Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς;

23/2/2024 3:38:41 πμ
Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη συζητήθηκαν τρόποι για τη διαχείριση του clawback, με το υπουργείο να προτείνει την επιβάρυνση των ασθενών για τα παραπεμπτικά εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων


Ειδικότερα, στη συνάντηση συζητήθηκε η πιθανότητα ο ασθενής να χρεώνεται 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων. Μάλιστα τα ποσά αυτά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, θα εισπράττονται με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό. Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback. 


Σημειώνεται ότι από την πλευρά τους οι γιατροί πρότειναν μεταξύ άλλων: διαχωρισμό του clawback σε πρωτογενές και δευτερογενές προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό νομό και ανά κατηγορία, άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης, προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κ.ά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το lixisenatide της Sanofi φάνηκε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου


Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA
50 φαρμακευτικά μόρια γίνονται OTC
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων