Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


EthnoHERBS: Ερευνητικό πρόγραμμα βάζει στο μικροσκόπιο τα φυτά των Βαλκανίων

20/1/2020 3:46:17 μμ
Για την ανάπτυξη καινοτόμων δερματολογικών προϊόντων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


EthnoHERBS ονομάζεται ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την εφαρμογή συστηματικών εθνοβοτανολογικών ερευνών και τεχνολογιών αιχμής στο πεδίο της Χημείας Φυσικών Προϊόντων, με σκοπό την πλήρη και αποδοτική εκμετάλλευση της παραδοσιακής γνώσης και της θεραπευτικής δυνατότητας των φυτών της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η κοινοπραξία αποτελείται από 7 ακαδημαϊκούς φορείς και 8 μικρο-μεσαίες εταιρείες που, υπό τον συντονισμό του Δρ. Νεκτάριου Αληγιάννη, αν. καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και πανεπιστημιακά ιδρύματα από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και πλήθος επιστημόνων.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 4 χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό 2.447.200€.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του EthnoHERBS είναι η εκμετάλλευση της παραδοσιακής γνώσης, η έρευνα της φυτικής βιοποικιλότητας και η εφαρμογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον για την αποδοτική απομόνωση βιοδραστικών συστατικών καθώς και τον πλήρη χημικό τους χαρακτηρισμό και τη βιολογική αξιολόγησή τους σε δερματικές παθήσεις. 
Η βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής και της φαρμακοτεχνικής μορφής τους, με τη χρήση αναδυόμενης τεχνολογίας, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τελικών προϊόντων.

Η οργανική καλλιέργεια επιλεγμένων φυτών θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα του προγράμματος, ενώ θα συγκεντρωθούν πληροφορίες για τη χρήση των βοτάνων στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και ορισμένα από αυτά θα επιλεχθούν και θα αναλυθούν χημικά. Για τη γρήγορη και αποδοτική αναγνώριση των βιοδραστικών συστατικών τους θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι χημειομετρείας και ετεροσυσχέτισης, καθώς και εφαρμογές μεταβολομικής και άλλες βελτιωμένες τεχνικές για την απομόνωση και το δομικό χαρακτηρισμό των ενεργών συστατικών, τα οποία θα ερευνηθούν περαιτέρω με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους