Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Έρχονται φάρμακα νέας τεχνολογίας - δεν πρέπει να μείνουμε απΆ έξω»

25/7/2023 1:34:02 πμ
'Aρθρο του Γιάννη Τσικανδηλάκη στο περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος» με αφορμή τις προσεχείς εκλογές στον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνεργασίας Φαρμακοποιών πιστεύω ότι τρία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος και αφορούν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τις αμειβόμενες υπηρεσίες υγείας και το ηλεκτρονικό εμπόριο σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες. Αν αυτά τα τρία θέματα λυθούν, υπάρχει προοπτική τουλάχιστον πενταετίας για τα φαρμακεία.

Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)

Πρότασή μας είναι ο διαχωρισμός των ΦΥΚ, σε αυτά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και σε αυτά που προορίζονται για περιπατητικούς ασθενείς. Δεν πρέπει η τιμή να είναι το κριτήριο που θα καθορίζει εάν ένα φάρμακο είναι ΦΥΚ ή όχι. Για να απαλειφθεί ο κίνδυνος παράλληλων εξαγωγών πρέπει να υπάρχει διαδικασία ανίχνευσης του φαρμάκου, από την εισαγωγή στη χώρα μέχρι να φτάσει στον ασθενή. Δηλαδή: συνταγογράφηση – παραγγελία του φαρμάκου από τη φαρμακαποθήκη/εταιρεία (και έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ) – παράδοση στη φαρμακαποθήκη/ΣΥΦΑ και στη συνέχεια στο φαρμακείο – ασθενής.

Η πλειονότητα των συναδέλφων της παράταξης θεωρεί ότι τα φαρμακεία πρέπει να διαθέτουν τα ΦΥΚ χωρίς να τα αγοράζουν και ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει την εταιρεία. Ο φαρμακοποιός θα αποζημιώνεται από την πολιτεία με μια πάγια αμοιβή για κάθε φάρμακο, ως παροχή υπηρεσίας για την παρακολούθηση και εκπαίδευση του ασθενή για τη χρήση του, από την πρώτη στιγμή που θα το παραλάβει μέχρι και την τελευταία ημέρα λήψης. Έτσι επιτυγχάνουμε δυο σημαντικά πράγματα: αποφεύγονται οι εξαγωγές και δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα φαρμακεία να διαθέτουν τα ΦΥΚ. Τα φάρμακα νέας τεχνολογίας είναι αυτά που θα επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον και το φαρμακείο πρέπει να συμμετέχει στη διάθεσή τους. Η ευθύνη του ΠΦΣ και της πολιτείας είναι τεράστια και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση.

Προσφερόμενες και αμειβόμενες υπηρεσίες υγείας

Είμαστε η παράταξη που πρώτη άνοιξε το θέμα των υπηρεσιών ΠΦΥ και μάλιστα δεχτήκαμε και τη χλεύη αρκετών συναδέλφων από το Δ.Σ. του ΠΦΣ (όχι του κ. Βαλτά). Παρόλα αυτά το κυνηγήσαμε και νομοθετήθηκε. Το επόμενο βήμα είναι η αποζημίωση των υπηρεσιών, μέσω πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί μεταξύ ΠΦΣ-ΕΟΠΥΥ. Αναφερόμαστε σε υπηρεσίες όπως τη διακοπή του καπνίσματος με τον φαρμακοποιό να παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος την πορεία του πολίτη.

Επέλαση της τεχνολογίας

Η μεγαλύτερη πληγή και ο αργός βασανιστικός θάνατος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων –το 95% των φαρμακείων– είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ήδη έχουμε χάσει ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα που διαχειρίζονταν τα φαρμακεία τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως τα υποαλλεργικά, τα δερμοκαλλυντικά κ.ά. που διακινούνται πλέον σε ποσοστό πάνω από 60% από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και σε τιμές που «κανιβαλίζουν» την αγορά. Αργά ή γρήγορα θα προσπεραστεί και η απόφαση για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) και τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Λύση για εμάς είναι μόνο μία: σταθερή λιανική τιμή για όλα τα φάρμακα, είτε είναι ΜΗΣΥΦΑ είτε όχι, είτε πωλούνται διαδικτυακά είτε όχι.

Όσον αφορά τα ρομπότ-φαρμακοποιοί, πολύ γρήγορα θα δούμε σε μεγάλα φαρμακεία να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός. Δυστυχώς, στο θέμα έχουν εμπλακεί μεγάλες πολυεθνικές και τα φαρμακεία δεν θα ανήκουν πλέον σε φαρμακοποιούς. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η επένδυση στην επιμόρφωση, στα σύγχρονα φαρμακεία (χωρίς ελλείψεις) και στην ανθρώπινη σχέση που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε οικοδομήσει με τους ασθενείς μας. Μια λύση θα μπορούσαν να είναι οι εταιρείες φαρμακείων, όχι όμως όπως νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Το άρθρο του Γ. Τσικανδηλάκη, υποψηφίου με την Ενωτική Συνεργασία Φαρμακοποιών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος #194 στην ενότητα: «Η επόμενη 3ετια του ελληνικού φαρμακείου: στόχοι, οράματα & διεκδικήσεις»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)