Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Εσείς θα δίνατε σε ένα μωρό φιστίκια;

15/11/2016 11:35:04 πμ
Νέες συστάσεις αλλάζουν τα δεδομένα στη διατροφή σε σχέση με τις αλλεργίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία από τις συχνότερες αλλεργίες σε μικρούς και μεγάλους είναι η αλλεργία στα φιστίκια, η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Μέχρι σήμερα λοιπόν τα φιστίκια αργούσαν πολύ για να προστεθούν στη διατροφή ενός παιδιού από το φόβο εκδήλωσης αλλεργικής αντίδρασης, ενδεχομένως και επικίνδυνης για τη ζωή.


Σύμφωνα όμως με νέα ερευνητικά στοιχεία, τα δεδομένα αλλάζουν: η έκθεση στα φιστίκια από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση αλλεργίας. Πρόκειται για τη μελέτη LEAP (Learning Early about Peanut Allergy), η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine» και στην οποία συμμετείχαν βρέφη με υψηλό εκτιμώμενο κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια και παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 5 ετών.


Οι νέες οδηγίες, οι οποίες πρόκειται και επισήμως να δημοσιευτούν τον ερχόμενο Ιανουάριο στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου στο Σαν Φρανσίσκο.


Σύμφωνα λοιπόν με τις επικαιροποιημένες οδηγίες:

Η κατανάλωση φιστικιού σε ηλικία 4-6 μηνών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας.

Η ακριβής χρονική στιγμή και η μέθοδος της πρώτης έκθεσης θα πρέπει να βασίζεται στον εκτιμώμενο κίνδυνο που διατρέχει το παιδί να εκδηλώσει αλλεργία στα φιστίκια. Αναλυτικά:

  • Τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρής μορφής έκζεμα και/ή έχουν εκδηλώσει αλλεργία στο αυγό θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργία στα φιστίκια. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη έκθεση στα φιστίκια πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.
  • Τα παιδιά με ήπιο έκζεμα που έχουν ήδη αρχίσει να καταναλώνουν στέρεες τροφές μπορούν να καταναλώσουν φιστίκια σε ηλικία έξι μηνών.
  • Τα παιδιά που δεν πάσχουν από έκζεμα και δεν έχουν εκδηλώσει άλλες τροφικές αλλεργίες εκτιμάται ότι διατρέχουν μικρό κίνδυνο και μπορούν να καταναλώσουν φιστίκια σε ηλικία έξι μηνών.

Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η μορφή στην οποία θα χορηγηθεί το φιστίκι (π.χ. αλεσμένο, ολόκληρο, φιστικοβούτυρο) θα πρέπει να αρμόζει στην ηλικία του παιδιού.


«Οι οδηγίες σχετικά με την αρχική εισαγωγή του φιστικιού στη διατροφή του παιδιού αλλάζουν, βάσει νέων ερευνητικών στοιχείων που δείχνουν ότι η έκθεση στους 4-6 πρώτους μήνες της ζωής, όταν έχουν ενταχθεί στη διατροφή του παιδιού λίγες τροφές, συσχετίζεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας στο μέλλον» αναφέρει ο Δρ Μάθιου Γκρίνχοτ, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο, ο οποίος συμμετείχε στην επικαιροποίηση των οδηγιών, και συνεχίζει: «Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών αλλεργίας στα φιστίκια, όμως αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία μεταξύ γονέων και παροχέων υπηρεσιών υγείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους