιας κανονικής άδειας λόγω προϋπηρεσίας

 

Από 1/1/2000 οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 25 εργάσιμων ημερών (πέντε εβδομάδων).

 

Ρύθμιση άδειας κατά το 1ο ημερολογιακό έτος

 

Το πρώτο ημερολογιακό έτος, εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός, ο εργοδότης πρέπει να χορηγεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αναλογία άδειας (2 ημερομίσθια ανά μήνα εργασίας), δηλαδή ποσοστό των ημερών άδειας που δικαιούται ο μισθωτός, με βάση το χρονικό διάστημα απασχόλησης στο έτος αυτό.

 

Η αναλογία της άδειας, η οποία υπολογίζεται επί των 20 εργάσιμων ημερών, θα πρέπει να χορηγείται από τον εργοδότη έως την 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους πρόσληψης ακόμη και αν δεν έχει ζητηθεί από τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση μη χορήγησης από τον εργοδότη, λόγω υπαιτιότητάς του (άρνηση, πταίσμα, αμέλεια), της άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος εντός του ημερολογιακού έτους, υποχρεούται να καταβάλλει σ’ αυτόν τις αντίστοιχες αποδοχές άδειας με προσαύξηση 100%.

 

Ρύθμιση άδειας κατά το 2ο ημερολογιακό έτος

 

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στο δεύτερο αυτό έτος στον οικείο εργοδότη.

 

Η αναλογία της άδειας υπολογίζεται εκ νέου, όπως και κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος (2 ημερομίσθια ανά μήνα εργασίας), με βάση τις 20 ημέρες.

 

Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, και αφού συμπληρωθούν 12 μήνες απασχόλησης από την ημερομηνία πρόσληψης, η άδεια επαυξάνεται κατά μία εργάσιμη ημέρα. Ως εκ τούτου, η άδεια κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, η οποία θα πρέπει να χορηγηθεί από τον εργοδότη αναλογικώς ή ολόκληρη στο τέλος, έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού φτάνει τις 21 ημέρες.

 

Ρύθμιση άδειας κατά το 3ο και επόμενα ημερολογιακά έτη

 

Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την ετήσια άδειά του και σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή θα φτάσει τις 22 ημέρες. Ο εργοδότης και σ’ αυτή την περίπτωση υποχρεούται να χορηγεί την άδεια μέχρι 31 Δεκεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους.

 

Λύση της σχέσης εργασίας

 

Σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας μισθωτού με οποιονδήποτε τρόπο πριν λάβει την κανονική άδεια που του οφείλεται, ο μισθωτός δικαιούται τις αποδοχές τις οποίες θα έπαιρνε αν του είχε χορηγηθεί άδεια.


Από τον Kώστα Κουσαντάκη, οικονομολόγο-φοροτεχνικό, στέλεχος του φοροτεχνικού γραφείου «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕ»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχίες και για το ανεπαρκές προσωπικό στην υγεία από την PGEU και τη CPME
Ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι έχει δώσει την έγκρισή του


Σχετικά άρθρα

Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών στην Ευρώπη
Ανησυχίες και για το ανεπαρκές προσωπικό στην υγεία από την PGEU και τη CPME
Η ολοκληρωμένη προσφορά της EUROBANK για τους φαρμακοποιούς
Ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι έχει δώσει την έγκρισή του
«Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & συμπληρωμάτων διατροφής»
Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi
Ανακοινώθηκαν οι κενές θέσεις φαρμακείων στην Π.Ε. Τρικάλων
Αιτήσεις υποβάλλονται 1-15 Ιουλίου